- Vi gleder oss over hvert mesterskap

I kveld blir Larvik seriemester i håndall for kvinner for 12 gang på rad. Hvorfor er dette like selvfølgelig som at sola står opp i øst?

Larvik jubler for seriegull

Larvik jubler for seriegull, selv om det for mange virker naturgitt

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

- Vi merker at mange ser på det som en selvfølgelighet og tror at det går av seg selv. Men det gjør det jo ikke, vi må stadig skjerpe oss og bli bedre, ellers vinner vi ikke. Kanskje er det bevisstheten om dette som gjør at det går som det gjør, sier sportslig leder i Larvik, Ole Gustav Gjekstad, til NRK.

Sett utenfra er det ikke så rart at man tar Larviks seriegull som en naturgitt utvikling. For klubben har blitt seriemester i 10 av de 11 siste sesongene, og alle de seks siste. I kveld tar de sannsynligvis sitt sjuende strake seriemesterskap når de møter Storhamar på bortebane, og sitt 13. totalt. Med ett poeng er saken klar for Larvik.

De 19 første kampene i årets serie har gitt like mange seirer og 320 plussmål. Det vil si at Larvik i gjennomsnitt har vunnet hver kamp med nesten 17 mål.

Stortap endret seriesystemet

I seriesammenheng har de ikke tapt siden stortapet på 32-20 for Tertnes i Bergen 29. april 2004.

Det var en sluttspillkamp, men sluttspillet telte i seriesammenheng den sesongen. Larviks tap fikk en slutt på det, ettersom det ble ansett som blodig urettferdig at de ikke skulle få seriemesterskapet på grunn av èn dårlig dag. For i grunnserien vant de alt den gangen også.

Siste hjemmetap er forøvrig et 14-årsminne - 26-27 for Stabæk 14. mars 1999.

Kamp 222 siden siste tap

Larvik-supportere

Larviks supporterer holder også koken, her fra feiringen av Larviks femte strake seriegull i 2009

Foto: Teigen, Trond / SCANPIX

Og fra og med sesongen 2004-05 til i dag har de vunnet 148 av 151 kamper . De tre andre har endt uavgjort.

- Jeg tror kampen i kveld er nummer 222 på rad av ordinære seriekamper siden sist vi tapte, sier Gjekstad.

- Blir det vanskelig å holde opp motivasjonen når seirene er så "opplagte"?

- Nei, vi tenker ikke på det. Jentene har sine spesifikke arbeidsoppgaver og konsentrerer seg om dem. Vi har også stor konkurranse i laget, så jentene kan ikke ta det for lett, og det vet de, sier Gjekstad.

Hammersengs første i kveld?

Gro Hammerseng

Tar Larvik poeng mot Storhamar i kveld, blir veteranen Gro Hammerseng seriemester for aller første gang

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Èn av grunnene er at laget har veteraner som har vært med lenge, som Lene Rantala og Tonje Larsen. Disse er medvirkende til at nye spillere også blir "integrert" til de samme holdningene.

- Evner de å glede seg over nye seriemesterskap?

- Ja, og det er ikke minst på grunn av de nye spillerne. Det er vanligvis noen som vinner serien for første gang, og for dem er det stort. Gro Hammerseng tar sitt første seriegull i år, hvis vi vinner, sier Gjekstad.

- Det er nok litt mer spontan jubel etter en seier i cupen eller Champions League. Men vi vet nok å sette pris på et seriemesterskap også, legger han til.

1000 tilskuere i snitt

Publikum svikter heller ikke. Selv om storkampene i Champions League trekker mest - rekorden er over 2400 - er det rundt 1000 tilskuere i snitt på seriekampene også. Selv om "alle vet" at kampen aldri blir spennende.

Økonomisk går iallfall klubben godt. Omsetningen økte med 28 prosent til 19,6 millioner i fjor, og et overskudd på 670.000 kroner. For 2011 er omsetningen budsjettert med 21,7 mill, viser tall Østlands-Posten har hentet inn. Larvik HK har rundt 30 ansatte.

Tre kamper står igjen for Larvik i serien i år - borte mot Storhamar i kveld, borte mot Fredrikstad i neste uke, og avsluttning 2. april hjemme mot hardeste utfordrer Byåsen.

Et lag som tar seriesølv nesten like regelmessig som Larvik tar gullet.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria