Østerriker må amputere

Den østerrikske alpinisten Matthias Lanzinger må amputere foten etter det stygge fallet i Kvitfjell søndag.

Matthias Lanzingers fall i Kvitfjell
Foto: NRK

- Dessverre er det slik at vi ikke lykkes med å reetablere sirkulasjonen i foten slik at det går mot at vi må amputere den foten, sier lege Lars Engebretsen ved Ullevaal universitetssykehus til NRK.

Hør: Lege Lars Engebretsen om Lanzinger

Bruddet var veldig stygt. Beina i leggen er slått tvers av, og bruddet var åpent da han kom til sykehuset. Det ble fløyet inn en ekspert fra Østerrike for å hjelpe til med operasjonene, men de klarte ikke å redde det hardt kvestede beinet.

Lege Lars Engebretsen om amputasjonen

Lege Lars Engebretsen
Foto: NRK

- Det vi skjønte da han kom inn var at han hadde en veldig alvorlig skade. Da vi opererte han første gangen så var forholdene svært vansklige og det lå ikke godt til rette for å reetablere sirkulasjon. Så allerede da så var det en stor fare for at det ikke kom til å fungere. Dessverre var skaden så stor fordi  det ser ut som foten har gått rundt noen ganger og det har gjort at bløtdeler og bein var så ødelagt, sier Engebretsen videre.

Lanzinger ble også holdt i kunstig koma etter at han fikk seg en hard smell i hodet i forbindelse med fallet, men Engebretsen fikk snakket litt med han tirsdag morgen. Hva de snakket om vil han naturligvis ikke ut med.

Engebretsen innrømmer likevel at skaden til Lanzinger har gått inn på den erfarne legen. 

- Det er litt spesielt når det er en ung mann som er helt frisk, deltar i en konkurranse og så skjer dette. Det er uvanlig. Jeg har drevet med dette i mange mange år og det er veldig skjelden at det skjer, så det føles veldig ille, avslutter Engebretsen.

Ingen glede

Alpinister i Matthias Lanzingers treningsgruppe har vunnet tre av de fem siste verdenscuprennene, men klarer ikke å glede seg over triumfene. Lanzinger trente under Jurgen Kriechbaum på Østerrikes verdenscuplag 3. Christoph Gruber, Hannes Reichelt og Georg Streitberger har vunnet hvert sitt renn de siste ukene, men ville gjerne byttet bort all suksessen mot en frisk lagkamerat.

- Vi skulle gjerne gledet oss over våre triumfer, men det kan vi ikke, sa Streitberger til ORFs nettsted.

Siste nytt

 • Hovland henger med

  Viktor Hovland henger fortsatt med i tetsjiktet i den første finaleturneringen på PGAs B-tour. Etter lørdagens runde er han på delt 6.-plass. Han spilte den 3. runden på 69 slag, som er to under banens par. Runden inneholdt tre birdier og to bogeyer.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Two
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Carlsen startet med remis

  Magnus Carlsen spilte remis mot Anish Giri i første parti i Grand Chess Tour-turneringen Sinquefield Cup i St. Louis lørdag. Jeg kunne kanskje vært litt mer ambisiøs i spillet, men så ikke noe jeg trodde på, sa Carlsen etter tre timer ved brettet.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Uavgjort i Ødegaard-debut

  Ti minutter på overtid sikret Mikel Oyarzabal ett poeng for Real Sociedad fra straffemerket. Kévin Gameiro sendte Valencia i ledelsen, og franskmannen kunne blitt tomålsscorer fem minutter på overtid, men bommet på straffe. Ødegaard spilte hele kampen.

  Martin Ødegaard

Sendeplan

Kl. Program Kanal