Larvik degradert til 1. divisjon: – Det er tragisk

Tirsdag ble det klart at Larvik håndballklubb ikke oppfyller kravene for å få lisens. Klubben degraderes dermed til 1. divisjon.

Rantala

Larvik trener Lene Rantala

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Det er tragisk, at en stormakt i norsk håndball gjennom veldig mange år, har kommet til det stadiet at de faktisk blir degradert fordi de ikke får lisens, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

Grunnen til at Vestfold-klubben flyttes ned en divisjon er at Norges håndballforbunds elitelisensnemnd ikke godtar Larviks løsning til å oppfylle kravet om positiv egenkapital ved utgangen av 2018, noe som kreves for å få elitelisens for neste sesong.

Har vært forberedt

Larvik skriver i en pressemelding tirsdag ettermiddag at klubben «tar vedtaket til orientering, men ønsker ikke å kommentere vedtakets innhold ytterligere».

Det var TV 2 som meldte om saken først.

– Vi har hele tiden visst at dette kunne bli en avgjørelse, og det er noe vi har vært forberedt på. Vi vil nå bruke all vår energi på å forberede oss på ett år i 1. divisjon, klargjøre laget for opprykk og derfor tar vi avgjørelsen med fatning, sier Marion Eriksen Wold, styreleder i Larvik Håndballklubb i pressemeldingen.

Trøbbel i mange år

Larvik har en rekke ganger vært i økonomisk trøbbel de siste årene. I 2015 stod de i fare for å gå konkurs, det samme var tilfellet for ett år siden.

I år har krisen vært kjent en stund. Allerede i midten av februar kom nyheten om at spillerne fristilles og lønnen ble stoppet. Kostnadene var for store. Daglig leder Pål Albertsen sa den gangen at det ville vært helt uforsvarlig å ikke ta grep.

Da laget møtte seriemester Vipers i NM-semifinalen 1. mai, stilte Larvik med rekruttspillere og spillere fra det nyopprykkede 2. divisjonslaget Larvik Turn. Det endte med to solide tap.

– Godt i gang

Klubben skriver videre at en snuoperasjon allerede er startet «for å skape bærekraft i alle ledd» og «hvor alle jobber som et team sammen med alle våre støttespillere».

– Vi er allerede godt i gang med å etablere nye Larvik Håndballklubb og vi gleder oss til å starte på nytt med nye spillere, trenerteam, samarbeidspartnere og alle våre frivillige, heter det i pressemeldingen.

Dette mener Tvedten kan være positivt for klubben ettersom de kan starte på nytt å rette fokuset mot bredden.

EM Håndball herrer 2018.

TRAGISK: NRKs håndballekspert syntes det er trist at Larvik blir degradert til 1. divisjon men ser også klubbens muligheter til å satse mer på bredden.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Selv om dette er trist har de samtidig nå muligheten til å starte fra bunnen av, med litt mere breddefokus og mindre press på resultater.

Tvedten påpeker at Larvik har vært det førende laget gjennom de siste 20 årene og brutt mange barrierer blant annet med mesterligaen og satt Norge på håndballkartet på kvinnesiden.

Og med en så sterk historie mener den tidligere håndballproffen at klubben kan få til det de vil.

– Med den interessen som har vært rundt den klubben, og så mange som har hjerte for en så sterk merkevare, så er det lettere for de enn for andre. Så lenge de har lyst å kjempe for at skipet skal opp igjen så har de alle forutsetninger for å klare det.

Kan be om ny behandling

Håndballforbundet opplyser riktignok på sine nettsider at Larvik kan be om ny behandling av nemnda i løpet av 14 dager.

«Hvis denne ender med samme utfall, kan klubben anke til Norges Håndballforbunds appellkomité».

«Hvis avgjørelsen fortsatt står etter dette, eller klubben før den tid aksepterer avgjørelsen, vil Larvik HK altså bli plassert i 1. divisjon neste sesong», skriver forbundet.

Siste nytt

 • Satte norsk rekord

  Ingeborg Vassbakk Løyning forbedret sin norske rekord på 100 m rygg i svømme-VM med 1.00,35 i semifinalen. Det holdt likevel bare til 15. beste tid av de to semifinaleheatene. Hun måtte svømt på 58,98 for å kunne tatt seg til finalen.

  Pressetreff med VM-troppen i svømming
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Nautnes klar for LSK

  Arna-Bjørnar-spiller Emilie Nautnes er klar for LSK. Den 20 år gamle angrepsspilleren har skrevet under på en toårskontrakt. – Etter mange interessenter, mye tankevirksomhet og mange gode tilbud i inn- og utland, falt valget på LSK, sier agent Nils Christiansen.

  Vennskapskamp fotball, kvinner: Norge - Moss JR
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Rosenborg kan få svensk motstander

  Dersom Rosenborg tar seg videre til 3. kvalifiseringsrunde i mesterligaen, venter enten slovenske Maribor eller svenske AIK. Først må trønderne slå ut de hviterussiske mesterne BATE Borisov. Første kamp mot hviterusserne spilles onsdag.

  RBKs Anders Konradsen jubler for 1-0 i mesterligakvalifiseringen mot Linfield
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal