NRK Meny
Normal

LeBron James - underbetalt mangemillionær

Kan en mann som tjener flere hundre millioner kroner i året være underbetalt? Ja, når du heter LeBron James.

LeBron James

LeBron James er nummer én i en av verdens største idretter. Likevel er han langt unna lønnstoppen.

Foto: Kevin C. Cox / Getty Images

– Det jeg gjør på basketbanen beviser hva jeg er verdt. Jeg tror ikke verdien min kan utbetales i penger, har eplekjekke LeBron uttalt tidligere.

LeBron James

LeBron James satte inn Miami Heats 103. poeng med 0,6 sekunder igjen å spille - som man ser av klokken som tikker bak kurven i bildet.

Foto: Chris Trotman / Getty Images

Den amerikanske basketstjernen fortsetter å levere magiske basketøyeblikk.

Som natt til torsdag, da han avgjorde den første NBA-semifinalekampen mot Indiana Pacers i aller siste sekund for sitt Miami Heat.

Den 203 centimeter høye og 113 kilo tunge doningen dundret inn i Pacers' sone med to sekunder igjen på klokka, tok seg til kurven, og satte inn den avgjørende topoengeren fra kloss hold.

Seieren sikrer Heat et optimalt utgangspunkt før de resterende seks semifinalekampene i NBA-sluttspillet.

Men til tross for sin dominans, er ikke LeBron James NBAs best betalte spiller. Langt derifra.

Langt unna lønnstoppen

Mannen som ble kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller i fjor har hele tolv mann foran seg på lønnstoppen i NBA.

På toppen ruver nemlig Los Angeles Lakers-stjernen Kobe Bryant (27 millioner dollar i årslønn).

– Hvis du vil vite sannheten - dersom dette var baseball, hadde jeg vært på toppen av lønnsstigen, sier han, og viser til at den amerikanske baseballigaen ikke har noe lønnstak.

Lønnstaket i NBA skal sikre at alle klubbene har økonomiske muskler til å kjempe om titler. En av reglene er at en toppspiller maks kan tjene rundt 120 millioner kroner i året.

Gikk ned i lønn for Heat

LeBron James kunne fått mye mer enn det på det åpne markedet, mener Christopher Reina, journalist for basketnettstedet RealGM.com.

– Med tanke på hans posisjon i basketssporten, er nok også LeBron James klar over hvor underbetalt han faktisk er, skriver Reina i en lengre artikkel om basketstjernens lønnsutvikling.

I tillegg har James bevisst valgt å ta mindre i lønn enn han kan få. På den måten får klubben hans råd til å hente inn flere gode lagkamerater uten å passere lønnstaket for lag. Hvert lag kan maks ha rundt 350 millioner kroner i lønnsutgifter.

Flere hundre millioner i inntekt

For all del, LeBron James står oppført med 17 millioner dollar, rundt 100 millioner kroner, i årslønn fra Miami Heat - i tillegg til langt mer lukrative sponsoravtaler med blant andre Nike og Coca Cola.

Han har til salt - forsåvidt safran også - i maten.

Men selv med flere hundre millioner kroner trillende inn på konto i året (Nike-avtalen hans er verdt 90 millioner dollar, eller rundt 520 millioner kroner, over en sjuårsperiode), kan ikke LeBron James si seg fornøyd med inntekten.

LeBron James

LeBron James er kjent for å levere svært spektakulære dunker. Her hamrer han inn to poeng mot Chicago Bulls i midten av mai i år.

Foto: Jonathan Daniel / Getty Images

Basketsportens nummer én er nemlig så populær at klubben han spiller for drar inn enorme summer bare ved å ha ham på laget.

Fått Heat på publikumstoppen

James' enorme tilhengerskare gjør seg synlig på Heats hjemmekamper. Miami-laget var nemlig på publikumsbunnen i årene før 2010, da LeBron James - til Cleveland-fansens store misnøye - meldte overgang til hardtsatsende Heat.

Siden da har Miami Heat blitt et av NBAs største publikumslag. I skrivende stund ligger laget på 3.-plass over ligaens mest publikumsvennlige lag.

I 2009-2010-sesongen var de nummer 15 på den samme lista.

Den motsatte tendensen ser man hos James' gamleklubb - Cleveland Cavaliers. Med LeBron James på laget var Cavaliers på 2.-plass over ligaens mest publikumsvennlige lag. Tre år etter at James forlot klubben har de falt til 19.-plass.

Og enda tydeligere: Året før James ble Cavaliers-spiller, altså i 2003, var Cleveland helt på publikumsbunnen. Desidert sist av samtlige NBA-lag.

«Merchandise» i taket

Heat-drakter med «James» på ryggen er også ekstremt populære. Amerikanske medier anslår at mer enn 10.000 Heat-supportere ikler seg James-drakt på hver hjemmekamp.

Kun publikumsfavoritten New York Knicks kan skilte med høyere draktsalg enn Heat. Og så å si alt på grunn av én spiller - LeBron James.

I tillegg selges det James-kopper, James-skjorter, James-iPhone-cover og en lang rekke andre artikler - eller «merchandise» som amerikanerne kaller det - med enten bilde eller navnet til basketkongen påskrevet.

Penger som går rett i klubbkassa til Miami Heat.

Kunne tjent milliardbeløp

James virker å være fullstendig klar over at han årlig går glipp av flere titalls millioner - amerikanske medier opererer med at James kunne krevd opp mot en halv milliard kroner i året om ikke NBA-lønnstaket forhindret det - noe han også gjorde kjent da han vurderte spill i Europa under fjorårets NBA-lockout.

– Jeg har ikke fått maks uttelling for noen av kontraktene mine, det er en sannhet som ikke har blitt omtalt stort. Jeg får ikke noen anerkjennelse for det, har LeBron uttalt.

Natt til lørdag fortsetter NBA-sluttspillet med andre semifinalekamp mellom Indiana Pacers og Miami Heat. LeBron James er selvfølgelig å finne på banen.

LeBron James

LeBron James har gjort det til sitt varemerke å fylle håndflatene med pulver for så å blåse pulveret opp i luften før kampstart. Manøveren har han imidlertid sluttet med, i respekt for Cavaliers-fansen som elsket pulver-stuntet.

Foto: Ezra Shaw / Getty Images

Siste nytt

 • Berget scoret to – ble matchvinner

  Jo Inge Berget scoret begge målene for New York City FC da de snudde 0–1 til 2–1 mot Toronto FC søndag.

  Først scoret han med hælen etter 51 minutter, og gjorde 1–1. Etter 68 minutter satte han sitt andre. Nordmannen ble kåret til banens beste.

  MLS: Toronto FC at New York City FC
  Foto: Vincent Carchietta / Reuters
 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal