NRK Meny
Normal

Langer ut mot UCI: – De har ikke gjort en verdens ting siden Armstrong-saken

USAs antidopingbyrå (USADA) raljerer mot det internasjonale sykkelforbundets (UCI) jobb med å bekjempe doping.

Tygart og Armstrong

Antidopingsjef i USA, Travis Tygart, er svært lite fornøyd med antidopingarbeidet fra Det internasjonale sykkelforbundet. Tygart håper Lance Armstrong vil fortelle dem alt han vet om UCIs kunnskap om hans dopingbruk for eventult å ha mer hardtslående bevis mot forbundet.

Foto: JACQUES DEMARTHON/David Zalubowski / AFP/ap

Travis Tygart

Travis Tygart var i en høring i det franske senatet torsdag, der han snakket om hvordan man kan bedre kampen for å bekjempe doping.

Foto: Francois Mori / AP

– De har ikke gjort noe som helst. De gjorde alt for å stikke kjepper i hjulene på oss, sier USADAs Travis Tygart.

Torsdag snakket antidopingsjefen i USA til Frankrikes folkevalgte om hvordan de amerikanske antidopingmyndighetene jobbet fram saken mot Lance Armstrong.

Der fikk Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) passet påskrevet av Tygart.

– De nektet å sende oss testresultater, og de ville heller ikke gi oss opplysninger om tre tidligere lagkamerater av Armstrong.

– Gjorde ingenting

Tygart mener at de øverste tillitsvalgte i sykkelsporten har bidratt med null og niks i kampen mot doping.

– De har ikke gjort en verdens ting siden Armstrong-saken kom opp. Hvis dere kan finne en måte som gjør at UCI ikke har noe med kontrollene rundt Tour de France å gjøre, så vær så god, sa Tygart til Frankrikes folkevalgte.

Armstrong innrømmet dopingbruk i et intervju med Oprah Winfrey i år, men Tygart mener UCI kunne gjort en jobb for å avsløre amerikaneren langt tidligere.

– De (UCI) visste at Armstrong hadde jobbet med legen Ferrari. De visste at han hadde gitt dop til utøvere i Italia, men de gjorde ingenting med det. De kunne ha etterforsket denne relasjonen mer nøye, sa amerikaneren.

Håper på Armstrong-hjelp

Tygart snakket også om hvordan Armstrong kan bidra i kampen mot UCI. Antidopingsjefen mener nemlig Armstrong sitter med viktig informasjon om forbundet..

– I de samtalene vi har hatt med Armstrong, har han fått oss til å tro han har bevis på UCIs kompleksitet i situasjonen. Vi har fått informasjon som vil komme frem i prosessen, men jeg kan ikke kommentere det akkurat nå, sier Tygart ifølge AP.

Tidligere i år innrømmet tidligere president i UCI, Hein Verbruggen, at forbundet advarte syklister med suspekte blodverdier.

Pat McQuaid

UCI med president i Pat McQuaid i spissen har fått mye kritikk for sitt antidopingarbeid. Kritikerne mener forbundet har gjort for lite.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Armstrong har så langt ikke ønsket å vitne for amerikanske antidopingmyndigheter.

– Vi håper at Armstrong på et tidspunkt vil komme til oss og snakket sant. Jeg tror han kan komme med mye informasjon, sier Tygart.

– Hadde ikke muligheten

Da UCI i fjor fratok Armstrong alle hans sju Tour de France-titler, fikk UCI-president Pat McQuaid spørsmål om hvorfor organisasjonen ikke hadde tatt affære før, når det er sju år siden amerikaneren tok sin siste Tour-tittel.

– Det har skjedd mye i dopingjakten siden da. Vi hadde ingen mulighet tidligere. Vi hadde rett og slett ikke sjanse til å avsløre Armstrong eller andre på fersk gjerning på den tid, sa han.

Han har også uttalt at han mener utøverne i sykkelsporten er renere nå, og at sporten har gått videre.

McQuaid har også flere ganger gjentatt at det ikke var noen konspirasjon mellom forbundet og Armstrong.

– Armstrong har bekreftet at det ikke var noen sammensvergelse eller konspirasjon mellom UCI og Armstrong. Det var ingen positive tester som ble dekket over, uttalte McQuaid etter at amerikaneren innrømmet dopingbruket.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med UCI i kveld.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial