NRK Meny
Normal

Lege avviser dopingpåstander: – Bedre prestasjoner kan være en bieffekt

Fotballstjerner i Premier League var blant 150 idrettsfolk som fikk utskrevet ulovlige dopingmidler av en lege, ifølge Sunday Times. Legen avviser påstandene.

Dopingmidler (illustrasjon)

DOPING: Lege hevder at Premier League-stjerner har brukt ulovlige dopingmidler.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Avisens gravejournalister har det siste året stått bak flere sensasjonelle dopingavsløringer.

Sunday Times hevder at legen Mark Bonar, som spesialiserer seg på behandling mot aldringssymptomer, lenge har vært mistenkt for å være involvert i doping.

Den 38-årige legen er i skjul blitt filmet mens han legger ut om at han har et nettverk av «hemmelige klienter», blant dem fotballspillere fra Arsenal, Chelsea og Leicester.

– Jeg doper ingen

Bonar hevder i en kommentar til oppslaget at han ikke har gjort noe galt.

Jeg behandler pasienter som kommer til meg med symptomer på mangler eller lidelser. Jeg doper ingen, eller behandler dem utelukkende i prestasjonsfremmende øyemed, selv om bedre prestasjoner kan være en bieffekt av behandlingen, sier han.

Avisen skriver også at den ikke har noen uavhengig bekreftelse på at Bonar har hatt spillerne som sine klienter. Ingen av dem navngis heller i oppslaget.

Det foreligger heller ingen bevis for at klubbene kjenner til at Bonar har hatt kontakt med klubbene eller hjulpet dem å skaffe dopingmidler.

Les også: Har visst om dopingpåstandene i to år - varsler gransking

«Fenomenalt»

Bonar snakker i et opptak med to journalister som kontaktet ham angivelig i forretningsøyemed. Der argumenterer han for at doping i idretten bør bli lovlig så lenge utøverne er under oppsyn og veiledning av spesialister.

Han hevder at han også har jobbet med en engelsk landslagsspiller i cricket, Tour de France-syklister, en britisk boksemester, tennisspillere og utøvere av kampsport.

Bonar sier i opptaket at Lance Armstrong i hans øyne blir urettferdig behandlet etter at han ble avslørt som dopingmisbruker, ettersom alle hans konkurrenter i Tour de France «kjørte på samme gir».

– De siste seks årene har Bonar behandlet flere enn 150 idrettsfolk fra Storbritannia og andre land, dels med forbudte stoffer som EPO, steroider og veksthormoner, og resultatene skal være fenomenale, står det i Sunday Times-oppslaget.

Søkelys

Bonar hevder også å ha skrevet ut dopingmidler for to profesjonelle dansere som deltar i et TV-program der kjendiser konkurrerer i dans med profesjonelle utøvere som partnere.

Bonar påstår at utøverne kommer til ham på grunn av hans rykte.

– Jeg kan ikke reklamere. Jeg vil ikke ha medienes søkelys mot meg, sier han i opptaket.

Ifølge Sunday Times ble britiske antidopingmyndigheter varslet om Bonars ulovlige aktiviteter for to år siden, men unnlot å følge opp tipset.

Storbritannias idrettsminister John Whittingdale sier at han er sjokkert og dypt bekymret over påstandene og han har bedt om en umiddelbar gransking.

– Idrettsfans har rett til å være sikre på at konkurransene de følger er ekte og rettferdige, og at alle utøvere deltar under like vilkår. Jeg har bedt om en uavhengig gransking av hva som ble gjort eller ikke gjort da disse mistankene dukket opp, sier han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal