Hopp til innhold

Leeds rykket opp: – Større enn å vinne Premier League

Etter 16 år med turbulens i de lavere divisjoner er Norges-favoritten Leeds tilbake i Premier League.

Leeds United

TILBAKE I DET GODE SELSKAP: Etter 16 år med turbulens i de lavere divisjoner er Norges favoritten Leeds tilbake i Premier League. Bildet fra et oppgjør i mars.

Foto: Ed Sykes / Reuters

Leeds 1-0 seier mot Barnsley på torsdag satte scenen klar. Dersom Huddersfield tok poeng mot West Bromwich ville Leeds rykke opp.

– Tror ikke det kommer til å skje i kveld. Huddersfield har aldri gitt noe til Leeds, sa tidligere Leeds-spiller Eirik Bakke før kampen.

– Det skjer neppe i kveld, sa komiker og Leeds-fan Bård Tufte Johansen.

Men feil tok de begge to.

– Større enn å vinne Premier League

Bakke spilte i Leeds i seks år og fikk blant annet oppleve å gå til semifinale i mesterligaen med klubben. Han mener klubben nå er tilbake der de hører hjemme.

– Å få møte Liverpool, Manchester United og de gutta der igjen, det er der klubben hører hjemme. Å være tilbake i det gode selskap etter så lang tid er større enn å vinne Premier League, mener Bakke.

Eirik Bakke

Eirik Bakke jubler etter at Leeds har slått Deportivo La Coruña og gått til semifinalen i mesterligaen i 2001.

Foto: Miguel Vidal / Reuters

Supporterleder for den norske Leeds supporterklubben synes det er en rar følelse at opprykket ble sikret sånn som det ble.

– At sesongen ble stoppet og når så mange norske fans hadde planlagt å være i Leeds for å få med innspurten. Det er litt rart å ikke få oppleve det, i tillegg er det et annet lag som avgjør, sier supporterleder Anders Palm.

– Nå eller aldri

Kjetil Rekdal er en livslang Leeds-supporter og fryktet at laget ville blitt helt oppløst dersom de ikke fikk det til i år.

– Det er mest en lettelse over at det endelig lykkes. Hadde de ikke klart det nå er jeg ikke sikker på at jeg hadde fått oppleve det, forteller Rekdal.

Johansen deler Rekdals tankegang om at det måtte skje i år.

– Er som om ett par blir sammen når de er 30 og så får de barn når de er 46. Tenker det er nå eller aldri, sier komikeren.

Sendte Leeds til himmels

Huddersfield var farlig fra start og tok ledelsen før det var gått fem minutter. West Brom-keeperen ga en billig retur etter et frispark og Chris Willock sendte Leeds-supporterne til himmels da han satte ballen i mål.

Hjertet til Leeds-supporterne satt nok i halsen resten av kampen etter Dara O'Shea utlignet like før pause. West Brom skapte flere gode muligheter, men istedenfor var det Huddersfield som sørget for at det blir en lang og fuktig kveld for folkene i Leeds.

Emile Smith-Rowe satt 2-1 fem minutter før slutt og da var det avgjort.

2-1 og Leeds er tilbake i Premier League.

Laster Twitter-innhold

Drømmer om å slå Solskjær

Bakke mener eieren, Andrea Radrizzani, skal ha mye av æren, sammen med trener Marcelo Bielsa, for at laget endelig lykkes. Han håper nå at duoen har det som skal til for å lykkes også i den øverste divisjonen.

– Nå begynner jobben med å holde seg der, den blir enda tøffere.

Paul Pogba og Adam Forshaw

Nå kan Leeds-fansen se frem mot nye oppgjør mot erkerival Manchester United. Her er Paul Pogba i duell med Adam Forshaw under en vennskapskamp fra i fjor.

Foto: Tony Ashby / AFP

Johansen har ett ønske for neste sesong etter han stod blant Manchester United-supporterne da de tapte mot Barcelona forrige sesong.

– Da de lå under begynte de å synge «we alle hate Leeds scum». Så drømmen er å få overskriften «Ødela for Solskjær», sier 51-åringen.

Var på nivå tre

Leeds rykket ned fra Premier League i 2004 og rykket videre ned fra nivå to i 2007. Klubben ble satt i økonomisk administrasjon og måtte starte første sesong på nivå tre med 15 minus poeng.

Marcelo Bielsa

Marcelo Bielsa vil for evig bli husket som redningsmannen.

Foto: Adrian Dennis / AFP

I 2010 rykket Leeds opp til nivå to før de nå, ti år senere, er klare for et nytt Premier League-eventyr.

Sånt blir det feiring av.

– Blir en god flaske vin hjemme i kveld. Nå får alle supportene ta seg en god fest i kveld, sier Bakke.

Johansen er på hyttetur med familien, men fikk dem med på å sprette en champagne og synge Leeds-sanger.

– De gjør det ironisk, men tror ikke de skjønner hvor mye det betyr for meg.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal