NRK Meny
Normal

Langt unna ny storhetstid i Stavanger

ANALYSE: Viking, som en gang i tiden hadde en nesten like suveren posisjon som Rosenborg i norsk fotball, har kun tatt én medalje i serien siden åpningen av nye Viking stadion i 2004. Fortsatt lever håpet i Stavanger, men både sølvet og bronsen henger i en syltynn tråd.

Viking slo Lillestrøm

VANT MOT LILLESTRØM: Til tross for en viktig seier mot Lillestrøm søndag, tror vår fotballkommentator at det blir tøft for Viking å ta medalje.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Viser ikke Viking bedre takter enn de gjorde mot LSK, vil eliteserieklubben være sjanseløs mot lagene over på tabellen. Rosenborg er allerede seriemestre, mens Stabæk ligger seks poeng foran på sølvplass. Det er Godset på bronseplass som er innen rekkevidde, kun to poeng foran.

Foreløpig er det lagene over som imponerer. Stabæk feide Mjøndalen av banen med 1–4 på bortebane. Godsets seier var enda klarere med 1–6 over Sarpsborg 08. Odd gjorde dessuten jobben i Haugesund med 1–2. Alle konkurrentene vant altså på bortebane, mens Viking så vidt greide å ro i land 1–0 hjemme mot LSK i en lite imponerende forestilling.

Det er svært lenge siden Viking vant noe som helst i norsk serie- og cupspill. Vi må tilbake til trenerlegenden Benny Lennartsson og 2001 for å finne siste seier i cupen. Og ti år tidligere (1991) vant Viking serien. Da var det Lars Gaute Bø, Roger Nilsen, Jan Fjetland, Trond Egil Soltvedt og Børre Meinseth som var de store spillerne i et ungt Viking-mannskap. Det er merkelig å tenke på at Viking kapret tilnærmet samme suverene posisjon på 70-tallet som Rosenborg greide på 90-tallet. Fem seriemesterskap ble det i perioden 1972-1979, hvorav fire av dem på rappen. I 1979 vant de dessuten The Double.

Må holde på de beste

Nå er det en annen svenske, Kjell Jonevret, som har fått oppgave å bygge et nytt storlag. Det kommer til å ta tid.

Han trenger en jevn elitestall på rundt 18 spillere som slåss knallhardt om plassene på laget til enhver tid. Islendingene, som det tradisjonelt er mange av på Viking, opplever en fantastisk opptur med eget landslag i forbindelse med EM-kvaliken. Da gjelder det å holde på de beste, de som opplever suksess.

Angriperen Jón Daði Böðvarsson er ett eksempel: Etter flere bud fikk tyske Kaiserslautern endelig napp sommeren 2015, noe som gjør at Böðvarsson skal spille 2. Bundesliga neste år. Kvalitetene hans fikk vi godt illustrert mot LSK, selv om det langt fra var en toppkamp. En spennende ung spiller (23 år) som kunne ha bidratt enda mer i norsk Tippeliga. Imidlertid er det selvsagt pengene som rår, og da blir det vanskelig å beholde toppspillerne i norsk fotball over tid. Det så vi jo tydelig da Yann-Erik de Lanlay gikk til Rosenborg i sommer; det var svært smertefullt for Vikinghordene. Det var heller ikke med glede de slapp Veton Berisha (21) til 2. Bundesliga-laget Greuther Fürth i juli.

Dessuten hjelper det vel knapt å holde til i oljebyen Stavanger for tiden. Der yngler vel i disse dager verken optimismen eller pengene.

Jonevret

KAN HAN REDDE VIKINGS ÆRE? Trener Kjell Jonevret

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Fortjener bedre underholdning

Og det er veldig synd. Rammebetingelsene er absolutt til stede etter at Viking investerte i en ny, flott stadion med prislapp på 160 millioner kroner. Den ble åpnet 1. mai 2004 og har en kapasitet 16.300 tilskuere (hvorav 15.800 er sitteplasser). Søndag kveld var det drøyt 10.000 rogalendinger på plass. De fortjener å få servert bedre fotball og underholdning enn det Jonevrets menn sørget for denne kvelden.

Muligens spilte nervene Viking-spillerne et puss. Alle de tre lagene over på tabellen hadde spilt sine kamper i forkant og tatt tre poeng hver. Det mest bekymringsfulle ved kveldens førestilling var den tydelige mangelen av en tydelig spillestil. Det var definitivt solid bakover: Keeper Iven Austbø var meget god som holdt nullen. Forsvarer André Danielsen ryddet opp i stor stil da LSK begynte å presse mot slutten. Amerikanske Anthony Soares og den islandske veteranen Indridi Sigurdsson var bunnsolide i midten. Det er forståelig hvorfor den tidligere MLS-spilleren Soares er ettertraktet.

Laget har jo utvilsomt moral og ryggrad: Da de fikk bank av Strømsgodset på Marienlyst den 5. juli, reiste Viking seg og klinket til med fem strake seire i serien. I kveld kom de fra to tap på rad, hvorav den ene nok svei mer enn den andre. Tap i semifinalen i cupen mot Sarpsborg 08 snøt Vikinghordene for en tur til hovedstaden før jul. Kveldens motstander LSK kom på sin side fra fem strake matcher i serien uten tap.

Så; Viking kommer alltid tilbake, og rykker aldri ned. Den evnen skal man ta vare på og foredle videre. Det er imidlertid i det offensive spillet hvor vi sliter med å avdekke et tydelig spillemønster. Det er mulig det finnes på en eller annen taktikktavle på Viking stadion, men da må den tavlen plukkes frem langt oftere.

Hvor er spillet?

Man kommer langt i fotball med kjemping, vilje og god lagmoral, noe vi så senest i kveld. Hvis det etter hvert også går an å snike inn mer presist pasningsspill og gode bevegelser rundt ballfører, kan Viking-spillet bare bli bedre. Det eneste hederlige unntaket offensivt var Steinthor Thorsteinsson som hadde en meget god motbevegelse før han ble matchvinner: Islendingen snek seg inn på bakerste stolpe og headet inn sitt første mål for sesongen. Høyde 1.71 meter. Med andre ord ingen toppscorer som ruver i lufta, men en intelligent fotballspiller som inntok flere gode posisjoner innenfor 16 meteren i løpet av kampen: Han puttet nesten ett mål til like etter pause.

Hvis Kjell Jonevret graver frem flere av Thorsteinssons støpning, kan vi skimte en kjapp forbedring allerede i inneværende år. Det er fire kamper igjen, og siste serierunde er ikke før den 8. november.

Den forrige medaljen Viking kapret var bronse og kom så langt tilbake som i 2007. Siste europacup-deltakelse var året etter. Viking-fansen og det tosifrede antallet supportere som stilte på tribunen, fortjener derfor snart en oppmuntring. Med flere seire kan det bli både medalje og spill i Europa neste år, selv om vi fortsatt er i tvil etter kveldens labre forestilling.

Uansett må Viking heve seg betydelig når de skal møte både Stabæk og Molde i årets spennende innspurt i Eliteserien.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM i bryting
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Strømsgodset