NRK Meny
Normal

Skinstad: – De bør finne seg noe annet å gjøre

Langrennssjef Åge Skinstad mener FIS må slå hardere ned på regelbruddene som florerer i internasjonal langrenn. Samtidig mener leder i langrennskomiteen Vegard Ulvang at de har tatt tak.

Therese Johaug

FIKK GULT KORT: Therese Johaug vant 21. november i fjor 10 km klassisk på Beitostølen. I ettertid mottok hun en advarsel for å ha tatt et skøytetak.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Åge Skinstad

KRITISK: Langrennssjef Åge Skinstad mener FIS gjør en for dårlig jobb med å følge opp «stiljuks» i klassiske skirenn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– De teknisk delegerte er ikke dyktige nok til å håndheve regelverket. De burde slå hardere ned på skøyting som skjer i sving utenfor sporet. Ellers blir alt lov, sier langrennssjef Åge Skinstad oppgitt til NRK.

den offisielle FIS-lista over advarsler gitt til norske og internasjonale utøvere denne langrennssesongen florerer det med «gule kort» for juks i klassisk stil.

Therese Johaug (skøytet utenfor sporet på Beitostølen) og Even Northug (sprint i Norgescupen) har fått hver sin skriftlige reprimande for ikke å overholde spillereglene i klassiske renn.

Med én advarsel i sekken vil utøveren bli disket ved neste overtramp. Det har imidlertid ikke skjedd mange gangene.

– Mange skøyter

Åge Skinstad er derfor bekymret for framtiden til klassisk teknikk, og innrømmer at han i verdenscupen ofte ser utøvere som tar skøytetak. Og til tross for mange løpere med advarsler kritiserer han nå FIS for ikke å følge regelverket tøft nok opp.

– Ja. Dette er et problem fordi flere løpere går på ski uten festevoks.

– De teknisk delegerte som ikke er dyktige nok bør finne seg noe annet å gjøre. De på yngre nivå er flinkere, mener langrennssjefen.

Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS). Han innser at de har en utfordring, men mener de har tatt tak for å hindre at utøvere jukser.

– Utviklingen er ikke hyggelig. Klassisk stil har en historie og en kultur innen langrenn. Vi har fått flere reaksjoner på problemet, og i år har vi enda større fokus på dette, sier han til NRK.

– Lager hardere løyper

Vegard Ulvang

LAGER HARDERE LØYPER: Leder i FIS' langrennskomité, Vegard Ulvang, er bekymret for utviklingen til klassisk langrenn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ulvang mener problemet er størst innen sprint-distansene. Der dropper løpere stadig smøring, og går istedenfor med skøyteski.

– Vi vil at utøverne skal bruke alle de klassiske teknikkene i klassiske renn. Dette er føreavhengig. Er det kaldt og hardt (klisterføre) er det mange som kun staker i sprint. Vår filosofi er imidlertid å lage løypene så tunge at alle må smøre skiene sine uansett, forklarer Ulvang.

Denne sesongen ble det blant annet staket i renn både i Davos og Toblach (10 km), Otepää (sprint) og på Beitostølen. Allerede onsdag om én uke er det klassisk sprint i Drammen. Der har de gjort løypa hardere til verdenscupsirkuset kommer.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich