Hopp til innhold

Tidligere langrennskjempe beskyldes for dopingbruk

En ny, finsk dokumentarfilm ryster tidligere profiler i langrenssirkuset. I filmen «When heroes lie» kobles blant andre Juha Mieto til doping og bruk av anabole steroider.

Mieto og Brå

Den tidligere skiløperen Juha Mieto (tv) beskyldes for dopingbruk i en ny, finsk dokumentarfilm som hadde pressevisning mandag. Hans nære venn Oddvar Brå stusser over hvorfor beskyldningene ikke har kommet frem tidligere.

Foto: NTBscanpix

Juha Mieto

Juha Mieto under ski-VM i 1982.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Det er sjokkerende. Ingen finske utøvere har et så stort navn. Statusen Juha Mieto har i finsk langrenn er mye større enn mitt eget navn er i norsk langrenn. Det å bli utsett for dette er katastrofalt for ham, sier den tidligere skistjerna Oddvar Brå til NRK.

Arto Halonen står bak dokumentarfilmen som har premiere på en filmfestival i Helsingfors onsdag kveld, og som skal vises på kinoer i Finland fra 5. oktober.

Filmen hadde pressevisning mandag. I dokumentaren kommer det blant annet beskyldninger mot den tidligere finske skiløperen Juha Mieto.

Den finske OL-mester i vektløfting Kaarlo Kangasniemi hevder at Mieto innrømmet bruk av anabole steroider i en privat samtale mellom de to for 37 år siden.

Mieto skal ifølge Kangasniemi har spurt vektløfteren om råd når det gjelder bruk av anabole steroider. Kangasniemi skal ha spurt hvor mye anabole steroider skiløperen hadde brukt tidligere.

– Fem milligram dianabol, svarte han, ifølge Kangasniemi.

Vektløfteren selv har senere innrømmet at han brukte anabole steroider i sin karriere. Da Kangasniemi vant OL-gull i 1968 var steroidene ikke forbudt.

Mieto benekter

Dokumentarfilmen har fått stor oppmerksomhet i finske medier mandag. Mieto avfeier alle beskyldninger som kommer frem i forbindelse med filmen.

– Dette er bare tull. Jeg vet ikke hva hensikten med dette er, sier han til finske Yle.

– En slik samtale har aldri funnet sted. Dette er fullstendig utopi og svartmaling, sier den tidligere langrennsløperen.

Han stiller seg uforstående til det hele.

– Det finnes ingen bevis, det er helt sikkert. Jeg fornekter alt, sier han til svenske Yle.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brå, Wassberg, Mieto og Eriksen

Norske Oddvar Brå (t.v) konkurrerte mot blant andre Juha Mieto på 70- og 80-tallet. På bildet (f.v): Oddvar Brå, Thomas Wassberg, Juha Mieto og Lars Erik Eriksen.

Foto: Hammerstad, Svein / NTB scanpix

Tidligere langrennsløper Vegard Ulvang har engasjert seg i antidopingarbeidet blant annet som leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Han vet ikke helt hva han skal tro om de nye anklagene mot Mieto.

– Den første reaksjonen er at man ikke bør la seg overraske over noe. Når det gjelder Finland har det siden 2001 vært skrevet og sagt så mye at man ikke vet hva man skal tro, sier Ulvang til NRK.no, og legger til:

– Når det gjelder doping kan man kun forholde seg til én ting og det er positive tester. Om noen anklager andre nå i ettertid blir helt håpløst, så jeg kan ikke si noe mer enn det.

Sjokkert Brå: – Jeg har et nært forhold til Mieto

Juha Mieto

Juha Mieto avfeier beskyldningene, og kaller det fullstendig utopi og svartmaling.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Oddvar Brå, som konkurrerte mot Mieto da finnen var på høyden av sin karriere, gir uttrykk for at han er sjokkert over de beskyldningene som nå rettes mot den finske langrennshelten.

Han legger ikke skjul på at han synes det er underlig at det skal gå 37 år før Kangasniemi lekker denne historien.

– Hvis det er sant lurer jeg på hvorfor det kommer fram nå, og ikke tidligere. Hvorfor har ikke «han vektløfteren» fortalt det tidligere?, spør Brå, og legger til:

– Hvis det ikke er sant, må det være tungt for Juha å bli beskyldt for ting som skal ligge 40 år tilbake i tid.

Brå og Mieto var konkurrenter i langrennssporet i hele 16 år. Rivaleriet startet for første gang i 1968, og fortsatte helt til 1984.

Skistjernene kom tydelig godt overens utenfor konkurransearenaen. Vennskapet fortsatte også etter at karrierene var over.

– Juha er en type du blir glad i. Jeg har et nært forhold til han. Han er et muntrasjonsråd, selv om han stort sett bare snakker finsk.

Brå forteller at Mieto har blitt invitert til Norge ved flere anledninger.

– Jeg har hatt han med hjem til Hølonda som gjest en nyttårsaften og vi har møttes jevnt og trutt også etter den aktive karrieren. Sist i Oslo under VM.

Tar for seg historien

Dokumentarfilmen hevder å ta for seg dopinghistorien i finsk langrenn fra 1970-tallet frem til i dag.

Filmen hevder å ha samlet nok informasjon til å kartlegge hvordan dopingkulturen oppstod, eksisterte og har hatt sentral innflytelse på finsk langrenn.

Halonen har laget filmen sammen med Jouni K. Kemppainen og Kevin Frazier.

Siste nytt

 • Landslagsløper i kombinert med langt skadeavbrekk – hele sesongen ryker

  Landslagsløper Einar Lurås Oftebro mister etter alle solemerker hele den kommende kombinertsesongen som følge av en alvorlig kneskade.

  Det er Norges Skiforbund som opplyser om skadesituasjonen til Lurås Oftebro.

  En meniskskade han pådro seg under Sommer Grand Prix-konkurransen i Oberwiesenthal kommer til å plassere kombinertutøveren på sidelinjen i lang tid.

  – Jeg pådro meg en kompleks ruptur i menisken under SGP i Oberwiesenthal i slutten av august. Det skjedde i utkjøringen på sletta i PCR-hoppet på fredagen. Operasjonen var vellykket. Menisken ble sydd sammen og en liten del ble også fjernet, sier Lurås Oftebro i en uttalelse.

  Nå venter en lang periode med rehabilitering.

  – Jeg er nok ikke tilbake i konkurranse før 2024/25-sesongen. Menisken har begrenset med blodårer og bruker derfor lang tid på å gro. Vi ønsker å gjøre opptreningen skikkelig og i riktig tempo, så jeg unngår unødvendige setback’s på veien, sier landslagsløperen, som er storebroren til Jens Lurås Oftebro. (NTB)

  Einar Lurås Oftebro
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Spillprodusent tordner mot Hegerberg-hets: – Avskyelig og fullstendig uakseptabelt

  Spillprodusenten EA Sports jobber med å identifisere personen som rettet kraftig hets mot Ada Hegerberg knyttet til dataspillet EA Sports FC 24.

  Det var mandag at Lyon-stjernen Hegerberg rykket ut og dokumenterte at hun hadde blitt utsatt for en stygg melding på nett i kjølvannet av lanseringen av den siste utgaven av dataspillet EA Sports FC 24.

  Den norske fotballstjernen delte en lydmelding med sine følgere på Instagram. Avsenderen kommer med en svært lite hyggelig karakteristikk av Lyon-stjernen.

  Bakgrunnen er at Hegerbergs karakter på det ferske dataspillet EA Sports FC 24 inneholder en teknisk feil og er vanskelig å kontrollere.

  «Hetsen Ada Hegerberg har mottatt er avskyelig og fullstendig uakseptabel. Vi har kontaktet Ada direkte for å tilby vår støtte», skriver spillprodusent EA til NTB.

  «EA har nulltoleranse for kjønnsdiskriminering, kvinnehat eller hat i enhver form, og mener at å være en del av et gamingmiljø skal være en positiv, rettferdig og trygg opplevelse for alle. Våre retningslinjer for positiv spilling viser tydelig at vi ikke godtar denne typen oppførsel fra spillere på våre plattformer», heter det videre.

  I meldingen Hegerberg delte på Instagram omtales hun blant annet som «hore».

  – Dette går litt for langt, gjør det ikke? skrev Lyon-spissen selv under bildet.

  EA Sports FC 24 er den ferskeste versjonen av de tidligere Fifa-spillene. Årets utgave har fått nytt navn.

  Ada Hegerberg
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Román Haug pådro seg to brudd i ansiktet mot Portugal: – Har det etter forholdene bra

  Skadene Sophie Román Haug pådro seg i landskampen mot Portugal gjør at hun skal følges opp av spesialist i Liverpool. Hun ble rammet av to brudd i ansiktet.

  – Jeg har det etter forholdene bra, og har fått god oppfølging av det medisinske teamet og på sykehuset her i Portugal. I selve situasjonen hadde jeg kun fokus på ballen, så jeg fikk derfor ikke helt med meg hva som egentlig skjedde, men har fått sett bildene i ettertid, sier Haug i en uttalelse sendt til NRK.

  – Nå skal jeg tilbake til Liverpool, der jeg blir jeg fulgt opp av spesialister i klubben, så krysser jeg fingrene for at jeg er tilbake på banen ganske snart.

  Det var tidlig i tirsdagens kamp Haug kolliderte med Portugals keeper. Begge spillerne fikk behandling på banen før de måtte byttes ut.

  – Skaden til Sophie var litt mer omfattende enn først antatt. Hun har i tillegg til brudd i nesen også brudd i ansiktet. Hun er nå til videre vurdering hos spesialist i Porto, sa landslagslege Magnus Myntevik til NTB via kommunikasjonsansvarlig Halvor Lea onsdag formiddag.

  Fotball, National League: Portugal - Norge (3-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste