Landslagslegen: – Det virker som om unggutta kommer rett fra SFO

Landslagslege Lars Kolsrud mener Tarjei Bø (24) og de andre unge skiskytterne er for dårlige til å ta forholdsregler for å unngå sykdom. – I vinter ble jeg for ivrig, innrømmer Bø.

Tarjei Bø

Tarjei Bø har slitt med sykdomsperioder helt siden november i fjor. Landslagslege Lars Kolsrud mener Bø kan takke seg selv for at han nå er syk. Her er 24-åringen på et bilde fra VM i Ruhpolding i vinter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge landslagstrener Espen Andersen har ikke Tarjei Bø (24) fått trent skikkelig siden slutten av juli. Årsak: Sykdom.

– Han er for utålmodig og begynner å trene for tidlig etter sykdomsperioder, forklarer landslagslege Lars Kolsrud.

Lars Kolsrud

Landslagslege for skiskytterne Lars Kolsrud mener Tarjei Bø og de andre unge utøverne kan lære av Ole Einar Bjørndalen for å unngå sykdom.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bø: – Jeg ble for ivrig

Tarjei Bø (24) har vært plaget av flere sykdomsperioder helt siden november i fjor.

Overfor NRK innrømmer Tarjei Bø at Kolsrud har et poeng.

– Jeg var nok litt for utålmodig i vinter da jeg ble syk i juleferien, men da ledet jeg verdenscupen og med mitt konkurranseinnstinkt ble jeg for ivrig, erkjenner Bø.

I dag, to måneder før verdenscupåpningen i Östersund (28. november), mener 24-åringen imidlertid at han har lært.

– Jeg synes jeg var veldig tålmodig i sommer da kroppen ikke lot meg gjennomføre den treningen jeg ville, sier han.

– Hanevold vasket lagkameratene

Men Bø sliter fortsatt med irritasjon i luftveiene og må stå over helgens NM på rulleski i Holmenkollen. Det må også Emil Hegle Svendsen (27) og Rune Brattsveen (28).

Ole Einar Bjørndalen (38) er imidlertid frisk og stiller til start.

Kolsrud mener at situasjonen ikke er tilfeldig.

– De unge gutta har noe å lære når det gjelder å være nøyere med ting. De er litt mer «valper» enn den gamle gjengen. Det var mer forankret i den forrige generasjonen, sier legen og legger til:

– Halvard Hanevold vasket både seg selv og resten av gutta for å ikke bli forkjølet.

– Jeg tror alle idrettsutøvere i Norge har alt å lære av Ole Einar og Halvard når det gjelder å vere nøyaktig med ting for å holde seg frisk. Meg inkludert. Spesielt siden jeg fortsatt er ung og har lett for å bli syk, sier Bø.

London-ferie

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde er enig med Kolsrud i at Hanevold og co var flinkere til å ta forholdsregler.

– Det gjelder både kosthold, skifte av klær og det å unngå store forsamlinger hvor det er masse bakterier, forklarer han.

På sensommeren reiste Tarjei Bø på ferie til London-OL i en periode der han skulle bygge seg opp igjen etter sykdom. Dét liker Lunde dårlig.

– Det er helt feil. Da burde han vært hjemme i senga for å bli frisk. Han mistet minst én uke med trening ved å dra dit, mener Lunde.

SFO

Lege Lars Kolsrud mener Bø og co også har noe å lære av sine jevngamle kvinnelige lagkamerater som ikke har vært syke på lang tid.

– Jentene i den alderen er mer samvittighetsfulle, gutta er lekne og løsslupne, noen ganger virker det som om de kommer rett fra SFO (Skolefritidsordning, journ. anm.), sier Kolsrud med glimt i øyet.

– Bør ikke du som lege da følge opp gutta tettere?

– Jeg kan ikke flytte inn hos dem og være barnepike. De må velge livene sine selv, men vi må få dem til å forstå at det er viktig å være nøye. Sier du for mye blir det bare mas, derfor kan situasjoner som dette være bra for at de skal tro på oss.

– Tarjei er klok, men han må nok gå litt på trynet for å forstå alvoret, sier Kolsrud.

Samarbeid

Selv om også Ola Lunde mener utøverne har et stort ansvar, synes han det ikke er riktig av Kolsrud å skyve alt ansvar over på dem.

– Det må være et samarbeid mellom det medisinske apparatet og utøveren. Det handler om hvor raskt utøveren ringer til legen for å si at han har vondt i halsen, hvor raskt det så blir tatt prøver av utøveren og så igjen hvor raskt medisineringen starter, sier Lunde.

Idrettssjefen: – Ser på rutinene

Idrettssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, utelukker ikke at det kan være mangler i oppfølgingen av utøverne.

– Når vi har så mye sykdom må vi gå gjennom rutinene for å se om vi kan gjøre noe bedre, sier Botnan.

Siste nytt

 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal