Hopp til innhold

Langrennsløperne vi alltid heier på

Langrennsporten domineres av de skandinaviske landene. Men av og til dukker det opp friske pust også fra andre deler av verden. Her er syv vi husker.

Gjoko Dineski

ENDTE SIST: Gjoko Dineski fra Makedonia (t.h.) kom på sisteplass i Trondheim, men ble hyllet sammen med medaljevinnerne.

Foto: GORM KALLESTAD / Scanpix

1. Phillip Boit (Kenya)

Phillip Boit ble kjent i Norge under OL i Nagano.

FOLKEKJÆR: Phillip Boit ble kjent i Norge under OL i Nagano.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Da kenyanske Phillip Boit dukket opp på startstreken i Oslo-VM i 2011, fikk han enormt mye oppmerksomhet. Det var ikke fordi noen forventet at han skulle gå spesielt fort på ski, men fordi han for lengst hadde blitt en ekte norgesvenn.

Boit ble kjent i Norge på grunn av sitt vennskap med Bjørn Dæhlie. De to møttes under OL i 1998, da Dæhlie ventet på Boit som kom desidert sist i mål på 10 kilometer klassisk. Boit døpte sønnen sin Dæhlie, og fikk også hjelp av den norske skilegenden i oppladningen til flere senere mesterskap.

2. Arturo Kinch (Costa Rica)

Arturo Kinch

BLE HYLLET: Mange heiet på Arturo Kinch under VM i 1982 (bildet er fra OL i Torino).

Foto: PASCAL LAUENER / REUTERS

Arturo Kinch (58) var første costarikaner som deltok i et vinter-OL. Det skjedde i vinter-OL i 1980. I Norge trykket publikum ham til sitt bryst to år senere under VM i Oslo.

Til tross for mangelfulle evner på ski, ble han en av verdensmesterskapets store profiler. Han stilte til start på femmila, men kom i mål etter over fire timer. Han var over en time etter vinner Thomas Wassberg, men ble like fullt hyllet av Kollen-publikummet.

Kinch deltok også i vinter-OL i 1984, 1988 og 2002. I 2006, to måneder før han fylte 50 år, deltok han i sitt femte OL i Torino.

3. Andrew Musgrave (Storbritannia)

Andrew Musgrave

STOLT ØYEBLIKK: Andrew Musgrave slo alle under NM i 2014.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

En brite «vant» NM i sprint i 2014. 100 år etter at Amundsen slo Scott, var det endelig en brite som var best på ski.

Mushgrave har hatt flere brukbare plasseringer i verdenscupen de siste årene. Men det var først da han slo verdens beste langrennsnasjon i NM i 2014 at han gjorde seg fortjent til en plass på lista. Noen gullmedalje ble det imidlertid ikke på briten, siden deltagere fra andre land enn Norge ikke kan vinne medaljer i et NM.

4. Vincenzo Demetz (Italia)

Den skandinaviske dominansen i langrenn var ikke akkurat mindre på 30-tallet enn den er nå, men i 1937 dukket det opp en utøver fra langt utenfor Skandinavia som satte sitt preg på mesterskapet.

Navnet var Vincenzo Demetz. Vi skal ikke skryte på oss å huske selv, men skihistoriker Thor Gotaas gjør det. Under ski-VM i Chamonix tok han to bronsemedaljer - ett på stafetten og ett på femmila - til stor overraskelse for nordmennene. Norge ble for øvrig beste nasjon i mesterskapet.

5. Gjoko Dineski (Makedonia)

Femmila i Trondheim ble vunnet av Bjørn Dæhlie. Men før nordmannen skulle på premieutdeling, insisterte han på å vente på en mann som fortsatt var ute i løypa. Gjoko Dineski fra Makedonia var mannen.

Dæhlies gest tvang titusener av trøndere til å vente en time på preimeutdelingen. Dermed fikk også Dineski sin dose oppmerksomhet.

6. Masako Ishida og Madoka Natsumi (Japan)

Enkelte japanere hadde vært med i verdenscupen og i mesterskap tidligere, men stort sett som listefyll. Men i kvinnenes sprintstafett skremte de to japanske jentene livet av skieliten – takket være enormt god glid.

Japanerne kom nemlig med noe helt nytt til ski-VM. Og de store skinasjonene startet umiddelbart jakten på supermiddelet japanerne hadde under skiene (Gallium). Japan endte et sekund bak pallen og fikk den sure fjerdeplassen, men slo Norge på distansen. Og de rakk å gjøre seg bemerket.

7. Cecar Baena (Venezuela)

Cecar Baena er fra Venezuela og har fått en del oppmerksomhet opp gjennom årene. Under VM i Kollen fikk han oppslag i riksmediene fordi han sto uten staver kun få dager før VM startet. Det norske landslaget tok imidlertid affære og hjalp Baena med nye staver. Dermed fikk Cecar stille til start.

Baena deltar for øvrig også i Falun-VM.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal