Hopp til innhold

Langrenns­tvillingene vil holde kjeft – Skarstein fnyser av «skremsels­propaganda»

OL-utøvere som ytrer seg på tvers av kinesisk lov kan miste akkrediteringen, ifølge landets myndigheter. Den trusselen tror ikke Birgit Skarstein noe på.

Tiril Udnes Weng (til venstre), Birgit Skarstein og Lotta Udnes Weng.

TENKER ULIKT: Mens Birgit Skarstein (i midten) kaller trusselen om at utøvere som ytrer seg på tvers av kinesisk lov, kan miste akkrediteringen for skremselspropaganda. Tiril (til venstre) og Lotta Udnes Weng vil ikke risikere noe mens de er i Kina.

Foto: Terje Pedersen/Geir Olsen / NTB

Det tror jeg er bare tull. Det har de ikke mandat til å gjøre. Slik som jeg leser regelverket, så er det skremselspropaganda, sier Skarstein til NRK.

Vi er akkreditert av Den internasjonale paralympiske komite (IPC) og IOC, ikke staten Kina. Vi opererer ut fra det paralympiske og olympiske charteret, og der står det ingenting om at kinesisk lov dikterer over om du får beholde eller må gi fra deg en akkreditering, sier hun.

Sist uke uttalte kinesiske myndigheter at OL-utøvere kan miste akkrediteringen eller få en form for straff, hvis de ytrer seg om noe som bryter med kinesisk lov.

– Jeg tror rett og slett ikke på at det er en trussel som har hjemmel et reelt sted. Jeg har også sjekka det med Olympiatoppen, og vi har selvsagt ytringsfrihet, sier Skarstein.

– Hvordan vil uttalelsene påvirke deg?

– Jeg skal stå med integritet i det jeg gjør. Vi er der for å utøve sport, og det er det vi kommer til å holde på med, men jeg gidder ikke å la min integritet kompromitteres av andres behov for systematisk undertrykkelse, sier Skarstein.

– Skal klare å holde kjeft

Langrennskollegene Lotta og Tiril Udnes Weng, som begge skal til OL i Beijing, er mer tilbakeholden når de kommenterer truslene.

Det er litt uvant at man ikke kan si hva man vil. Jeg har tenkt at jeg skal klare å holde kjeft i noen uker, sier Lotta Udnes Weng til NRK på en pressekonferanse.

– Vi har fått beskjed om at vi har ytringsfrihet, så sånn sett kan vi si og mene hva vi vil, men å være litt varsom, er ikke så dumt, sier søster Tiril.

Hun sier hun er glad for at de får råd om å være varsomme.

– Det er i ikke de som gir rådet som gjør noe galt. Det er vel heller de som truer med å ta akkrediteringen om man sier noe. Jeg er glad for at vi får det rådet, om ikke hadde jeg sikkert sagt noe dumt.

Flere andre norske utøvere, blant dem skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen og friskiutøver Birk Ruud, reagerer på trusselen fra kinesiske myndigheter. Les mer:

Omdømmetap

Skarstein sier hun har vanskelig for å tro at en utøver som uttaler seg kritisk faktisk vil bli fratatt akkreditering.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021 - Finale - Roing

ROGULL: Birgit Skarstein tok gull i roing under Paralympics i Tokyo sist høst.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Det kommer til å sette Kina i et fryktelig dårlig lys om de tar fra en utøver en akkreditering bare basert på uttalelser om universelle menneskerettigheter, sier hun.

Det omdømmetapet vil være grassat, og jeg tror at integriteten til lekene står mye sterkere enn at de vil la det skje. IOC og IPC kan ikke la det skje.

Den paralympiske mesteren i roing, som skal delta i langrenn under vinter-Paralympics i Beijing i mars, er utøverrepresentant i Den internasjonale paralympiske komite (IPC). Hun er klar på at OL og Paralympics skal være en arena der utøvere skal kunne møtes på tvers av ulikheter og uenigheter.

Det ligger noen prinsipper til grunn som er nødt til å overgå nasjonal lovgiving om innskrenking av ytringsfrihet, sier hun.

Siste nytt

 • Tampa Bay Lightning til semifinale

  Ishockeylaget Tampa Bay Lightning jakter på tredje strake Stanley Cup-tittel. Natt til tirsdag ble laget klar for semifinale etter fire strake seirer.

  Florida Panthers ble slått 2-0. Patrick Maroon satte inn 1-0 i tredje periode før Ondrej Palat avgjorde da han satte pucken i tomt bur på tampen.

  Panthers Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP
 • Chelsea-sal kan bli godkjent tysdag

  Dei siste og avgjerande godkjenningane rundt salet av den engelske fotballklubben Chelsea kan kome på plass allereie tysdag, ifølge fleire britiske medium.

  Både Daily Mail og BBC melder måndag kveld at den britiske regjeringa kan godkjenne oppkjøpet i løpet av 24 timar.

  Det blir sagt vidare at portugisiske styresmakter også har måtta godkjenne handelen, all den tid Chelsea-eigar Roman Abramovitsj også har portugisisk pass. Det skal ha bidratt til at prosessen har trekt ut i tid.

  Det er eit konsortium leidd av amerikanske Todd Boehly som blir London-klubbens nye eigarar. Avtalen som er inngått skal vere verdt 4 milliardar pund – tett oppunder 50 milliardar kroner – har The Telegraph og andre medium tidlegare meldt.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen avgjorde kvartfinalen mot David Anton i Champions Chess-turneringen og er klar for tirsdagens semifinale.

  Carlsen vant kampen 2,5-0,5 etter at han vant begge sin partier med hvite brikker. I det siste partiet med svarte brikker endte det med remis mellom nordmannen og spanjolen.

  I semifinalen venter kineseren Ding Liren. Han slo Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan i sin kvartfinale med 2,5-1,5.

  – På papiret blir en semifinale mot Ding det absolutte tøffeste jeg kunne få i denne turneringen, sa Carlsen til TV 2.

  Aryan Tari var i en kvartfinale i en turnering av dette formatet for første gang etter godt spill i gruppespillet gjennom helgen.

  Men i kvartfinalen stoppet det opp for den unge nordmannen, og det ble tap 0,5-2,5 mot nederlenderen Anish Giri. Giri er ranket klart bedre enn nordmannen, og seieren var ventet.

  Det er semifinaler tirsdag, mens finalen avvikles over to dager onsdag og torsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian KRÅKENES / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste