NRK Meny
Normal

Larsen med hardkjør i Paralympics - satser på medalje i to idretter

Trygve Steinar Toskedal Larsen (41) satser dobbelt opp og kommer til å konkurrere mest av alle de norske i Paralympics. Piggeren er nemlig like god i skiskyting som i langrenn.

Trygve

Den tidligere verdensmesteren Trygve Steinar Toskedal Larsen er et av de største medaljehåpene i Paralympics.

Foto: Anne R. Kroken

– Jeg satser like mye på begge idrettene og føler jeg har like store sjanser i dem begge, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen til NRK.no.

Han er et av Norges største medaljehåp i Paralympics - både i langrennspigging og skiskyting.

I løpet av bare ni dager skal han gjennom fem harde konkurranser - og dersom han blir tatt ut på stafettlaget blir det til sammen seks øvelser.

– Det er et knalltøft program, uten så mange hviledager. Da gjelder det å spare krefter når man kan, sier Larsen.

Elsker å konkurrere

PARALYMPICS/

Larsen har vunnet VM-gull i 10-kilometer tidligere, men satser mest på de kortere distansene i Paralympics.

41-åringen forklarer at han elsker å konkurrere og deltar i så mye han orker. Han er vant til et lignende hardkjør fra verdenscupen, hvor langrenn og skiskyting som regel arrangeres samme sted og samme dag. Da går han gjerne flere konkurranser om dagen.

– Det er ikke noe ukjent for meg. Nøkkelen er å få i seg næring raskt etter løp og trening og deretter prioritere restitusjon, sier Larsen.

Han er den eneste i Norges tropp som skal delta i så mange konkurranser, men det er enkelte av konkurrentene hans som har lignende program.

Larsen startet med langrenn, men nå liker han begge idrettene like godt.

– Jeg begynte med langrenn i 2002. Da hadde man ikke begynt med skiskyting (for piggere). Jeg har alltid likt å skyte og var ganske god til det fra før, så da jeg fikk muligheten til å prøve meg i skiskyting noen år senere var jeg ikke vond å be. Da fikk jeg i tillegg dobbelt så mange konkurranser i året, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

trygve

Larsen satt en periode i rullestol etter ulykken i 2001. Han lærte seg kjapt å gå igjen, og året etter begynte han med langrennspigging.

Foto: Privat

Mistet foten i motorsykkelulykke

Larsen mistet den ene foten i en motorsykkelulykke i 2001, noe han blant annet har fortalt om i NRK-programmet «Min Idrett». Han konkurrerer derfor i den sittende klassen, hvor man bruker en piggekjelke til å komme seg frem.

Larsen har ikke hatt sin beste sesong i verdenscupen før Paralympics, men landslagstrener Torbjørn Broks Pettersen tror ikke det trenger å ha så mye å si.

– Vi har turt å trene veldig mye gjennom vinteren og ikke hatt fokus på å prestere i verdenscupen. Håpet er derfor at han kommer i veldig god form til Sotsji, etter at vi har hatt det siste høydeoppholdet og fått litt overskudd, sier treneren.

Larsen har blant annet vunnet VM-gull på 10-kilometer tidligere. I Paralympics nedprioriterer han de lengste øvelsene og satser på sprint, 7,5-kilometer og 10-kilometer.

– Jeg er best på kortere distanser, og har nok mine beste muligheter der. Mine ambisjoner er å få til optimale løp, og da vet jeg at resultatene kommer. Russerne har vist en fantastisk form i hele år, så de blir så absolutt de tøffeste konkurrentene, sier han.

Dette skal Larsen etter planen delta i:

 • Lørdag 8. mars: Skiskyting, kortdistanse 7.5 km
 • Tirsdag 11. mars: Skiskyting mellomdistanse 12, 5 km
 • Onsdag 13. mars: Langrenn, sprint
 • Lørdag 15. mars: Langrenn, mixed stafett og åpen stafett
 • Søndag 16. mars: Langrenn, 10 kilometer
Video Trygve har flere ben å stå på

Larsen bruker beinproteser til vanlig, og har én for enhver anledning. Her viser han frem de ulike.

Paraolympics-logo

Siste nytt

 • Hovland mot bragd

  Viktor Hovland fortsetter å imponere og leder med fire hull halvveis i finalen mot Devin Bling i USAs amatørmesterskap i golf søndag.

  Han dominerte mot Bling på de første 18 av de 36 hullene i finalen. Det norske stortalentet festet grepet ved å vinne fire hull på rad fra 8. til 11. hull.

  Turneringen ferdigspilles natt til mandag norsk tid.

  Viktor Hovland
  Foto: Eric Risberg / AP
 • Tung start for Inter

  Inter fikk en marerittstart på Serie A-sesongen med 0-1-tap mot Sassuolo søndag. Domenico Berardi ble matchvinner fra straffemerket.

  Roma fikk på sin side en god start på sesongen med 1-0-seier over Torino. Edin Dzeko åpnet målkontoen rett før slutt.

  inter
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld