Hopp til innhold

Langrenn sliter på tysk TV

Nesten en femtedel av TV-seerne er borte i det viktige tyske markedet, uten at Vegard Ulvang vil kalle nedgangen er dramatisk.

Tim Tscharnke

Tim Tscharnke gir tyskerne deres hittil største langrennsopptur i år, da han vant fellesstarten i Tour de Ski.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Vegard Ulvang

SKAL VURDERE: Vegard Ulvang og FIS skal ta en evaluering av TV-tallene til våren.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tyskland er et svært viktig marked for langrenn, men nå er interessen for sporten sterkt fallende. Det tyske TV-selskapet ARD har 17 prosent færre TV-seere på sine langrennssendinger denne sesongen.

– Nedgangen er ikke overraskende. De tyske utøverne har prestert dårlig denne sesongen, sier Vegard Ulvang.

Nordmennene har dominert denne sesongen, mens tyskerne kun har to pallplasseringer. Tim Tschanke vant en etappe i Tour de Ski, mens Nicole Fessel overraskende tok en andreplass på 10 kilometeren i Davos.

– Tyskland viktige

– Det tyske folket er opptatt av suksess. Hvis du ikke har suksess er du ingenting, sa Claudia Nystad da NRK gjorde en lengre sak på den tyske nedturen i Sportsrevyen før jul (se saken nederst).

I fjorårssesongen hadde ARD et gjennomsnitt på litt over to millioner senere (OL ikke inkludert). Til nå denne sesongen har tallet falt med 17,4 prosent.

– Dette er ikke dramatiske tall, men Tyskland er klart viktig i TV-sammenheng. Men samtidig ser vi at tallene er gode i Sveits og Polen, sier Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS.

– Og TV-tall avhenger av mange faktorer, så vi må være forsiktige med å trekke konklusjoner.

– Større langrennspakke

ARD har ingen planer om å droppe langrennssendinger i sesongene fremover. De vil heller ikke snakke om hvor mye kanalen er villig til å betale for rettigheter i fremtiden hvis de tyske løperne ikke presterer bedre, og den norske dominansen fortsetter.

– Vi vil poengtere at langrennssendingene bare er en del av mange vintersportshendelser i løpet av en dag. Vi har en vintersportspakke som ikke er påvirket av en nasjons dominans, opplyser kanalens avdeling for sportskoordinering i en mail.

ARD og ZDF er de to store kanalene i Tyskland som sender langrenn. Det er sistnevnte som sendte Tour de Ski denne sesongen.

Sterke tall for NRK

For Norge og NRK har seertallene steget denne sesongen. Gjennom hele fjorårssesongen hadde NRKs hovedkanal NRK1 et snitt på 473.000 seere. Til nå denne sesongen ligger snittet på 521.000.

– Det er gode tall, selv om de er vanskelige å sammenligne. Seertallene er ofte høyere på andre halvdel av sesongen, sier Håkon Lund Sørensen i NRKs analyseavdeling.

Det tyske landslaget kjemper for å komme tilbake i verdenstoppen. Det begynner å bli noen år siden tyskerne var med på å prege resultatlistene. Siden storhetstiden på starten av 2000-tallet med stjerner som Tobias Angrer og Axel Teichmann, har grafen bare pekt nedover. Stornasjonen er viktig for internasjonal langrenn, men uten medaljer uteblir interessen i hjemlandet. Reporter: Kristine Norvik Skeide. Foto/Redigering: Henrik Myhr Nielsen.

De tyske løperne har slitt de siste sesongene. Se sportsrevyreportasjen fra før jul.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Landslaget bekrefter: Har satt av friplass til Johaug

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP
  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal