Hopp til innhold

Larsson (27) staket seg til verdensrekord: – Det var ikke vakkert

Langløper Jenny Larsson (27) skulle egentlig prøve å slå seg selv på 5000 meter på stakemaskin. Det endte med verdensrekord.

GOD TEST: Stakerekorden ble satt under en intern test med langløpslaget Team Ragde Charge.

– Det er rått og knalltøft, roser Anders Aukland.

Den svenske langløpsstjernen er en del av norske Team Ragde Charge og var på samling i Norge forrige uke da hun skulle se hvor raskt hun kunne stake 5000 meter. Hun hadde allerede en bestenotering på 19 minutter fra en annen intern test tidligere i år, men denne gangen gikk det enda bedre på skiErgen.

18.32,5 ble til slutt den imponerende tiden. Det er også verdensrekord med rundt 10 sekunder.

– Vi bruker standardiserte stakemaskiner, der man kan sammenligne seg med andre. Det er som en egen verden der man kan se de ulike rekordene, forklarer Aukland.

– Tiden er helt enorm for en kvinne, sier Karstein Johaug.

Fikk «boost»

Selv tenkte ikke Larsson på tiden, men lagkameratene hadde oversikt.

Jenny Larsson

LANGLØPER: Jenny Larsson kan ta med seg en verdensrekord inn mot ny sesong.

Foto: Magnus Östh/Ski Classics

– Karstein og Andreas (Nygård) hadde kontroll på tallene, og begynte å pushe meg. Det betydde mest å slå meg selv og jeg hadde en bra plan for det, men så merket jeg at jeg var mye piggere, sier 27-åringen.

– Jeg måtte grave dypt de siste 1300 meterne, og det var ikke vakkert, men jeg fikk en ekstra boost på slutten, legger hun til.

Expressen har også omtalt saken, som er blitt lagt merke til.

Det høres fort ut. Jeg har aldri testet det selv, men det er bra at skiløpere setter de rekordene, ikke de som driver med crossfit eller noe. Imponerende, sier landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget, som selv trener en del på stakemaskin.

– Det inspirerer meg til å teste meg litt når jeg kommer hjem til skiErgen. En av grunnene til at jeg ikke gjør det så mye selv, er at det er forferdelig tungt, sier Harald Østberg Amundsen.

Ved å sende blant annet bildebevis og maskinenes minnebrikke inn, vil verdensrekorden nå bli verifisert.

Jenny Larsson, stakerekord

TALLENE: Det gikk raskt unna med Jenny Larsson på stakemaskinen.

Foto: Team Ragde Charge

– Jeg tenkte hvorfor ikke? Bekreftelsen bør komme snart, og det er jo litt ekstra kult. Jeg håper det får flere til å teste seg i dette, forteller Larsson.

– Ikke helt det samme

Det er ikke den første verdensrekorden i langløpslaget. Og Aukland, som la opp som toppløper etter forrige sesong, har selv vært med på flere ville forsøk de siste årene.

Les også Rekord-Aukland gikk 70 mil på snaue 41 timer: – Jeg er veldig mørbanket

Aukland

Hvem som helst kan dra på et treningssenter å prøve seg på 5000 meter staking. Det er ikke helt det samme som å gå på ski, og det er en fordel å ha litt tyngde og punch, men det sier mye om fysisk kapasitet, styrke og kondisjon, sier 50-åringen, som var med å starte Team Ragde i 2007.

Magni Smedås og Jenny Larsson (t.h.)

PÅ PALLEN: Jenny Larsson (t.h.) ble nummer tre i Marcialonga i vinter. Magni Smedås vant.

Foto: NTB

Larsson ble en del av langløpslaget før forrige sesong, og etter noen år med flere skader ser det nå langt bedre ut. Hun ble nummer seks sammenlagt i Ski Classics, og gikk også et verdenscuprenn i Davos. Hovedmålet til vinteren er å stå øverst på pallen igjen, aller helst i Vasaloppet.

– Jeg har hatt en veldig bra forsesong, fått gjort det jeg vil og har holdt meg skadefri. Denne rekordtiden er jo ikke bare flaks, den viser svart på hvitt at jeg har gjort noe riktig, mener Larsson.

– Det går mot en bra sesong, og det er gøy at hun tar steg. Det må hun jo for å kunne kjempe mot Astrid Øyre Slind. Det er noe som motiverer, sier mentor Anders Aukland.

Sportsnyheter

Mange nordmøringar har møtt opp for å ta imot opprykksheltane.

KBK-gutane blir tatt imot som heltar i Kristiansund

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

 • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

  Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

  Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

  Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

  Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Grieg Sander / NRK
 • Gironas sensasjonsferd fortsetter

  Girona slutter ikke å overraske i tetsjiktet i Spania. Søndag ble det 4-2-seier i Catalonia-derbyet borte mot Barcelona.

  Bragden gjør Girona til serieledere i La Liga, med 41 poeng på 16 kamper. Det er to poeng ned til Real Madrid, og syv til regjernde mester Barcelona.

  Artem Dovbyk tok Girona foran etter tolv minutters spill. Ukraineren ble satt opp av landsmannen Viktor Tsyhankov og scoret via stolpen.

  Robert Lewandowski headet inn utligningen kort tid senere, men Girona slo til igjen før pause. Miguel Gutiérrez curlet vakkert gjestene opp i 2-1.

  Mot slutten la innbytter Valery Fernández på til 3-1. Han hadde kun vært på banen i to minutter.

  I tilleggstiden tente Ilkay Gündogan et håp for Barcelona, men Cristhian Stuani fjernet all tvil i det femte overtidsminuttet.

  Girona ble nummer ti i La Liga sist sesong. Nå ryster Catalonia-klubben de etablerte i spansk toppfotball. (NTB)

  Girona jubler for borteseier mot Barcelona
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Wembstad røk korsbåndet

  Alpintalentet Inni Holm Wembstad har røket korsbåndet. Det bekrefter 23-åringen selv på Instagram.

  – Jeg er knust og tom før ord. Jeg har kost meg på ski på et nytt nivå de siste månedene, skriver Wembstad.

  Dermed fortsetter St. Mortiz-marerittet for Wembstad. I fjor strakk hun korsbåndet i kneet etter fall i den sveitsiske bakken.

  Den gang røk hele sesongen for den norske kvinnen, og nå blir det nok et langt skadeavbrekk.

  – St. Moritz... Du vant denne gangen også. Mitt hat-elsk forhold til denne bakken fortsetter, skriver Wembstad.

  Inni Holm Wembstad
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal