Tidligere langrennskjempe beskyldes for dopingbruk

En ny, finsk dokumentarfilm ryster tidligere profiler i langrenssirkuset. I filmen «When heroes lie» kobles blant andre Juha Mieto til doping og bruk av anabole steroider.

Mieto og Brå

Den tidligere skiløperen Juha Mieto (tv) beskyldes for dopingbruk i en ny, finsk dokumentarfilm som hadde pressevisning mandag. Hans nære venn Oddvar Brå stusser over hvorfor beskyldningene ikke har kommet frem tidligere.

Foto: NTBscanpix

Juha Mieto

Juha Mieto under ski-VM i 1982.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Det er sjokkerende. Ingen finske utøvere har et så stort navn. Statusen Juha Mieto har i finsk langrenn er mye større enn mitt eget navn er i norsk langrenn. Det å bli utsett for dette er katastrofalt for ham, sier den tidligere skistjerna Oddvar Brå til NRK.

Arto Halonen står bak dokumentarfilmen som har premiere på en filmfestival i Helsingfors onsdag kveld, og som skal vises på kinoer i Finland fra 5. oktober.

Filmen hadde pressevisning mandag. I dokumentaren kommer det blant annet beskyldninger mot den tidligere finske skiløperen Juha Mieto.

Den finske OL-mester i vektløfting Kaarlo Kangasniemi hevder at Mieto innrømmet bruk av anabole steroider i en privat samtale mellom de to for 37 år siden.

Mieto skal ifølge Kangasniemi har spurt vektløfteren om råd når det gjelder bruk av anabole steroider. Kangasniemi skal ha spurt hvor mye anabole steroider skiløperen hadde brukt tidligere.

– Fem milligram dianabol, svarte han, ifølge Kangasniemi.

Vektløfteren selv har senere innrømmet at han brukte anabole steroider i sin karriere. Da Kangasniemi vant OL-gull i 1968 var steroidene ikke forbudt.

Mieto benekter

Dokumentarfilmen har fått stor oppmerksomhet i finske medier mandag. Mieto avfeier alle beskyldninger som kommer frem i forbindelse med filmen.

– Dette er bare tull. Jeg vet ikke hva hensikten med dette er, sier han til finske Yle.

– En slik samtale har aldri funnet sted. Dette er fullstendig utopi og svartmaling, sier den tidligere langrennsløperen.

Han stiller seg uforstående til det hele.

– Det finnes ingen bevis, det er helt sikkert. Jeg fornekter alt, sier han til svenske Yle.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Brå, Wassberg, Mieto og Eriksen

Norske Oddvar Brå (t.v) konkurrerte mot blant andre Juha Mieto på 70- og 80-tallet. På bildet (f.v): Oddvar Brå, Thomas Wassberg, Juha Mieto og Lars Erik Eriksen.

Foto: Hammerstad, Svein / NTB scanpix

Tidligere langrennsløper Vegard Ulvang har engasjert seg i antidopingarbeidet blant annet som leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Han vet ikke helt hva han skal tro om de nye anklagene mot Mieto.

– Den første reaksjonen er at man ikke bør la seg overraske over noe. Når det gjelder Finland har det siden 2001 vært skrevet og sagt så mye at man ikke vet hva man skal tro, sier Ulvang til NRK.no, og legger til:

– Når det gjelder doping kan man kun forholde seg til én ting og det er positive tester. Om noen anklager andre nå i ettertid blir helt håpløst, så jeg kan ikke si noe mer enn det.

Sjokkert Brå: – Jeg har et nært forhold til Mieto

Juha Mieto

Juha Mieto avfeier beskyldningene, og kaller det fullstendig utopi og svartmaling.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Oddvar Brå, som konkurrerte mot Mieto da finnen var på høyden av sin karriere, gir uttrykk for at han er sjokkert over de beskyldningene som nå rettes mot den finske langrennshelten.

Han legger ikke skjul på at han synes det er underlig at det skal gå 37 år før Kangasniemi lekker denne historien.

– Hvis det er sant lurer jeg på hvorfor det kommer fram nå, og ikke tidligere. Hvorfor har ikke «han vektløfteren» fortalt det tidligere?, spør Brå, og legger til:

– Hvis det ikke er sant, må det være tungt for Juha å bli beskyldt for ting som skal ligge 40 år tilbake i tid.

Brå og Mieto var konkurrenter i langrennssporet i hele 16 år. Rivaleriet startet for første gang i 1968, og fortsatte helt til 1984.

Skistjernene kom tydelig godt overens utenfor konkurransearenaen. Vennskapet fortsatte også etter at karrierene var over.

– Juha er en type du blir glad i. Jeg har et nært forhold til han. Han er et muntrasjonsråd, selv om han stort sett bare snakker finsk.

Brå forteller at Mieto har blitt invitert til Norge ved flere anledninger.

– Jeg har hatt han med hjem til Hølonda som gjest en nyttårsaften og vi har møttes jevnt og trutt også etter den aktive karrieren. Sist i Oslo under VM.

Tar for seg historien

Dokumentarfilmen hevder å ta for seg dopinghistorien i finsk langrenn fra 1970-tallet frem til i dag.

Filmen hevder å ha samlet nok informasjon til å kartlegge hvordan dopingkulturen oppstod, eksisterte og har hatt sentral innflytelse på finsk langrenn.

Halonen har laget filmen sammen med Jouni K. Kemppainen og Kevin Frazier.

Siste nytt

 • Vipers klare for mesterliga-semi

  Vipers Kristiansand sikret plass i semifinalene i mesterligaen i håndball med 23-23 og 57-50 sammenlagt over russiske Rostov Don søndag.

  Vipers vant den første kvartfinalekampen lørdag 34-27. Spesielt målvakt Kathrine Lunde storspilte.

  hGm3OGBcLYI
  Foto: Artem Gusev / NTB
 • Sky: Sterling utsatt for rasisme

  Manchester Citys Raheem Sterling skal ha blitt utsatt for rasisme etter at Manchester City overraskende tapte 1-2 for Leeds lørdag. Det melder britiske Sky Sports.

  Den siste tiden er flere spillere blitt utsatt for rasisme i sosiale medier, og flere har tatt til orde for at noe må gjøres for å få slutt på problemet.

  Premier League - Manchester City v Leeds United
  Foto: Rui Vieira / Reuters
 • To norske sikret X Games-plass

  Sebastian Schjerve (friski) og Marcus Kleveland (snøbrett) vant X Games-kvalifiseringen i Dombås søndag.

  Ettersom Kleveland allerede har X Games-plass fikk toer Markus Olimstad plass i neste års leker.

  Kvalifiseringen skulle egentlig gått lørdag, men ble utsatt grunnet uvær.

  Snowboard: Aspen 2021 FIS Snowboard and Freeski World Championships
  Foto: Michael Madrid / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal