Hopp til innhold

Legendens bitre oppgjør: – Amerikanere er dumme når det gjelder friidrett

Kevin Young er glad for at Karsten Warholm og Rai Benjamin kan true hans legendariske verdensrekord under VM i Doha. Endelig får han litt av anerkjennelsen han lenge har savnet.

Kevin Young

KRITISK: Kevin Young (t.v) er ikke imponert over interessen og engasjementet rundt friidretten i hjemlandet USA.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Amerikanere er dumme når det gjelder friidrett. Du må tvangsfore dem med hva som skjer. De har fortsatt misforstått fotball, de tror at man bruker hjelm i fotball. Men det gjør du ikke! Du skal ikke ta på ballen i fotball.

Han smiler. Men Kevin Young klarer ikke helt å skjule bitterheten.

I 1992 løp han 400 meter hekk på 46,78 og ble olympisk mester i Barcelona. Den bragden har ingen klart å overgå. Ingen hadde engang vært i nærheten av tiden, før Karsten Warholm leverte tidenes nest raskeste løp på langhekken med 46,92 i Diamond League-finalen i Zürich.

Karsten Warholm

NEST BEST: Karsten Warholms resultat fra Zürich tidligere i år er tidenes nest beste, og Kevin Young tror nordmannen er en av tre som kan slå verdensrekorden.

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Warholms superløp hadde ikke funnet sted da vi satte oss ned med mannen som besitter den eldste verdensrekorden i en løpsøvelse på bane. Det skulle skje senere samme dag.

Elsker å være relevant

Young innser nå at den tilsynelatende uslåelige verdensrekorden, omsider, lever på lånt tid. For ham er det paradoksalt nok godt nytt.

– Jeg elsker at jeg nå er jeg relevant igjen! På 25-årsjubileet for rekorden var jeg ikke en del av samtalen, men i år 26 og 27 spør alle om de kan slå Kevin Youngs rekord. Jeg blir litt sint når verdensrekorden diskuteres, og så nevnes Edwin Moses. Hvorfor nevner de ham når jeg har verdensrekorden? Det skjer hele tiden, sier Young, trekker pusten og fyrer løs igjen:

– Jeg sier «damn», skal jeg ikke få noe kred for å være verdensrekordholder, den raskeste personen i verden av en milliard mennesker? Man kunne sagt «Mr. Young» nå og da.

– Så du føler du ikke har fått anerkjennelsen du fortjener?

– Jeg har ikke det! Jeg har vært verdensrekorden i 27 år, og først nå har vi denne samtalen. Vi skulle ha hatt den for mange år siden, sier Young, som måtte finne seg i å leve i skyggen av Carl Lewis da han var på topp.

Kevin Young

FORBEREDT PÅ Å BLI SLÅTT: Kevin Young satte sin verdensrekord i OL-finalen i 1992, for 27 år sidan

Foto: John Gaps Iii / AP

– Ikke godt kjent

Samtidig er det sannsynligvis slik at Youngs verdensrekord fortsatt diskuteres adskillig mer i Norge enn i USA.

Verdens beste lengdehopper de ti siste årene, Brittney Reese, bekrefter nemlig at man ikke nødvendigvis blir superstjerne i USA av å gjøre det godt i friidrett.

– Vi er ikke godt kjent i USA, fordi vi har amerikansk fotball, basketball, golf, tennis og idretter som overskygger. Som nasjon må vi gjøre en bedre jobb for å markedsføre sporten vår, slik det blir gjort i Europa, sier Reese.

– Vi får ikke den oppmerksomheten vi fortjener, konstaterer kvinnen med hele åtte internasjonale mesterskapsgull i lengde, inkludert OL-gullet fra Rio.

Suksessen har verken gjort henne rik eller berømt.

– Hvis jeg reiser hjem til Mississippi, hvor jeg kommer fra, blir jeg vist tonnevis av kjærlighet, fordi jeg vokste opp der. I San Diego vet folk som driver med friidrett hvem jeg er. Hvis de ikke gjør det, vet de det ikke. Og da skal ikke jeg fortelle dem hvem jeg er. Jeg skriver autografer, men ikke mye, forteller Brittney Reese.

– Kan ikke være redd

At amerikanske Rai Benjamin er den som sammen med Karsten Warholm jager verdensrekorden under VM i Doha, bidrar om ikke annet til at Kevin Young nå får litt større oppmerksomhet i USA enn om duellen bare hadde stått mellom Warholm og Abderrahman Samba fra Qatar.

Abderrahman Samba, Rai Benjamin

KONKURRENTER: Abderrahman Samba og Rai Benjamin er de to som ved siden av Warholm kan ta verdensrekorden, mener Kevin Young.

Foto: AP

– Det blir trolig en av de tre som tar rekorden, konstaterer Kevin Young.

– Er du redd for å miste rekorden?

– Nei, nei, nei. Man kan ikke være redd. Jeg har fortsatt den olympiske rekorden. Bob Beamon mistet verdensrekorden, men har fortsatt den olympiske rekorden – den eldste olympiske rekorden.

– Når tror du at du mister verdensrekorden?

– Jeg har allerede forberedt meg på å miste den. Jeg har båret den som en baby i 27 år. Hun er voksen nå!

Gull kan kreve rekord

Samtidig legger ikke Kevin Young på at han helst ser at rekorden blir på hans hender en stund til.

– Ja, jeg håper den blir minst 30 år!

I så fall kan det kanskje bli et litt større jubileum enn 25-årsdagen som passerte i total stillhet.

Førstkommende mandag vet han om den overlever VM i Doha. Da er det finale på 400 meter hekk. Kanskje trengs det ny verdensrekord for å vinne VM-gull.

Øvelsen starter for øvrig med forsøksheat fredag. Der kommer verken Warholm eller Benjamin til å anstrenge seg ned mot verdensrekordnivå.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal