Leeds rykket opp: – Større enn å vinne Premier League

Etter 16 år med turbulens i de lavere divisjoner er Norges-favoritten Leeds tilbake i Premier League.

Leeds United

TILBAKE I DET GODE SELSKAP: Etter 16 år med turbulens i de lavere divisjoner er Norges favoritten Leeds tilbake i Premier League. Bildet fra et oppgjør i mars.

Foto: Ed Sykes / Reuters

Leeds 1-0 seier mot Barnsley på torsdag satte scenen klar. Dersom Huddersfield tok poeng mot West Bromwich ville Leeds rykke opp.

– Tror ikke det kommer til å skje i kveld. Huddersfield har aldri gitt noe til Leeds, sa tidligere Leeds-spiller Eirik Bakke før kampen.

– Det skjer neppe i kveld, sa komiker og Leeds-fan Bård Tufte Johansen.

Men feil tok de begge to.

– Større enn å vinne Premier League

Bakke spilte i Leeds i seks år og fikk blant annet oppleve å gå til semifinale i mesterligaen med klubben. Han mener klubben nå er tilbake der de hører hjemme.

– Å få møte Liverpool, Manchester United og de gutta der igjen, det er der klubben hører hjemme. Å være tilbake i det gode selskap etter så lang tid er større enn å vinne Premier League, mener Bakke.

Eirik Bakke

Eirik Bakke jubler etter at Leeds har slått Deportivo La Coruña og gått til semifinalen i mesterligaen i 2001.

Foto: Miguel Vidal / Reuters

Supporterleder for den norske Leeds supporterklubben synes det er en rar følelse at opprykket ble sikret sånn som det ble.

– At sesongen ble stoppet og når så mange norske fans hadde planlagt å være i Leeds for å få med innspurten. Det er litt rart å ikke få oppleve det, i tillegg er det et annet lag som avgjør, sier supporterleder Anders Palm.

– Nå eller aldri

Kjetil Rekdal er en livslang Leeds-supporter og fryktet at laget ville blitt helt oppløst dersom de ikke fikk det til i år.

– Det er mest en lettelse over at det endelig lykkes. Hadde de ikke klart det nå er jeg ikke sikker på at jeg hadde fått oppleve det, forteller Rekdal.

Johansen deler Rekdals tankegang om at det måtte skje i år.

– Er som om ett par blir sammen når de er 30 og så får de barn når de er 46. Tenker det er nå eller aldri, sier komikeren.

Sendte Leeds til himmels

Huddersfield var farlig fra start og tok ledelsen før det var gått fem minutter. West Brom-keeperen ga en billig retur etter et frispark og Chris Willock sendte Leeds-supporterne til himmels da han satte ballen i mål.

Hjertet til Leeds-supporterne satt nok i halsen resten av kampen etter Dara O'Shea utlignet like før pause. West Brom skapte flere gode muligheter, men istedenfor var det Huddersfield som sørget for at det blir en lang og fuktig kveld for folkene i Leeds.

Emile Smith-Rowe satt 2-1 fem minutter før slutt og da var det avgjort.

2-1 og Leeds er tilbake i Premier League.

Laster Twitter-innhold

Drømmer om å slå Solskjær

Bakke mener eieren, Andrea Radrizzani, skal ha mye av æren, sammen med trener Marcelo Bielsa, for at laget endelig lykkes. Han håper nå at duoen har det som skal til for å lykkes også i den øverste divisjonen.

– Nå begynner jobben med å holde seg der, den blir enda tøffere.

Paul Pogba og Adam Forshaw

Nå kan Leeds-fansen se frem mot nye oppgjør mot erkerival Manchester United. Her er Paul Pogba i duell med Adam Forshaw under en vennskapskamp fra i fjor.

Foto: Tony Ashby / AFP

Johansen har ett ønske for neste sesong etter han stod blant Manchester United-supporterne da de tapte mot Barcelona forrige sesong.

– Da de lå under begynte de å synge «we alle hate Leeds scum». Så drømmen er å få overskriften «Ødela for Solskjær», sier 51-åringen.

Var på nivå tre

Leeds rykket ned fra Premier League i 2004 og rykket videre ned fra nivå to i 2007. Klubben ble satt i økonomisk administrasjon og måtte starte første sesong på nivå tre med 15 minus poeng.

Marcelo Bielsa

Marcelo Bielsa vil for evig bli husket som redningsmannen.

Foto: Adrian Dennis / AFP

I 2010 rykket Leeds opp til nivå to før de nå, ti år senere, er klare for et nytt Premier League-eventyr.

Sånt blir det feiring av.

– Blir en god flaske vin hjemme i kveld. Nå får alle supportene ta seg en god fest i kveld, sier Bakke.

Johansen er på hyttetur med familien, men fikk dem med på å sprette en champagne og synge Leeds-sanger.

– De gjør det ironisk, men tror ikke de skjønner hvor mye det betyr for meg.

Siste nytt

 • Christiansen trosser reiserådene

  Statsminister Erna Solberg er klar på at unødvendige reiser til utlandet bør unngås. Mandag reiser likevel skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen til Italia.

  Landslagsløperen har ifølge VG kommet frem til at det er helt nødvendig for ham å få gjennomført det planlagte høydeoppholdet i Lavazé.

  Vetle Sjåstad Christiansen
  Foto: Carina Johansen
 • Son-raid årets Premier League-mål

  Tottenham-spiller Son Heung-mins formidable soloraid mot Burnley er kåret til sesongens beste scoring i Premier League.

  Sørkoreanske Son startet med ballen på hjørnet av eget straffefelt og løp over hele banen før han scoret sikkert på Burnley-keeper Nick Pope. Flere Burnley-spillere forsøkte å stoppe Tottenham-stjernen uten å lykkes.

  Heung-min Son
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Beckham henter fransk verdensmester

  Den franske fotballprofilen Blaise Matuidi fortsetter karrieren i David Beckhams klubb Inter Miami i Major League Soccer.

  Torsdag bekreftet Florida-klubben signeringen av midtbanespilleren som nylig avsluttet sitt kontraktsforhold med den italienske mesterklubben Juventus.

  33 år gamle Matuidi har tidligere vært lagkamerat med David Beckham i franske Paris Saint-Germain.

  Blaise Matuidi
  Foto: Isabella Bonotto / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal