Hopp til innhold

Langet ut mot kritikkverdige arbeidsforhold – nå snur arrangøren

PYEONGCHANG (NRK): De norske smørerne fryktet lenge et OL uten ventilasjon i smørebodene, men like før avreise fikk de en gladmelding av OL-arrangøren.

Ivar Michal Ulekleiv

SMØRER: Ivar Michal Ulekleiv tilbringer mange timer i smøreboden.

Foto: NRK

– Det er veldig bra. Bra for alle nasjoner som får bedre arbeidsforhold, sier Norges smøresjef i skiskyting Ivar Michal Ulekleiv til NRK.

Han snakker om de nye arbeidsforholdene i OL. Etter flere klager har arrangøren nå omsider installert vifter som fjerner helseskadelig fluordamp i smørebodene.

Men slik var det ikke under prøve-OL i mars i fjor. Da gikk Norge og flere andre nasjoner hardt ut mot OL-arrangøren som de mente ga blaffen i arbeidsforholdene.

– Det var helt forferdelig. Det var ikke noe avtrekk og bua var like stinn (av fluordamp) timevis etter at rennene var slutt, sier Ulekleiv.

Da så det slik ut:

Helsefarlig tilværelse i smørebodene i Pyeongchang.

MASKER: Slik så det ut i den norske smøreboden under prøve-OL i Pyeongchang i mars 2017. Nå er det installert bedre ventilasjon der. Skismørere bruker likevel masker når de legger fluorpulver på skiene. Pulveret gir ekstra god gli, men dampen fra det er helseskadelig. (FOTO: HENRIK MYHR NIELSEN/NRK)

Påvist helseskader

NRK har tidligere omtalt en doktorgrad av landslagslege i skiskyting, Bård I. Freberg, som påviser en sammenheng mellom farlige fluorstoffer i gliderprodukter og helseskadelige fluorverdier i blodet til skismørere.

Forskningen viser at det uten god ventilasjon og moderne avtrekksrom, er umulig å ikke få i seg det farlige stoffet.

Forskningen viser også at for høye fluorverdier kan føre til hormonelle endringer hos mennesker. Dessuten er det mistanke om at det er kreftfremkallende, og blant forsøksdyr har man også sett misdannelser på fostre.

Lager egen vifte

Derfor er kampen for god ventilasjon ekstremt viktig for skismørere. Og derfor har de norske smørerne stresset arbeidet med å bedre arbeidsforholdene i Pyeongchang før OL.

Nå er de altså blitt hørt, men svaret kom først i forrige måned, like før avreise til OL. Altfor sent, mener den norske smøresjefen.

– Det var unødvendig. Vi spurte i fjor og håpet på svar da. I stedet har vi brukt mye tid på å lage utstyr selv, sier Ulekleiv.

Siden Norge aldri fikk svar sendte de egne vifter og annet utstyr i god tid til Sør-Korea for å være på den sikre siden. Mye av utstyret ble laget til skiskytter-VM i 2009 som også ble arrangert i Pyeongchang.

– De forsto at noe måtte skje

Dét er Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), som hele tiden har skjøvet ansvaret over på OL-arrangøren, er glad det nå er blitt en løsning.

– For ett år siden fikk vi et klart nei fra organisasjonen, men de la etter hvert merke til at det måtte skje noe, sier rennsjef i IBU, Borut Nunar, til NRK.

OL-arrangøren har ikke svart på NRKs henvendelser i denne saken.

Men nå er uansett de norske smørerne klare for å preparere det som forhåpentligvis blir norske gullski i Pyeongchang.

  • Se TV-reportasjen: – Du har stoffer som ikke skal være i kroppen:
Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

TUNG BESKJED: Her får skismører Tom Idar Haugen beskjed om at han har giftige stoffer i kroppen – selv om skisesongen er over. Se Dagsrevy-reportasjen i videovinduet over.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal