Hopp til innhold

Lege avviser dopingpåstander: – Bedre prestasjoner kan være en bieffekt

Fotballstjerner i Premier League var blant 150 idrettsfolk som fikk utskrevet ulovlige dopingmidler av en lege, ifølge Sunday Times. Legen avviser påstandene.

Dopingmidler (illustrasjon)

DOPING: Lege hevder at Premier League-stjerner har brukt ulovlige dopingmidler.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Avisens gravejournalister har det siste året stått bak flere sensasjonelle dopingavsløringer.

Sunday Times hevder at legen Mark Bonar, som spesialiserer seg på behandling mot aldringssymptomer, lenge har vært mistenkt for å være involvert i doping.

Den 38-årige legen er i skjul blitt filmet mens han legger ut om at han har et nettverk av «hemmelige klienter», blant dem fotballspillere fra Arsenal, Chelsea og Leicester.

– Jeg doper ingen

Bonar hevder i en kommentar til oppslaget at han ikke har gjort noe galt.

Jeg behandler pasienter som kommer til meg med symptomer på mangler eller lidelser. Jeg doper ingen, eller behandler dem utelukkende i prestasjonsfremmende øyemed, selv om bedre prestasjoner kan være en bieffekt av behandlingen, sier han.

Avisen skriver også at den ikke har noen uavhengig bekreftelse på at Bonar har hatt spillerne som sine klienter. Ingen av dem navngis heller i oppslaget.

Det foreligger heller ingen bevis for at klubbene kjenner til at Bonar har hatt kontakt med klubbene eller hjulpet dem å skaffe dopingmidler.

Les også: Har visst om dopingpåstandene i to år - varsler gransking

«Fenomenalt»

Bonar snakker i et opptak med to journalister som kontaktet ham angivelig i forretningsøyemed. Der argumenterer han for at doping i idretten bør bli lovlig så lenge utøverne er under oppsyn og veiledning av spesialister.

Han hevder at han også har jobbet med en engelsk landslagsspiller i cricket, Tour de France-syklister, en britisk boksemester, tennisspillere og utøvere av kampsport.

Bonar sier i opptaket at Lance Armstrong i hans øyne blir urettferdig behandlet etter at han ble avslørt som dopingmisbruker, ettersom alle hans konkurrenter i Tour de France «kjørte på samme gir».

– De siste seks årene har Bonar behandlet flere enn 150 idrettsfolk fra Storbritannia og andre land, dels med forbudte stoffer som EPO, steroider og veksthormoner, og resultatene skal være fenomenale, står det i Sunday Times-oppslaget.

Søkelys

Bonar hevder også å ha skrevet ut dopingmidler for to profesjonelle dansere som deltar i et TV-program der kjendiser konkurrerer i dans med profesjonelle utøvere som partnere.

Bonar påstår at utøverne kommer til ham på grunn av hans rykte.

– Jeg kan ikke reklamere. Jeg vil ikke ha medienes søkelys mot meg, sier han i opptaket.

Ifølge Sunday Times ble britiske antidopingmyndigheter varslet om Bonars ulovlige aktiviteter for to år siden, men unnlot å følge opp tipset.

Storbritannias idrettsminister John Whittingdale sier at han er sjokkert og dypt bekymret over påstandene og han har bedt om en umiddelbar gransking.

– Idrettsfans har rett til å være sikre på at konkurransene de følger er ekte og rettferdige, og at alle utøvere deltar under like vilkår. Jeg har bedt om en uavhengig gransking av hva som ble gjort eller ikke gjort da disse mistankene dukket opp, sier han.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

    1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal