Lege avviser dopingpåstander: – Bedre prestasjoner kan være en bieffekt

Fotballstjerner i Premier League var blant 150 idrettsfolk som fikk utskrevet ulovlige dopingmidler av en lege, ifølge Sunday Times. Legen avviser påstandene.

Dopingmidler (illustrasjon)

DOPING: Lege hevder at Premier League-stjerner har brukt ulovlige dopingmidler.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Avisens gravejournalister har det siste året stått bak flere sensasjonelle dopingavsløringer.

Sunday Times hevder at legen Mark Bonar, som spesialiserer seg på behandling mot aldringssymptomer, lenge har vært mistenkt for å være involvert i doping.

Den 38-årige legen er i skjul blitt filmet mens han legger ut om at han har et nettverk av «hemmelige klienter», blant dem fotballspillere fra Arsenal, Chelsea og Leicester.

– Jeg doper ingen

Bonar hevder i en kommentar til oppslaget at han ikke har gjort noe galt.

Jeg behandler pasienter som kommer til meg med symptomer på mangler eller lidelser. Jeg doper ingen, eller behandler dem utelukkende i prestasjonsfremmende øyemed, selv om bedre prestasjoner kan være en bieffekt av behandlingen, sier han.

Avisen skriver også at den ikke har noen uavhengig bekreftelse på at Bonar har hatt spillerne som sine klienter. Ingen av dem navngis heller i oppslaget.

Det foreligger heller ingen bevis for at klubbene kjenner til at Bonar har hatt kontakt med klubbene eller hjulpet dem å skaffe dopingmidler.

Les også: Har visst om dopingpåstandene i to år - varsler gransking

«Fenomenalt»

Bonar snakker i et opptak med to journalister som kontaktet ham angivelig i forretningsøyemed. Der argumenterer han for at doping i idretten bør bli lovlig så lenge utøverne er under oppsyn og veiledning av spesialister.

Han hevder at han også har jobbet med en engelsk landslagsspiller i cricket, Tour de France-syklister, en britisk boksemester, tennisspillere og utøvere av kampsport.

Bonar sier i opptaket at Lance Armstrong i hans øyne blir urettferdig behandlet etter at han ble avslørt som dopingmisbruker, ettersom alle hans konkurrenter i Tour de France «kjørte på samme gir».

– De siste seks årene har Bonar behandlet flere enn 150 idrettsfolk fra Storbritannia og andre land, dels med forbudte stoffer som EPO, steroider og veksthormoner, og resultatene skal være fenomenale, står det i Sunday Times-oppslaget.

Søkelys

Bonar hevder også å ha skrevet ut dopingmidler for to profesjonelle dansere som deltar i et TV-program der kjendiser konkurrerer i dans med profesjonelle utøvere som partnere.

Bonar påstår at utøverne kommer til ham på grunn av hans rykte.

– Jeg kan ikke reklamere. Jeg vil ikke ha medienes søkelys mot meg, sier han i opptaket.

Ifølge Sunday Times ble britiske antidopingmyndigheter varslet om Bonars ulovlige aktiviteter for to år siden, men unnlot å følge opp tipset.

Storbritannias idrettsminister John Whittingdale sier at han er sjokkert og dypt bekymret over påstandene og han har bedt om en umiddelbar gransking.

– Idrettsfans har rett til å være sikre på at konkurransene de følger er ekte og rettferdige, og at alle utøvere deltar under like vilkår. Jeg har bedt om en uavhengig gransking av hva som ble gjort eller ikke gjort da disse mistankene dukket opp, sier han.

Siste nytt

 • Storhamar videre i EHF-cupen

  Storhamar slo ungarske Érd 32-27 søndag kveld og er dermed klar for videre spill i EHF-cupen.

  Storhamar vant oppgjøret 60-56 sammenlagt.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Zverev slo Djokovic i finalen

  21 år gamle Alexander Zverev gikk i strupen på Novak Djokovic og vant på imponerende vis finalekampen i ATPs verdenstourfinale i tennis i London med 2-0 i sett.

  Zverev gikk seirende ut med settseirene 6-4, 6-3.

  Britain Tennis ATP Finals
  Foto: Tim Ireland / AP
 • Poklar med nasebrot

  Elverums Tine Poklar braut nasen i 29-28-sigeren over Dinamo Bucuresti søndag. Det bekreftar trenar Michael Apelgren. – Det var en tøff kamp med mange duellar. Så det var synd for vår del, men slik er sporten, seier han til NRK.

  Tine Poklar med nasebrot
  Foto: Hans Andreas Solbakken / nrk

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 8: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 8 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana