Langrennstopp får sparken etter dopingskandalen i Østerrike

Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet, må også gå etter sesongen etter dopingavsløringene under ski-VM.

Markus Gandler

MÅ SLUTTE: Markus Gandler, langrennssjef i det østerrikske skiforbundet.

Foto: Luca Bruno / AP

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomførte en omfattende razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell.

Overfor ORF bekreftet langrennssjef Markus Gandler onsdag opplysninger i Kronen Zeitung om at det dreide seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten.

Ski-VM Lahti 2017.

Skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Har ansvaret

Torsdag forteller skipresident i det østerrikske skiforbundet, Peter Schröcksnadel, at Gandler nå er ferdig i det østerrikske skiforbundet.

– Dette påvirker hele organisasjonen, selv om vi ikke har gjort noe galt. Uansett tenker vi å skille veier med Gandler. Det politiske ansvaret ligger til sjuende og sist hos ham, sier skipresidenten til allmennkringkasteren ORF.

Flere kan komme etter.

Norske Trond Nystad, som tidligere var trener for det norske allround landslaget, koordinerer nå langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

Han sier til NRK at han trolig slutter i sin stilling etter dopingrazziaen.

– Ja, jeg gjør det. Hvis det er tilfelle det som er blitt sagt, så kommer jeg ikke til å jobbe mer i dette forbundet.

Avisen Kronen Zeitung skriver også at Østerrike ikke vil stille lag i fredagens herrestafett i langrenn etter onsdagens dopingavsløringer.

Etterforskningen av Baldauf og Hauke fører til at VM-vertsnasjonen ikke har nok seniorløpere til å stille et sterkt lag.

Flere skandaler

Skipresident Peter Schröcksnadel varsler nå full oppvask i det skandalerammede skiforbundet.

Schröcksnadel sier blant annet at Hauke og Baldauf er ferdige i østerriksk skisport.

– Slike idioter, som lyver til lagkameratene sine, får ingen forståelse fra meg. Å få blodoverføring på hotellrommet? Det er skamløst. Hvor dumme er de? De forstår ikke hvilken skade de påfører oss. Vi ville by på et vakkert VM, ikke på skandaler. Vi ville gjøre reklame for sporten. De trykker lagkameratene sine ned i søla.

Det er ikke lenger siden enn OL 2014 at den vesle langrennsnasjonen ble rammet av forrige dopingskandale. Da var det Johannes Dürr som ble utestengt for bruk av EPO.

I Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006 ble i alt åtte langrennsløpere og skiskyttere sendt hjem etter avsløringer eller sterke mistanker om doping.

Derfor stilte ikke Østerrike med mannlige langrennsløpere i Vancouver i 2010. De valgte å bygge seg opp igjen til Sotsji-OL.

– Lite er forandret, sier Schröcksnadel.

Les også: Lagkameraten forteller: Lå i senga og så på TV da politiet stormet hotellet

dominik baldauf og max hauke

Dominik Baldauf og Max Hauke fra Østerrike ble pågrepet i razziaen.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Siste nytt

 • Nok et nederlag for Arsenal

  Sparkingen av Unai Emery har foreløpig ikke gitt noe umiddelbar positiv virkning for Arsenal. Svenske Fredrik Ljungberg lykkes ikke med å slå bunnlaget Norwich i sin første kamp i lederstolen, ei heller rødtrøyene å slå Brighton i kveldens kamp hjemme på Emirates. Arsenal gikk på en ny smell og tapte til slutt 2-1. Adam Webster og Neal Maupay scoret målene for gjestene, mens Alexandre Lacazette scoret vertenes mål. Arsenal ligger på en skuffende 10. plass, mens Brighton klatret opp på 13.-plass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Klatret på tabellen

  Newcastle klatrer til 11. plass på tabellen med 2-0 seier over Sheffield United borte på Bramall Lane. Gjestene var effektive og satte ballen i mål etter kvarteret spilt. I det 71. minuttet økte de ledelsen. Vertene maktet aldri å slå tilbake.

  Premier League - Sheffield United v Newcastle United
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Silva har fått sparken

  Everton-manager Marco Silva har fått sparken, melder Sky Sports. Klubben har hatt svake resultater denne sesongen, og tapte senest 5-2 for Liverpool i går. Silva tok over jobben som manager i mai 2018 og ledet laget til en åttende plass forrige sesong. De gode resultatene denne sesongen har derimot uteblitt. Flere kandidater skal være aktuelle for jobben, deriblant skal David Moyes være på lista.

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Everton
  Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal