Hopp til innhold

Langer ut mot «fulle nordmenn» på tribunen: – De bør holde kjeft når vi skal starte

Håvard Holmefjord Lorentzen var i medaljekampen sammenlagt etter første dag av skøyte-VM på Hamar. Men på dag to mener bergenseren at fulle nordmenn ødela løpet.

Håvard Holmefjord Lorentzen
Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Håvard Holmefjord Lorentzen var nummer fem etter første dag av sprint-VM på Hamar. På dag to var det klart for favorittøvelsen for den regjerende olympiske mesteren på 500 meter.

Da starten gikk lørdag var volumet i Vikingskipet så høyt at starteren Ole Hermann Sørli ønsket å ta starten på nytt. Samtidig ga han Håvard Holmefjord Lorentzen en feilstart siden bergenseren var litt urolig i startøyeblikket.

Etter målgang var det en irritert Lorentzen som møtte NRK.

– Hva skjedde på tjuvstarten din der?

– Nei, det er litt mye fulle nordmenn her som skriker og hoier noe j***** og da er det vanskelig å stå i ro.

Bergenseren endte på en skuffende åttendeplass etter den svake starten og hadde nesten sekundet opp til bronsemedaljen sammenlagt.

– Blir du litt irritert på at det er så mye skriking?

– Ja, jeg synes det er flott at folk er engasjert, men akkurat når vi skal starte da bør de holde kjeft.

Da 500-meteren skulle settes i gang for andre gang stod mye på spill for bergenseren. Med nok en feilstart ville hele VM være over for den regjerende olympiske mesteren.

– Vil du si at det er fulle nordmenn som ødelegger litt for deg her?

VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Ja, det var… rett før vi skal gå ned på den andre starten, står folk og skriker og hoier og det ender opp med at starteren skyter j***** kjapt på andre skuddet kontra første skuddet. Så da blir jeg tatt litt på sengen og står litt igjen i starten og blir hengende etter hele løpet. Det er irriterende, men jeg får ikke gjort noe med det, utdyper en svært skuffet Lorentzen.

På lørdagens avslutningsdistanse gikk bergenseren inn til 1.08,84 på 1000-meteren. Dermed endte Lorentzen til slutt på en femteplass i sammendraget.

– Støyen var ikke så kritisk

Japanske Tatsuya Shinhama vant 500 meteren med sterke 34,39 og økte ledelsen sammenlagt i sprint-VM. Men det var en nordmanns startproblemer som stjal overskriftene i Vikingskipet lørdag.

Ole Hermann Sørli er starter under verdensmesterskapet på Hamar og forteller til NRK at de ønsker at publikum er mest mulig stille i startøyeblikket. På en 500 meter er nemlig starten veldig kritisk og spenningsnivået er høyt blant løperne.

Starter Ole Hermann Sørli i Vikingskipet
Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Sørli forklarer at støyen i Vikingskipet til tider har vært problematisk lørdag.

– Akkurat da Håvard gikk så synes jeg ikke støyen var så kritisk at det var problematisk, så jeg valgte å gi en feilstart på det. Men samtidig så ville jeg også få publikum til å bli stille.

Starteren legger til at støy fra publikum er helt vanlig på store internasjonale konkurranser, men at det norske publikummet nok har noe å lære fra nederlenderne som har mer respekt for starten.

– Det er alltid noen som skal markere seg blant publikum, særlig hvis de har drukket noe annet enn vann. Men på start nummer to så synes jeg det ble ganske bra. Litt rop fra andre deler av banen må man kunne tolerere selv.

Hysjet på publikum

Da Ida Njåtun sto på startstreken på avslutningsdistansen lørdag kunne man se at Hege Bøkko hysjet på publikummet i Vikingskipet.

– De må hoie og heie så mye de vil, men akkurat de 10-15 sekundene i en startforberedelse for løperne er veldig viktig. Det er ganske irriterende å høre skriking og navnet ditt og at folk heier på andre når man står på start, forteller Bøkko, som ble beste kvinne i helgens sprint-VM med en 18. plass i sammendraget.

Hege Bøkko
Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Bøkko, som er kjæresten til Håvard Holmefjord Lorentzen, forteller det var fælt å se problemene til kjæresten lørdag.

På spørsmål om dette er sånt som hører med når man har VM på hjemmebane og fyller Vikingskipet for første gang på flere år, svarer Bøkko:

– Jo, det er nok det. Men vi har gått for fullstappa Thialf (Heerenveen) med 10-12 000 folk og der kan du høre en knappenål falle i gulvet. De har sånn respekt for sporten, og de vet hva det handler om. Nordmenn er her for fest og moro og selvfølgelig for å heie. Jeg tror bare ikke de skjønner hvor viktig det er å være stille i startfasen.

Oppfordrer til ro

Generalsekretæren i Norges skøyteforbund, Håkon Dahl, sier det er synd hvis noen i publikum har ødelagt VM for Lorentzen. Samtidig mener generalsekretæren at de ikke kan gjøre noe annet enn å oppfordre publikum om å være rolige idet starten skal gå.

Nå sier Dahl at han kommer til å ta en prat med speakeren om at de bør bli enda flinkere til å oppfordre publikum til å roe seg ned i startøyeblikket.

Generalsekretæren i Norges skøyteforbund, Håkon Dahl
Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

– Det er viktig på et skøyteløp å være rolig akkurat når starten skal gå. Så kan man få lov til å juble og bråke så mye man vil mens de går.

Under verdensmesterskapet på Hamar er det ikke lov med alkohol inne i hallen, men det er mulig å kjøpe øl i et telt utenfor Vikingskipet.

– Jeg tror ikke det er det som er årsaken akkurat nå. Jeg tror det er mer at man ikke er disiplinert nok, kanskje mange nye skøytepublikummere ikke kan de kutymene og reglene som hører med.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal