Langrennstopp får sparken etter dopingskandalen i Østerrike

Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet, må også gå etter sesongen etter dopingavsløringene under ski-VM.

Markus Gandler

MÅ SLUTTE: Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet.

Foto: Luca Bruno / AP

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomførte en omfattende razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell.

Overfor ORF bekreftet langrennssjef Markus Gandler onsdag opplysninger i Kronen Zeitung om at det dreide seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten.

Ski-VM Lahti 2017.

Skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Har ansvaret

Torsdag forteller skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel, at Gandler nå er ferdig i det østerrikske skiforbundet.

– Dette påvirker hele organisasjonen, selv om vi ikke har gjort noe galt. Uansett tenker vi å skille veier med Gandler. Det politiske ansvaret ligger til sjuende og sist hos ham, sier skipresidenten til allmennkringkasteren ORF.

Flere kan komme etter.

Norske Trond Nystad, som tidligere var trener for det norske allround landslaget, koordinerer nå langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

Han sier til NRK at han trolig slutter i sin stilling etter dopingrazziaen.

– Ja, jeg gjør det. Hvis det er tilfelle det som er blitt sagt, så kommer jeg ikke til å jobbe mer i dette forbundet.

Avisen Kronen Zeitung skriver også at Østerrike ikke vil stille lag i fredagens herrestafett i langrenn etter onsdagens dopingavsløringer.

Etterforskningen av Baldauf og Hauke fører til at VM-vertsnasjonen ikke har nok seniorløpere til å stille et sterkt lag.

Flere skandaler

Skipresident Peter Schröcksnadel varsler nå full oppvask i det skandalerammede skiforbundet.

Schröcksnadel sier blant annet at Hauke og Baldauf er ferdige i østerriksk skisport.

– Slike idioter, som lyver til lagkameratene sine, får ingen forståelse fra meg. Å få blodoverføring på hotellrommet? Det er skamløst. Hvor dumme er de? De forstår ikke hvilken skade de påfører oss. Vi ville by på et vakkert VM, ikke på skandaler. Vi ville gjøre reklame for sporten. De trykker lagkameratene sine ned i søla.

Det er ikke lenger siden enn OL 2014 at den vesle langrennsnasjonen ble rammet av forrige dopingskandale. Da var det Johannes Dürr som ble utestengt for bruk av EPO.

I Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006 ble i alt åtte langrennsløpere og skiskyttere sendt hjem etter avsløringer eller sterke mistanker om doping.

Derfor stilte ikke Østerrike med mannlige langrennsløpere i Vancouver i 2010. De valgte å bygge seg opp igjen til Sotsji-OL.

– Lite er forandret, sier Schröcksnadel.

Les også: Lagkameraten forteller: Lå i senga og så på TV da politiet stormet hotellet

dominik baldauf og max hauke

Dominik Baldauf og Max Hauke fra Østerrike ble pågrepet i razziaen.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Siste nytt

 • Lønnskutt for Sagosen

  Sander Sagosen, Harald Reinkind og de andre Kiel-spillerne kan måtte halvere lønnen sin i ett år for å hjelpe den tyske håndballklubben gjennom koronakrisen.

  Det avslører målvaktsstjernen Niklas Landin, som er en del av spillerutvalget i klubben, overfor Jyllands-Posten.

  Koronakrisen har fått betydelige konsekvenser for Kiels økonomi, og spillerutvalget har i samtaler med klubben gått med på en lønnsreduksjon på hele 50 prosent de neste 12 månedene. (NTB)

  COjlRahvcL0
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • BT: Nilsen ferdig som Brann-trener

  Lars Arne Nilsen skal være ferdig som Brann-trener etter en rekke svake resultater. Det får Bergens Tidende opplyst fra flere kilder. Det har lenge vært spekulert i Nilsens fremtid i klubben og BT skrev søndag at han var i møte med klubbens sportslige ledelse.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Trond Reidar Teigen
 • Minnesota vant første kamp

  Mats Zuccarellos lag Minnesota Wild vant 3-0 over Vancouver Canucks i den første kampen i NHL sluttspillet.

  Zuccarello fikk 14 minutter og 19 sekunder istid, men fikk verken mål eller målpoeng i kampen.

  Kampen var den første i en best av fem serie.

  NHL sluttspill 2020. Mats Zuccarello og Marcus Foligno feirer seieren over Vancouver Canucks.
  Foto: JEFF VINNICK

Sendeplan

Kl. Program Kanal