Larvik degradert til 1. divisjon: – Det er tragisk

Tirsdag ble det klart at Larvik håndballklubb ikke oppfyller kravene for å få lisens. Klubben degraderes dermed til 1. divisjon.

Rantala

Larvik trener Lene Rantala

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Det er tragisk, at en stormakt i norsk håndball gjennom veldig mange år, har kommet til det stadiet at de faktisk blir degradert fordi de ikke får lisens, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

Grunnen til at Vestfold-klubben flyttes ned en divisjon er at Norges håndballforbunds elitelisensnemnd ikke godtar Larviks løsning til å oppfylle kravet om positiv egenkapital ved utgangen av 2018, noe som kreves for å få elitelisens for neste sesong.

Har vært forberedt

Larvik skriver i en pressemelding tirsdag ettermiddag at klubben «tar vedtaket til orientering, men ønsker ikke å kommentere vedtakets innhold ytterligere».

Det var TV 2 som meldte om saken først.

– Vi har hele tiden visst at dette kunne bli en avgjørelse, og det er noe vi har vært forberedt på. Vi vil nå bruke all vår energi på å forberede oss på ett år i 1. divisjon, klargjøre laget for opprykk og derfor tar vi avgjørelsen med fatning, sier Marion Eriksen Wold, styreleder i Larvik Håndballklubb i pressemeldingen.

Trøbbel i mange år

Larvik har en rekke ganger vært i økonomisk trøbbel de siste årene. I 2015 stod de i fare for å gå konkurs, det samme var tilfellet for ett år siden.

I år har krisen vært kjent en stund. Allerede i midten av februar kom nyheten om at spillerne fristilles og lønnen ble stoppet. Kostnadene var for store. Daglig leder Pål Albertsen sa den gangen at det ville vært helt uforsvarlig å ikke ta grep.

Da laget møtte seriemester Vipers i NM-semifinalen 1. mai, stilte Larvik med rekruttspillere og spillere fra det nyopprykkede 2. divisjonslaget Larvik Turn. Det endte med to solide tap.

– Godt i gang

Klubben skriver videre at en snuoperasjon allerede er startet «for å skape bærekraft i alle ledd» og «hvor alle jobber som et team sammen med alle våre støttespillere».

– Vi er allerede godt i gang med å etablere nye Larvik Håndballklubb og vi gleder oss til å starte på nytt med nye spillere, trenerteam, samarbeidspartnere og alle våre frivillige, heter det i pressemeldingen.

Dette mener Tvedten kan være positivt for klubben ettersom de kan starte på nytt å rette fokuset mot bredden.

EM Håndball herrer 2018.

TRAGISK: NRKs håndballekspert syntes det er trist at Larvik blir degradert til 1. divisjon men ser også klubbens muligheter til å satse mer på bredden.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Selv om dette er trist har de samtidig nå muligheten til å starte fra bunnen av, med litt mere breddefokus og mindre press på resultater.

Tvedten påpeker at Larvik har vært det førende laget gjennom de siste 20 årene og brutt mange barrierer blant annet med mesterligaen og satt Norge på håndballkartet på kvinnesiden.

Og med en så sterk historie mener den tidligere håndballproffen at klubben kan få til det de vil.

– Med den interessen som har vært rundt den klubben, og så mange som har hjerte for en så sterk merkevare, så er det lettere for de enn for andre. Så lenge de har lyst å kjempe for at skipet skal opp igjen så har de alle forutsetninger for å klare det.

Kan be om ny behandling

Håndballforbundet opplyser riktignok på sine nettsider at Larvik kan be om ny behandling av nemnda i løpet av 14 dager.

«Hvis denne ender med samme utfall, kan klubben anke til Norges Håndballforbunds appellkomité».

«Hvis avgjørelsen fortsatt står etter dette, eller klubben før den tid aksepterer avgjørelsen, vil Larvik HK altså bli plassert i 1. divisjon neste sesong», skriver forbundet.

Siste nytt

 • Hovland skrev norsk golfhistorie

  Viktor Hovland er som første norske herrespiller i historien inne blant de 100 beste på verdensrankingen i golf. Det ble klart da den oppdaterte listen ble publisert mandag. Der er 22-åringen på 89.-plass. Dermed klatrer han 12 plasser fra forrige ukes 101.-plass. Til sammenligning var han nummer 1157 ved utgangen av 2018. Neste milpæl for Hovland blir å spille seg inn blant de 50 beste. Klarer han det, er han sikret plass til noe nær alle de store turneringene i golfsirkuset. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Ruuds overmann tapte finalen

  Borna Coric, som slo Casper Ruud i fredagens kvartfinale, måtte se seg slått av Daniil Medvedev i finalen i ATP-turneringen i St. Petersburg. Kroaten, som er nummer 15 på ATP-rankingen, nedkjempet Ruud i tre sett etter å ha tapt det første. Søndag kom han til kort mot den russiske hjemmefavoritten og verdensfireren Medvedev, som noterte sin sjette turneringsseier i karrieren med 6-3, 6-1.

  Russia Tennis Open
  Foto: Elena Ignatyeva / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal