NRK Meny
Normal

– Jeg var stor i kjeften før sesongen, men ting har gått dårligere enn jeg håpet

Det er bare to måneder siden Lars Berger (35) drømte om VM-medalje i både skiskyting og langrenn, men torsdag smadret en 14. plass i NM det siste lille snev han hadde av håp om å klare det.

Lars Berger

SESONGSTARTEN: Her er Lars Berger før sesongstarten i langrenn på Beitostølen i november. Da var han i fin form. Dét er han ikke nå.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg klarte i hvert fall å gå med to bein i store deler av løpet, sier Lars Berger og ler.

NRK snakker med 35-åringen på telefon drøyt to timer etter målgang på 15 kilometeren i NM.

Han fleiper i kjent stil om kneskaden som har ødelagt mye av sesongen, men bak fleipingen ligger det noe mer seriøst. Dette skulle egentlig bli en stor sesong med deltakelse i både VM i skiskyting og VM på ski.

I stedet sitter skiskytteren fra Lesja nå i NM-byen Røros med et vondt kne og håper helsa holder til søndagens NM-stafett.

– Jeg var stor i kjeften før vinteren, men ting har gått dårligere enn jeg håpet, sier 35-åringen.

Berger står utenfor landslaget og har vært avhengig av å kvalifisere seg til verdenscuprenn på bekostning av landslagsløpere for å være med i VM-diskusjonen.

God start

Lars Berger

INNE I VARMEN: Lars Berger står utenfor landslaget i skiskyting, men ble tatt inn i varmen av privatlaget Team LeasePlan Go som satser på langrenn. Han har derfor gått renn i både skiskyting og langrenn med lagets karakteristiske tigerdress denne sesongen. Her er Berger før langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

La oss skru klokka to måneder tilbake i tid. Vi er da i midten av november og det er sesongåpning i skiskyting på Sjusjøen. Lars Berger, som bor på Lillehammer, trener i løypene og drømmer om VM-medalje i både skiskyting og langrenn.

– Går alt helt supert så kan det skje, men jeg må være i kanonform og ting må klaffe, sier han til NRK.

Det ender med en 11. og en 9. plass i sesongåpningen.

Ett bein

De neste ukene er gode. I sesongens første IBU Cup i skiskyting går han inn til 2. plass og sørger for en plass i verdenscupen i desember.

Men så blir han syk og får aldri dratt til verdenscupen. Tiden fra midten av desember og frem til i dag kan beskrives med ett ord: Nedtur.

Etter sykdommen slo kneet seg vrangt. En slitasjeskade gjorde at han kun fikk brukt det ene beinet på ski. For å bli klar til torsdagens NM-løp måtte han sprøyte inn smertestillende i kneet.

Men det hjalp han ikke til VM.

– Jeg har gjort så godt jeg kunne hele veien, men innser nå at det ikke blir noe VM, sier Berger som har tre VM-gull i langrenn og ett i skiskyting.

Skiskytteren har foreløpig ikke bestemt seg for hva han gjør med karrieren videre. Akkurat nå har han ikke lagt mer langsiktige planer enn søndagens NM-stafett.

VM-planene er i hvert fall skrinlagt.

PS! VM på ski arrangeres i svenske Falun 18. februar til 1. mars. Lars Berger siktet seg inn mot 15-kilometeren. VM i skiskyting arrangeres i finske Kontiolahti fra 3. til 15. mars.

Se video: Lars Berger hjalp trolig Sjur Røthe til en VM-plass torsdag

NM på Røros er i gang og i dag ble Sjur Røthe nummer 3 på 15 kilometer fristil

SE VIDEO: Lars Berger dro på Sjur Røthe under 15-kilometeren i NM torsdag. Det sikret trolig Røthe en VM-plass.

Se video: NRK laget denne saken om Lars Bergers håret VM-mål i november

Lars Berger ønsker seg en travel vinter med både langrenn og skiskyting. Og skiskytteren som tok VM-gull i langrenn for sju år siden sikter seg mot to mesterskap i vinter.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Harald Chr. Eiken

SE VIDEO: Lars Berger hadde mål om å gå både VM i skiskyting og VM på ski denne vinteren.

Siste nytt

 • VM-sølvvinner må ta pause

  Milans kroatiske landslagsforsvarer Ivan Strinic har fått konstatert et hjerteproblem og tar pause fra fotballen på ubestemt tid. Det opplyste den italienske fotballklubben lørdag kveld. Hjerteproblemet ble oppdaget i en rutineundersøkelse.

  strinic
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Iden med verdenscupseier

  Gustav Iden vant lørdagens verdenscupstevne i triatlon i Lausanne foran den britiske stjernen Johnny Brownlee. Kristian Blummenfelt ble nummer tre. Det ble konkurrert i olympisk distanse, 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

  Pressekonferanse med triatlonforbundet
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Alonso sendte Chelsea til himmels

  Marcos Alonso reddet 3-2-seier for Chelsea mot Arsenal etter at Unai Emerys hadde hentet opp blåtrøyenes 2-0-ledelse. Lørdagens London-derby var det første i Premier League etter at Maurizio Sarri og Unai Emery tok over som managere i klubbene.

  FBL-ENG-PR-CHELSEA-ARSENAL
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld