NRK Meny
Normal

Lars Lystads fem på topp

Lars Lystads liste over de fem beste norske prestajonene gjennom tidene når det gjelder sommer-OL.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter i 1996.

Foto: Foto Erik Johansen / Scanpix

1. Vebjørn Rodal. Vebjørn Rodals 800 meter-triumf i Atlanta-96 er for meg det klare høydepunktet blant norske OL-prestasjoner gjennom tidene. Ikke bare fordi jeg var så heldig og priviligert å få lov til å kommentere Vebjørns taktisk smarte løpsopplegg og enorme avslutning – med seier på ny olympisk rekord 1.42,58, men også fordi 800 meter er en av de tøffeste og vanskeligste distansene i friidrett, OLs mest utbredte idrett. Norsk gull på 800 meter er det største.

2. Knut Holmann. Padlekjempen fra Bærum presterte seks medaljer i tre forskjellige olympiske leker – med en vanvittig progresjon: Sølv og bronse i Barcelona-92; gull og sølv i Atlanta-96 og to OLgull i Sydney 2000.

3. Jon Rønningen for hans to gull i bryting i 52-kilosklassen. Først som en av favorittene i Seoul i Sør-Korea 1988, og deretter i Barcelona 1992 etter en nervepirrende avslutning. En usedvanlig prestasjon av en stor – liten – idrettsmann og en seriøs, veltrent atlet. Jeg kommenterte OL-finalen i 1988 på radio, og glemmer det aldri!

4. Otto von Porat. OL-gull i tungvekt i en verdensidrett som boksing veier tungt. Otto von Porat var 21 år da han slo ut dansken Søren Petersen i OLfinalen i Paris 1924 og skaffet seg legendestatus i norsk idrett.

5. Egil Danielsen. Kanskje burde Egil Danielsen ha fortjent en plass lenger opp på lista. Å vinne olympisk gull i spydkast – og samtidig sette ny verdensrekord kan vanskelig gjøres bedre. Den 26.november 1956 smelte Hamar-gutten til med 85.71 i Melbourne og forbedret polske Janusz Sidlos rekord med over 2 meter. Danielsens rekord ble stående i nesten 4 år, men prestasjonen står skrevet med gullskrift i norsk OL-historie.

Lars Lystad er NRKs friidrettskommentator.

Siste nytt

 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP
 • Agüero ute resten av sesongen

  Sergio Agüero har spilt sin siste kamp for Manchester City denne sesongen, sa manager Pep Guardiola fredag.

  – Han kommer til å være ute i fire til fem uker, sa Guardiola på sin pressekonferanse fredag ettermiddag.

  Soccer Man City Aguero
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis også i fredagens 2. runde av turneringen Shamkir Chess torsdag. Nordmannen hadde hvite brikker mot tsjekkeren David Navara.

  Lørdag møter Carlsen hjemmefavoritten Rauf Mamedov fra Aserbajdsjan.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal