Langrennstopp får sparken etter dopingskandalen i Østerrike

Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet, må også gå etter sesongen etter dopingavsløringene under ski-VM.

Markus Gandler

MÅ SLUTTE: Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet.

Foto: Luca Bruno / AP

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomførte en omfattende razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell.

Overfor ORF bekreftet langrennssjef Markus Gandler onsdag opplysninger i Kronen Zeitung om at det dreide seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten.

Ski-VM Lahti 2017.

Skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Har ansvaret

Torsdag forteller skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel, at Gandler nå er ferdig i det østerrikske skiforbundet.

– Dette påvirker hele organisasjonen, selv om vi ikke har gjort noe galt. Uansett tenker vi å skille veier med Gandler. Det politiske ansvaret ligger til sjuende og sist hos ham, sier skipresidenten til allmennkringkasteren ORF.

Flere kan komme etter.

Norske Trond Nystad, som tidligere var trener for det norske allround landslaget, koordinerer nå langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

Han sier til NRK at han trolig slutter i sin stilling etter dopingrazziaen.

– Ja, jeg gjør det. Hvis det er tilfelle det som er blitt sagt, så kommer jeg ikke til å jobbe mer i dette forbundet.

Avisen Kronen Zeitung skriver også at Østerrike ikke vil stille lag i fredagens herrestafett i langrenn etter onsdagens dopingavsløringer.

Etterforskningen av Baldauf og Hauke fører til at VM-vertsnasjonen ikke har nok seniorløpere til å stille et sterkt lag.

Flere skandaler

Skipresident Peter Schröcksnadel varsler nå full oppvask i det skandalerammede skiforbundet.

Schröcksnadel sier blant annet at Hauke og Baldauf er ferdige i østerriksk skisport.

– Slike idioter, som lyver til lagkameratene sine, får ingen forståelse fra meg. Å få blodoverføring på hotellrommet? Det er skamløst. Hvor dumme er de? De forstår ikke hvilken skade de påfører oss. Vi ville by på et vakkert VM, ikke på skandaler. Vi ville gjøre reklame for sporten. De trykker lagkameratene sine ned i søla.

Det er ikke lenger siden enn OL 2014 at den vesle langrennsnasjonen ble rammet av forrige dopingskandale. Da var det Johannes Dürr som ble utestengt for bruk av EPO.

I Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006 ble i alt åtte langrennsløpere og skiskyttere sendt hjem etter avsløringer eller sterke mistanker om doping.

Derfor stilte ikke Østerrike med mannlige langrennsløpere i Vancouver i 2010. De valgte å bygge seg opp igjen til Sotsji-OL.

– Lite er forandret, sier Schröcksnadel.

Les også: Lagkameraten forteller: Lå i senga og så på TV da politiet stormet hotellet

dominik baldauf og max hauke

Dominik Baldauf og Max Hauke fra Østerrike ble pågrepet i razziaen.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Siste nytt

 • Frisk endte uten poeng i CHL

  Frisk Asker tapte onsdag 3-7 mot finske Tappara og ryker ut av gruppespillet i Champions Hockey League med null poeng fra seks kamper. Det er aller første gang at et norsk lag ikke tar et eneste poeng i løpet av CHL-gruppespillet. Tidligere har Vålerenga (2014) og Stavanger (2017) tatt ett poeng, ifølge Budstikka.

  Anders Bastiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sævik scorte i PSG-triumf

  Karina Sævik fant veien til nettmaskene i mesterligaen for PSG. Ti minutter ut i kampen banken Norges landslagsspiller inn det første av tre scoringen i 1. omgang. Sæviks PSG møtte Breidablik i mesterligaens første av to åttedelsfinaler.

  Karina Sævik
  Foto: Paris Saint-Germain
 • Syrstad Engens Wolfsburg vant

  Ingrid Syrstad Engen spilte hele kampen for Wolfsburg da de i dag vant 6-0 mot nederlandske Twente i den første av to kamper i åttedelsfinalen i mesterligaen. Returoppgjøret i Nederland spilles 30. oktober.

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal