Langrennstopp får sparken etter dopingskandalen i Østerrike

Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet, må også gå etter sesongen etter dopingavsløringene under ski-VM.

Markus Gandler

MÅ SLUTTE: Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet.

Foto: Luca Bruno / AP

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomførte en omfattende razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell.

Overfor ORF bekreftet langrennssjef Markus Gandler onsdag opplysninger i Kronen Zeitung om at det dreide seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten.

Ski-VM Lahti 2017.

Skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Har ansvaret

Torsdag forteller skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel, at Gandler nå er ferdig i det østerrikske skiforbundet.

– Dette påvirker hele organisasjonen, selv om vi ikke har gjort noe galt. Uansett tenker vi å skille veier med Gandler. Det politiske ansvaret ligger til sjuende og sist hos ham, sier skipresidenten til allmennkringkasteren ORF.

Flere kan komme etter.

Norske Trond Nystad, som tidligere var trener for det norske allround landslaget, koordinerer nå langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

Han sier til NRK at han trolig slutter i sin stilling etter dopingrazziaen.

– Ja, jeg gjør det. Hvis det er tilfelle det som er blitt sagt, så kommer jeg ikke til å jobbe mer i dette forbundet.

Avisen Kronen Zeitung skriver også at Østerrike ikke vil stille lag i fredagens herrestafett i langrenn etter onsdagens dopingavsløringer.

Etterforskningen av Baldauf og Hauke fører til at VM-vertsnasjonen ikke har nok seniorløpere til å stille et sterkt lag.

Flere skandaler

Skipresident Peter Schröcksnadel varsler nå full oppvask i det skandalerammede skiforbundet.

Schröcksnadel sier blant annet at Hauke og Baldauf er ferdige i østerriksk skisport.

– Slike idioter, som lyver til lagkameratene sine, får ingen forståelse fra meg. Å få blodoverføring på hotellrommet? Det er skamløst. Hvor dumme er de? De forstår ikke hvilken skade de påfører oss. Vi ville by på et vakkert VM, ikke på skandaler. Vi ville gjøre reklame for sporten. De trykker lagkameratene sine ned i søla.

Det er ikke lenger siden enn OL 2014 at den vesle langrennsnasjonen ble rammet av forrige dopingskandale. Da var det Johannes Dürr som ble utestengt for bruk av EPO.

I Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006 ble i alt åtte langrennsløpere og skiskyttere sendt hjem etter avsløringer eller sterke mistanker om doping.

Derfor stilte ikke Østerrike med mannlige langrennsløpere i Vancouver i 2010. De valgte å bygge seg opp igjen til Sotsji-OL.

– Lite er forandret, sier Schröcksnadel.

Les også: Lagkameraten forteller: Lå i senga og så på TV da politiet stormet hotellet

dominik baldauf og max hauke

Dominik Baldauf og Max Hauke fra Østerrike ble pågrepet i razziaen.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Siste nytt

 • Nyland ferdig i Norwich

  Ørjan Håskjold Nyland er ferdig i Norwich. Det bekrefter klubben på sine nettsider. Hans kontrakt med klubben går ut 30. juni, og nå kan han gå gratis til en ny klubb.

  – Alle i Norwich City ønsker Ørjan alt godt i hans fremtidige karriere, skriver klubben i pressemeldingen.

  Nyland fungerte som en reservekeeper for Norwich, og han fikk ingen offisielle kamper for klubben.

  Fotball, treningskamper: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Gullpucken til Lesund

  Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte individuelle utmerkelsen en spiller i norsk ishockey kan motta. I år går den høythengende prisen til Erlend Lesund.

  Selv om sesongen hjemme også her ble avlyst tidlig i januar mener NIHF at tildelingskriteriene for Gullpucken Menn er innfridd. Det skyldes i hovedsak at man her fikk gjennomført VM.

  I begrunnelsen fra Norges Ishockeyforbund står det blant annet: «Erlend Lesund har utviklet spillet sitt sesong for sesong, der han denne sesongen var en av de viktigste spillerne til Rögle i svensk eliteserie. Under årets VM tok han enda ett steg på den internasjonale arenaen, gjennom å videreføre utviklingen fra klubblaget. Dette gjorde han til en av lagets absolutt nyttigste spillere.»

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 • Uefa svarer på kritikken

  Det siste døgnet har Uefa fått mye kritikk for å avslå bruken regnbuefarger på Allianz Arena i München. Nå svarer de på kritikken.

  – Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skriver Uefa på Twitter.

  De understreker at de støtter bruken av regnbuefarger.

  – For Uefa, så er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på støtte til mer likeverd og inkludering i samfunnet, skriver organiasjonen.

  I Twitter-meldingen bruker de et bilde av Uefa-logoen med regnbuefarger. Det er også Uefas nye profilbilde.

  Hungary Orban's Message
  Foto: Tobias Hase / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal