Hopp til innhold

Landslagslegen: – Det virker som om unggutta kommer rett fra SFO

Landslagslege Lars Kolsrud mener Tarjei Bø (24) og de andre unge skiskytterne er for dårlige til å ta forholdsregler for å unngå sykdom. – I vinter ble jeg for ivrig, innrømmer Bø.

Tarjei Bø

Tarjei Bø har slitt med sykdomsperioder helt siden november i fjor. Landslagslege Lars Kolsrud mener Bø kan takke seg selv for at han nå er syk. Her er 24-åringen på et bilde fra VM i Ruhpolding i vinter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge landslagstrener Espen Andersen har ikke Tarjei Bø (24) fått trent skikkelig siden slutten av juli. Årsak: Sykdom.

– Han er for utålmodig og begynner å trene for tidlig etter sykdomsperioder, forklarer landslagslege Lars Kolsrud.

Lars Kolsrud

Landslagslege for skiskytterne Lars Kolsrud mener Tarjei Bø og de andre unge utøverne kan lære av Ole Einar Bjørndalen for å unngå sykdom.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bø: – Jeg ble for ivrig

Tarjei Bø (24) har vært plaget av flere sykdomsperioder helt siden november i fjor.

Overfor NRK innrømmer Tarjei Bø at Kolsrud har et poeng.

– Jeg var nok litt for utålmodig i vinter da jeg ble syk i juleferien, men da ledet jeg verdenscupen og med mitt konkurranseinnstinkt ble jeg for ivrig, erkjenner Bø.

I dag, to måneder før verdenscupåpningen i Östersund (28. november), mener 24-åringen imidlertid at han har lært.

– Jeg synes jeg var veldig tålmodig i sommer da kroppen ikke lot meg gjennomføre den treningen jeg ville, sier han.

– Hanevold vasket lagkameratene

Men Bø sliter fortsatt med irritasjon i luftveiene og må stå over helgens NM på rulleski i Holmenkollen. Det må også Emil Hegle Svendsen (27) og Rune Brattsveen (28).

Ole Einar Bjørndalen (38) er imidlertid frisk og stiller til start.

Kolsrud mener at situasjonen ikke er tilfeldig.

– De unge gutta har noe å lære når det gjelder å være nøyere med ting. De er litt mer «valper» enn den gamle gjengen. Det var mer forankret i den forrige generasjonen, sier legen og legger til:

– Halvard Hanevold vasket både seg selv og resten av gutta for å ikke bli forkjølet.

– Jeg tror alle idrettsutøvere i Norge har alt å lære av Ole Einar og Halvard når det gjelder å vere nøyaktig med ting for å holde seg frisk. Meg inkludert. Spesielt siden jeg fortsatt er ung og har lett for å bli syk, sier Bø.

London-ferie

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde er enig med Kolsrud i at Hanevold og co var flinkere til å ta forholdsregler.

– Det gjelder både kosthold, skifte av klær og det å unngå store forsamlinger hvor det er masse bakterier, forklarer han.

På sensommeren reiste Tarjei Bø på ferie til London-OL i en periode der han skulle bygge seg opp igjen etter sykdom. Dét liker Lunde dårlig.

– Det er helt feil. Da burde han vært hjemme i senga for å bli frisk. Han mistet minst én uke med trening ved å dra dit, mener Lunde.

SFO

Lege Lars Kolsrud mener Bø og co også har noe å lære av sine jevngamle kvinnelige lagkamerater som ikke har vært syke på lang tid.

– Jentene i den alderen er mer samvittighetsfulle, gutta er lekne og løsslupne, noen ganger virker det som om de kommer rett fra SFO (Skolefritidsordning, journ. anm.), sier Kolsrud med glimt i øyet.

– Bør ikke du som lege da følge opp gutta tettere?

– Jeg kan ikke flytte inn hos dem og være barnepike. De må velge livene sine selv, men vi må få dem til å forstå at det er viktig å være nøye. Sier du for mye blir det bare mas, derfor kan situasjoner som dette være bra for at de skal tro på oss.

– Tarjei er klok, men han må nok gå litt på trynet for å forstå alvoret, sier Kolsrud.

Samarbeid

Selv om også Ola Lunde mener utøverne har et stort ansvar, synes han det ikke er riktig av Kolsrud å skyve alt ansvar over på dem.

– Det må være et samarbeid mellom det medisinske apparatet og utøveren. Det handler om hvor raskt utøveren ringer til legen for å si at han har vondt i halsen, hvor raskt det så blir tatt prøver av utøveren og så igjen hvor raskt medisineringen starter, sier Lunde.

Idrettssjefen: – Ser på rutinene

Idrettssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, utelukker ikke at det kan være mangler i oppfølgingen av utøverne.

– Når vi har så mye sykdom må vi gå gjennom rutinene for å se om vi kan gjøre noe bedre, sier Botnan.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

    Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

    Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

    Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

    Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

    Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Barcelona bøtelagt for rasistisk oppførsel blant supportere

    Det europeiske fotballforbundet har ilagt Barcelona en bot på i underkant av 300.000 kroner for rasistisk oppførsel fra supportere.

    Hendelsene skal ha skjedd under det første oppgjøret i kvartfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

    Barcelona har også fått forbud mot å selge billetter til egne supportere i neste bortekamp i en europeisk turnering.

    Barca tapte dobbeltoppgjøret mot PSG 4-6 sammenlagt etter at franskmennene vant tirsdagens returkamp i Catalonia 4-1.

    10. april opplyste Paris-politiet at de hadde avhørt to personer etter at det sirkulerte videoer i sosiale medier av en supporter som lagde apelyder og en annen som ga nazihilsener på Parc des Princes.

    I tillegg har også Barcelona også blitt ilagt en bot på i overkant av 80.000 norske kroner for fyrverkeri og hærverk. (NTB/NRK)

    Barcelona PSG
    Foto: Reuters
  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal