NRK Meny
Normal

– Jeg var stor i kjeften før sesongen, men ting har gått dårligere enn jeg håpet

Det er bare to måneder siden Lars Berger (35) drømte om VM-medalje i både skiskyting og langrenn, men torsdag smadret en 14. plass i NM det siste lille snev han hadde av håp om å klare det.

Lars Berger

SESONGSTARTEN: Her er Lars Berger før sesongstarten i langrenn på Beitostølen i november. Da var han i fin form. Dét er han ikke nå.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg klarte i hvert fall å gå med to bein i store deler av løpet, sier Lars Berger og ler.

NRK snakker med 35-åringen på telefon drøyt to timer etter målgang på 15 kilometeren i NM.

Han fleiper i kjent stil om kneskaden som har ødelagt mye av sesongen, men bak fleipingen ligger det noe mer seriøst. Dette skulle egentlig bli en stor sesong med deltakelse i både VM i skiskyting og VM på ski.

I stedet sitter skiskytteren fra Lesja nå i NM-byen Røros med et vondt kne og håper helsa holder til søndagens NM-stafett.

– Jeg var stor i kjeften før vinteren, men ting har gått dårligere enn jeg håpet, sier 35-åringen.

Berger står utenfor landslaget og har vært avhengig av å kvalifisere seg til verdenscuprenn på bekostning av landslagsløpere for å være med i VM-diskusjonen.

God start

Lars Berger

INNE I VARMEN: Lars Berger står utenfor landslaget i skiskyting, men ble tatt inn i varmen av privatlaget Team LeasePlan Go som satser på langrenn. Han har derfor gått renn i både skiskyting og langrenn med lagets karakteristiske tigerdress denne sesongen. Her er Berger før langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

La oss skru klokka to måneder tilbake i tid. Vi er da i midten av november og det er sesongåpning i skiskyting på Sjusjøen. Lars Berger, som bor på Lillehammer, trener i løypene og drømmer om VM-medalje i både skiskyting og langrenn.

– Går alt helt supert så kan det skje, men jeg må være i kanonform og ting må klaffe, sier han til NRK.

Det ender med en 11. og en 9. plass i sesongåpningen.

Ett bein

De neste ukene er gode. I sesongens første IBU Cup i skiskyting går han inn til 2. plass og sørger for en plass i verdenscupen i desember.

Men så blir han syk og får aldri dratt til verdenscupen. Tiden fra midten av desember og frem til i dag kan beskrives med ett ord: Nedtur.

Etter sykdommen slo kneet seg vrangt. En slitasjeskade gjorde at han kun fikk brukt det ene beinet på ski. For å bli klar til torsdagens NM-løp måtte han sprøyte inn smertestillende i kneet.

Men det hjalp han ikke til VM.

– Jeg har gjort så godt jeg kunne hele veien, men innser nå at det ikke blir noe VM, sier Berger som har tre VM-gull i langrenn og ett i skiskyting.

Skiskytteren har foreløpig ikke bestemt seg for hva han gjør med karrieren videre. Akkurat nå har han ikke lagt mer langsiktige planer enn søndagens NM-stafett.

VM-planene er i hvert fall skrinlagt.

PS! VM på ski arrangeres i svenske Falun 18. februar til 1. mars. Lars Berger siktet seg inn mot 15-kilometeren. VM i skiskyting arrangeres i finske Kontiolahti fra 3. til 15. mars.

Se video: Lars Berger hjalp trolig Sjur Røthe til en VM-plass torsdag

NM på Røros er i gang og i dag ble Sjur Røthe nummer 3 på 15 kilometer fristil

SE VIDEO: Lars Berger dro på Sjur Røthe under 15-kilometeren i NM torsdag. Det sikret trolig Røthe en VM-plass.

Se video: NRK laget denne saken om Lars Bergers håret VM-mål i november

Lars Berger ønsker seg en travel vinter med både langrenn og skiskyting. Og skiskytteren som tok VM-gull i langrenn for sju år siden sikter seg mot to mesterskap i vinter.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Harald Chr. Eiken

SE VIDEO: Lars Berger hadde mål om å gå både VM i skiskyting og VM på ski denne vinteren.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert