NRK Meny
Normal

Gir seg selv terningkast seks: – Aldri vært mer motivert

BEITOSTØLEN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen strutter av selvtillit før åpningen av langrennssesongen. Og skal vi tro de andre profilene, ligger det an til mange store øyeblikk i vinter.

marit og martin

Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby gir terningkast seks til sesongoppkjøringene sine.

  • Se kvinnenes 10 km klassisk fra kl. 10.50 på NRK1 eller NRK.no! Herrene går 15 km klassisk kl. 13.00.

I anledning sesongåpningen på Beitostølen, har vi nemlig fått noen av profilene til å trille terningen på sin egen sesongoppkjøring.

Noen har møtt på utfordringer i sommer og i høst, men samlet sett er det en usedvanlig selvsikker og seierslysten gjeng som går vinterens første konkurranser i møte.

Martin Johnsrud Sundby

martin
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Terningkast: 6

– Det blir en toppkarakter. Jeg har ikke hatt en sykdomsdag siden mai, jeg har trent mer og bedre enn noensinne, vært dyktigere på detaljene og jeg har aldri vært mer motivert, sier Martin Johnsrud Sundby.

29-åringen har grunn til å glede seg til årets sesong. Når Sundby stiller til start, vil han være den svært mange frykter. I fjor gjennomførte han sin sterkeste sesong noensinne - selv om det ikke ble noe gull i OL.

Men til tross for at han gir oppkjøringen toppkarakter, er han usikker på hvor god han er akkurat nå.

– Nei, jeg vet jo ikke om opplegget har funket ennå. Testene har vært vanlige og ikke noe å juble for, men vi får se når det begynner, sier han.

Forrige sesong ble det sammenlagtseier i både Tour de Ski og verdenscupen.

– I år er mitt drømmescenario å vinne stafetten med gutta under VM i Falun. Jeg vil også ta noen individuelle medaljer i VM, og så er det jo denne drømmen om å endelig få det første individuelle gullet. Jeg vil dessuten gå fort generelt i verdenscupen, der er det pallen som gjelder, sier Sundby.

Marit Bjørgen

Terningkast: 6

– Det blir en sekser i år. Alt har gått veldig bra, sier Marit Bjørgen med et smil.

Trener Egil Kristiansen har ymtet frempå at han mener Bjørgen har hatt sin beste sesongoppkjøring noensinne, men langrennsdronningen selv er litt mer nøktern.

– Jeg tror jeg har hatt noen like gode før, men det har helt klart gått veldig bra i år. Jeg har fått være ganske frisk og skadefri, og har fått gjennomføre all treningen jeg ville, sier hun.

Bjørgen hadde opprinnelig planer om å trene litt mindre denne sesongoppkjøringen. I fjor trente hun mer enn noensinne, og i ettertid følte hun det ble litt for mye.

Hun har imidlertid ikke fått helt til å trene veldig mye mindre i år - rett og slett fordi kroppen har respondert så godt og vært mottakelig for store treningsmengder.

Bjørgen har naturligvis nye gullmedaljer i VM i Falun som et mål, og hun drømmer fortsatt om å ta sin første seier i Tour de Ski.

Eldar Rønning

Terningkast: 6.

– Jeg hadde tenkt å si fem for ikke å virke ovenpå før vi i det hele tatt har begynt å gå, men siden Martin har sagt seks, sier jeg også seks, sier Eldar Rønning lattermildt.

– Men alt har gått veldig bra. Jeg har ikke noe å skylde på hvis jeg går sakte. Jeg har fått trent mer enn før, og samspillet med det å ha familie har fungert veldig bra, forklarer han.

Også testene virker lovende for Rønning. Han har blant annet slått sin egen rekord på 5000-meter med hele 23 sekunder, og i den såkalte Bråtesten løp han også fortere enn noengang.

– Det tyder på at alt har gått etter planen. Det gjør en jo litt spent og nervøs for sesongstarten, til tross for at man har passert tredve, sier Rønning med et smil.

Therese Johaug

johaug
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Terningkast: 5.

– Alt har egentlig gått veldig bra. Det er ingen spesielle grunner til at det ikke blir toppkarakter, det er mer det at man alltid kan gjøre ting litt bedre. Det er bra å alltid ha noe å strekke seg etter, sier Johaug.

Også hun har unngått sykdom og skader, men forteller at én av grunnene til at hun ikke triller terningen til seks, er en liten periode tidligere i høst hvor hun følte seg litt sliten.

– Da var jeg litt «kje». Men det er helt vanlig og ikke noe å bekymre seg for. Det er sånn det bare blir når det er mye trening i enkelte perioder, forklarer hun.

Simen Østensen

Terningkast: 5.

– Jeg har vært sykdomsfri, skadefri og har trent som jeg ville helt siden 1. mai, sier Østensen.

Etter tre år på privatlag, fikk Østensen plass på landslaget igjen denne sesongen.

Det håper han skal gi et lite løft.

– Jeg gikk fort på ski i fjor, og tror jeg har blitt et hakk bedre av å få trene med gjengen på landslaget. Jeg håper også at det å få være med og gå verdenscupen fra starten skal gi bedre mulighet til å prestere, sammenlignet med da man bare kom inn en gang i ny og ne, sier Østensen.

29-åringen har sin styrke på de lange distansene, og har derfor pekt seg ut femmila i VM som sitt store mål. Der håper han å sikre seg en pallplassering.

Sjur Røthe

sjur
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Terningkast: 5.

– Jeg er fornøyd, og føler jeg har fått lagt et godt grunnlag, sier Røthe.

Før forrige sesong fikk han et tretthetsbrudd i foten, og måtte i en periode unngå løping. I år har han vært skadefri og har løpt mye mer.

– Jeg håper det har bidratt til å øke kapasiteten, sier han.

Røthe har dessuten et lite teknikkprosjekt gående.

Han har alltid vært god i skøyting, mens han har havnet lenger nede på resultatlistene når det konkurreres i klassisk stil. Han ønsker å bli like god i begge stilartene, og har gitt seg selv kort tidsfrist på å klare det.

– Jeg vil at det skal skje i år, sier han.

Derfor har han også gitt seg selv en utfordring. Det store målet hans i år er nemlig å kjempe om pallplassering på tremila med skibytte i VM. Da skal løperne gå både klassisk og skøyting.

– Det er en utfrordring, men jeg tror det er mulig.

Ola Vigen Hattestad

Terningkast: 5

– Jeg hadde en veldig fin sommer, hvor jeg følte meg veldig bra. Så har det svingt litt mer i høst, sier Ola Vigen Hattested.

– Hvordan da?

– Jeg har prøvd å tøye strikken mer enn tidligere og har trent litt mer enn før. Da blir man også litt mer sliten, så derfor har det variert mer i høst, forklarer Hattestad, som har hatt gode testresultater i år.

Testene har vært omtrent på samme nivå som i fjor, og det burde love ganske godt. Hattestad vant OL-gull i sprint i Sotsji og sprintverdenscupen sammenlagt.

I år har han lyst å vise seg frem også på distanserenn.

Martine Ek Hagen

martine
Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Terningkast: 5.

– Jeg har ikke vært syk, ikke hatt noe lengre avbrekk. Det er egentlig litt ulikt meg, sier Martine Ek Hagen.

23 år gamle Hagen har fått plass på seniorlandslaget denne sesongen. Forrige vinter imponerte hun ved å ta to gull i U23-VM, men hun er usikker på hvor hun står mot de litt mer rutinerte konkurrentene hun møter på seniornivå i verdenscupen.

– Det er så vanskelig å si. Jeg har gjort alt jeg får gjort, så skirennene må bare komme. Det er også noe med at selv om jeg føler jeg har tatt et steg, vet jeg at det føler alle andre også, sier Hagen.

Hun har ikke satt seg noen veldig konkrete, store mål denne sesongen, men ønsker å etablere seg som en verdenscupløper og håper å få bli med til VM i Falun.

Pål Golberg

Terningkast: 5.

– Det er alltid sånn at man tenker man kunne gjort noe annerledes. Jeg kan aldri gi meg selv en sekser. Men jeg er ganske fornøyd med det jeg har fått gjort, altså, sier Pål Golberg.

I fjor tok han sin første verdenscupseier, og han ønsker å ta ytterligere steg denne sesongen.

Ingvild Flugstad Østberg

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Terningkast: 5.

– I mai la jeg en plan på hva jeg hadde lyst å gjennomføre, og den planen har jeg klart å gjennomføre så å si til punkt og prikke. Det må jeg være fornøyd med, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Hun har tre elementer hun hele tiden har i tankene som hun prøver å forbedre seg på.

– Å få bedre kapasitet, noe jeg føler jeg har tatt steg på før, å få bedre teknikk og i tillegg å dyrke hurtigheten min enda mer. Jeg bør helst bli enda litt raskere, sier Østberg, som tok sølv på sprinten i OL.

Hun har for lengst bevist at hun er en av verdens beste sprintere. Målet på sikt er å bli like god på de lengre distansene.

– I vinter har jeg lyst på en individuell medalje på sprinten i VM. Dessuten har jeg lyst å kvalifisere meg til en plass på begge stafettlagene, sier hun.

Tomas Northug

Terningkast: 5.

– Vi har hatt noen gode konkurranser på trening, hvor jeg har sett at jeg er på høyde med de andre. Jeg føler at kroppen er blitt sterkere, og på testløpene har jeg vært litt bedre enn i fjor, forteller Tomas Northug.

24-åringen håper å etablere seg nærmere toppen når han deltar i sprintverdenscupen i år. Før sesongstarten har han tatt flere grep for å bli bedre.

– Jeg har prøvd å være mer mentalt tilstede på trening, mer bevisst. Jeg har prøvd å se mer på hva de svake punktene mine er, og har vel rett og slett trent på det jeg har vært dårlig på og nedprioritert det jeg allerede er god på, forklarer han, og utdyper:

– Jeg har gått på ski i mange år, og man kan finne på å «sovne» litt etterhvert. Man gjennomfører treningen, men den er på 80 prosent hele tiden. I dette gamet må man være hundre prosent og helt tilstede på hver økt. Det er der jeg har tatt tak. Det kribler nå.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Terningkast: 4.

Jacobsen har hatt en høst hvor ting ikke har stemt helt hundre prosent. Kroppen har ikke respondert normalt på trening på flere måneder. Derfor sto hun blant annet over landslagets høydeopphold i Val Senales.

– Det mest slitsomme er å ikke vite hvorfor, så jeg har tenkt noen ganger at «jeg skulle ønske jeg var sjuk», sier hun.

For syk har hun nemlig ikke vært.

– Det komiske er at jeg har hatt ganske godt overskudd sånn generelt, så jeg har hatt det ganske fint som menneske. Men jeg har jo ikke kunnet trene helt som planlagt Jeg har holdt overraskende godt humør, og det er jeg litt stolt av. Når det kløner og butter litt i såpass mange måneder, er det lett å grave seg ned. Men jeg har unngått det – glemt spaden et eller annet sted, sier Jacobsen.

Eirik Brandsdal

eirik
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Terningkast: 4.

– Jeg er fornøyd, men jeg vil ikke være for offensiv, heller, sier Eirik Brandsdal.

Sprintspesialisten har selvsagt sprinten i Falun-VM som sitt store mål.

– Jeg har litt ekstra fokus på det viktigste i vinter, og det er klassisk sprint. Jeg har prøvd å finpusse staketeknikken og gjøre den enda litt bedre, sier han.

Chris Jespersen

Terningkast: Frem til september var det terningkast 6. Etter det har det vært terningkast 1.

– Jeg har vært veldig mye syk i høst. Jeg var syk før den siste høydesamlingen, og etter det begynte jeg å spy. Det er vel bare en uke siden jeg begynte å føle meg frisk, sier Chris Jespersen.

Han tviler sterkt på at han kommer til å imponere noen på Beitostølen.

– Formen har forsvunnet litt. Akkurat nå er det nok ikke så bra. Jeg håper bare jeg ikke går meg ut av noen verdenscupdiskusjon her på Beitostølen, for jeg vet jo at formen kommer på plass snart, sier han.

Jespersen er ikke så bekymret for at det nesten en måned lange sykdomsoppholdet skal få ringvirkninger.

Han var fjorårets store, positive overraskelse. Som 30-åring suste han rett inn i langrennstoppen, og ble blant annet nummer to i Tour de Ski.

Jespersen ønsker selvsagt å hevde seg i touren igjen, men han håper også han kan fortsette å overbevise også i mesterskap.

– I VM er det medalje eller ingenting, det er det eneste som teller. Det er en 15-kilometer der jeg håper jeg kan ta en medalje på. Tar jeg medalje der, får jeg sikkert gå stafett også. Det hadde vært noe, sier han.

Siste nytt

  • To overtidsmål redda Portugal

    Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

  • Frankrike mista tomålsleiing

    Det franske VM-håpet fekk eit skot for baugen då dei let 2-0 bli til 2-3 mot Colombia i Paris. Giroud og Lemar scora for heimelaget i løpet av dei første 26 minutta, men Muriel i første omgang og Falcao og Quintero i andre snudde kampen.

  • England vann mot Nederland

    Jesse Lingard scora målet som gav England 1-0 i bortekampen mot Nederland. Lingard scora eit kvarter etter pause.

Sendeplan

Kl. Program Kanal