– Jeg var stor i kjeften før sesongen, men ting har gått dårligere enn jeg håpet

Det er bare to måneder siden Lars Berger (35) drømte om VM-medalje i både skiskyting og langrenn, men torsdag smadret en 14. plass i NM det siste lille snev han hadde av håp om å klare det.

Lars Berger

SESONGSTARTEN: Her er Lars Berger før sesongstarten i langrenn på Beitostølen i november. Da var han i fin form. Dét er han ikke nå.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg klarte i hvert fall å gå med to bein i store deler av løpet, sier Lars Berger og ler.

NRK snakker med 35-åringen på telefon drøyt to timer etter målgang på 15 kilometeren i NM.

Han fleiper i kjent stil om kneskaden som har ødelagt mye av sesongen, men bak fleipingen ligger det noe mer seriøst. Dette skulle egentlig bli en stor sesong med deltakelse i både VM i skiskyting og VM på ski.

I stedet sitter skiskytteren fra Lesja nå i NM-byen Røros med et vondt kne og håper helsa holder til søndagens NM-stafett.

– Jeg var stor i kjeften før vinteren, men ting har gått dårligere enn jeg håpet, sier 35-åringen.

Berger står utenfor landslaget og har vært avhengig av å kvalifisere seg til verdenscuprenn på bekostning av landslagsløpere for å være med i VM-diskusjonen.

God start

Lars Berger

INNE I VARMEN: Lars Berger står utenfor landslaget i skiskyting, men ble tatt inn i varmen av privatlaget Team LeasePlan Go som satser på langrenn. Han har derfor gått renn i både skiskyting og langrenn med lagets karakteristiske tigerdress denne sesongen. Her er Berger før langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

La oss skru klokka to måneder tilbake i tid. Vi er da i midten av november og det er sesongåpning i skiskyting på Sjusjøen. Lars Berger, som bor på Lillehammer, trener i løypene og drømmer om VM-medalje i både skiskyting og langrenn.

– Går alt helt supert så kan det skje, men jeg må være i kanonform og ting må klaffe, sier han til NRK.

Det ender med en 11. og en 9. plass i sesongåpningen.

Ett bein

De neste ukene er gode. I sesongens første IBU Cup i skiskyting går han inn til 2. plass og sørger for en plass i verdenscupen i desember.

Men så blir han syk og får aldri dratt til verdenscupen. Tiden fra midten av desember og frem til i dag kan beskrives med ett ord: Nedtur.

Etter sykdommen slo kneet seg vrangt. En slitasjeskade gjorde at han kun fikk brukt det ene beinet på ski. For å bli klar til torsdagens NM-løp måtte han sprøyte inn smertestillende i kneet.

Men det hjalp han ikke til VM.

– Jeg har gjort så godt jeg kunne hele veien, men innser nå at det ikke blir noe VM, sier Berger som har tre VM-gull i langrenn og ett i skiskyting.

Skiskytteren har foreløpig ikke bestemt seg for hva han gjør med karrieren videre. Akkurat nå har han ikke lagt mer langsiktige planer enn søndagens NM-stafett.

VM-planene er i hvert fall skrinlagt.

PS! VM på ski arrangeres i svenske Falun 18. februar til 1. mars. Lars Berger siktet seg inn mot 15-kilometeren. VM i skiskyting arrangeres i finske Kontiolahti fra 3. til 15. mars.

Se video: Lars Berger hjalp trolig Sjur Røthe til en VM-plass torsdag

NM på Røros er i gang og i dag ble Sjur Røthe nummer 3 på 15 kilometer fristil

SE VIDEO: Lars Berger dro på Sjur Røthe under 15-kilometeren i NM torsdag. Det sikret trolig Røthe en VM-plass.

Se video: NRK laget denne saken om Lars Bergers håret VM-mål i november

Lars Berger ønsker seg en travel vinter med både langrenn og skiskyting. Og skiskytteren som tok VM-gull i langrenn for sju år siden sikter seg mot to mesterskap i vinter.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Harald Chr. Eiken

SE VIDEO: Lars Berger hadde mål om å gå både VM i skiskyting og VM på ski denne vinteren.

Siste nytt

 • Martial redda uavgjort for United

  Anthony Martial scora eit svært viktig bortemål for Manchester United mot Club Brügge i 16-delsfinalen i Europaligaen mot Manchester United. Den belgiske klubben starta best og tok tidleg leiinga ved Emmanuel Dennis etter 15 minutt. Solskjærs menn tok seg opp utover kampen og etter 36 minutt sette Martial iskaldt inn utlikninga. United pressa på og var nærmast sigeren mot slutten, men har likevel skaffa seg eit godt utgangspunkt for avansement før heimemøte på Old Trafford.

  Anthony Martial
  Foto: JOHN THYS / AFP
 • Jumbolaget slo Oilers

  Oslo-laget Grüner overraska heile Hockey-Noreg da dei slo serievinnar Stavanger Oilers 4-3 torsdag. Grüner ligg heilt desidert sist i serien med heile 27 poeng opp til Manglerud Star på plassen over. Likevel klarte dei altså å ta skalpen til Oilers som alt har vunne serien denne sesongen.

  Gruner
  Foto: Annika Byrde / Annika Byrde
 • Noreg til semifinale i bandy-VM

  Dei norske bandykvinnene var sjanselause mot Sverige og tapte heile 11-1 på Frogner stadion. Likevel er dei klare for semifinale fredag. Motstandar der blir Russland, som Noreg tapte 2-0 for tidlegare torsdag. Sverige møter Finland i den andre semifinalen. Noreg starta VM med siger mot USA og Finland og klarte seg også greitt mot favoritten Russland. Sverige og Russland har møtt kvarandre i alle finalane i VM sidan meisterskapet blei arrangert for fyrste gong i 2004.

  Sverige mot Noreg på Frogner stadion i bandy-VM
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal