Ny langløpregel provoserer: – Drastisk, aggressivt og merkelig

CANCUN/OSLO (NRK): Det internasjonale skiforbundet innfører en regel som gjør at bildebevis som dukker opp to døgn etter løpet, kan få løpere diskvalifisert i langløp.

Petter Eliassen Ski Classics

VANT: Petter Eliassen (Team LeasePlan Go) vant Kaiser Maximilian Lauf, foran Johan Kjølstad (Team United Bakeries). Etter rennet kom det frem at Eliassen kan ha skøytet underveis, men klagen kom for sent. Nå kan det bli regelendring.

Foto: Magnus Osth / Ski Classics

Tirsdag vedtok regelkomiteen, en underkomité av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), at dersom det dukker opp bevis på regelbrudd innen 48 timer etter løpsslutt, skal juryen kunne gå inn og sanksjonere. Onsdag ble regelen vedtatt av langrennskomieen.

Det betyr at hvis det dukker opp TV-bilder som viser at en løper for eksempel tok ulovlige skøytetak i klassisk stil, så kan vedkommende bli diskvalifisert.

I praksis vil det da ikke foreligge en offisiell resultatliste fra konkurransene før 48 timer etter løpsslutt.

– Aggressivt og merkelig

Juryen må i så fall komme med en sanksjon innen 72 timer etter løpsstart. I praksis betyr det at resultatlista kan bli endret tre døgn etter at løpet startet.

– At man kan reise halve jorda rundt før man vet hvem som har vunnet, er vel drastisk, aggressivt og merkelig, sier Team United Bakeries-sjef, Henrik H. Kvissel, til NRK tirsdag.

– Det hadde holdt å utvide det fra én time til tre timer, men 48 timer etter endt renn? Da kan man se gjennom renn med luper to, tre, kanskje fem ganger og garantert finne overtredelser, legger han til.

Vedtaket gjelder utelukkende såkalte «popular races», altså langløp/turrenn, men ikke i verdenscup, VM, OL og andre såkalt «vanlige» langrenn.

– Også i langrenn er det eliteutøvere som ligger på grensa. Også skal de slå ned på langløp? Som om det er vår feil, sier Kvissel.

La ut video

Han har selv gått hardt ut mot juks i langløp, blant annet da han la ut en video på Instagram av Team LeasePlan Go-løper Petter Eliassen og beskyldte ham for skøyting.

– Blir regelendringen å oppfordre til «sladring»?

– Det har jeg aldri opplevd, selv om det blir å kaste stein i glasshus for min del. Men den videoen var for å ta alle lagene, ikke bare Eliassen, sier Kvissel.

Det har vist seg vanskeligere for juryene å avdekke regelbrudd i langløp enn i andre typer renn, fordi TV-produksjonen er begrenset og fordi løpet går fra A til B, ikke i rundløyper.

birken

RETT FREM: Petter Eliassen leder an foran John Kristian Dahl under Birkebeinerrennet i mars.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det bør være enkelt for juryen å se overtredelser nå, og de vet mest sannsynlig hvor de kommer. Dette blir en krampetrekning, mener Team United Bakeries-sjefen.

– Viktig å ta juksere

Petter Eliassen håper en eventuell regelendring får lite å si.

– Det er viktig at juksere blir tatt. Vi får håpe det ikke blir noen endringer på resultatlistene to dager etter, og at vi klarer å holde beina rett. Men det kan jo bli litt tungvint, sier fjorårets langløpvinner.

Siste nytt

 • Duplantis til Bislett Games

  Til NRK kan stevnedirektør for Bislet Games, Steinar Hoen, stadfeste at verdsrekordhaldaren på stavsprang innandørs, Mondo Duplantis, er ein av utøvarane som kjem til Bislet Games i år.

  – Alle dei beste norske vil vere på plass, og svenske Mondo Duplantis, verdsrekordhaldaren i stavhopp, han er klar. Og vi jobbar no med nokre av verdas beste sprintarar på kvinnesida, seier Hoen.

  – Vi skal sjølvsagt skaffe god konkurranse til dei norske løparane tvers gjennom.

  OiucpNqt_MQ
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Storsignering for LSK Kvinner

  Cecilie Fiskerstrand er tilbake i LSK Kvinner fra og med 1. juli, melder LSK Kvinner på sin nettside.

  – Det er utrolig gøy å være tilbake i LSK Kvinner. Jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang. Jeg vet det er en veldig fin og profesjonell gjeng, som jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med, og jobbe sammen med, sier Cecilie Fiskerstrand.

  cecilie fiskerstrand
  Foto: Annika Byrde/ntb / NTB
 • Busquets tilbake i Spania-troppen

  Spania-kaptein Sergio Busquets (32) var fredag tilbake i troppen etter å ha testet negativt på koronaviruset.

  Busquets har vært i isolasjon siden han fikk positivt prøvesvar i oppkjøringen til mesterskapet 7. juni. Han var dermed utelukket til spanjolenes EM-åpning mot Sverige, som endte 0-0.

  Busquets har sluttet seg til resten av troppen på treningsbasen utenfor Madrid. Han blir også med laget til Sevilla og lørdagens kamp mot Polen, men det er ikke ventet at han spiller.

  Soccer EURO 2020 Spain Preview
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal