Hopp til innhold

Landslagsutøver siktet: Anklages for å ha filmet jenter i dusjen

Mannen innrømmer forsøk på filming, men nekter for faktisk å ha filmet. Nå er utøveren suspendert fra landslaget.

Den anklagede landslagsutøveren har representert Norge i internasjonale konkurranser, og han har blant annet medaljer fra NM i sin idrett.

Politiet opplyser til NRK at de har ransaket mannens leilighet og gjort beslag, men de vil ikke kommentere beslaget av hensyn til etterforskningen.

Utøveren påberopte seg først retten til ikke å forklare seg, men nå har han vært inne til politiavhør, får NRK opplyst.

Siktet for to forhold

Filmingen skal ha skjedd i dusj og garderobe under et stevne på nasjonalt nivå høsten 2015. Her er utøveren, ifølge politiet, siktet etter paragraf 266 i straffeloven:

«Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år».

Utøveren selv opplyser til NRK at han ikke er kjent med at han er siktet.

Et eldre forhold er også blitt anmeldt av en annen fornærmet. Denne filmingen skal ha skjedd på et treff for juniorlandslaget i 2012 da den fornærmede jenta var under 16 år.

– Siktelsen går på krenkelse av privatlivets fred, og han er mistenkt for å ha filmet noen i dusjanlegget, opplyser seksjonslederen ved politistasjonen som har gjennomført avhørene.

Etterforskningsansvaret i sakene ligger nå hos politidistriktene hvor filmingen skal ha skjedd. Den eldste saken ble torsdag oversendt til påtaleansvarlig, som avgjør hva politiet gjør videre.

Politiadvokaten opplyser til NRK at han trolig får vurdert saken over helgen.

Etterforskningslederen i den andre saken forklarer at de foreløpig ikke har mottatt all informasjon i saken, og han kan derfor ikke kommentere den på nåværende tidspunkt.

Erkjent forsøk

Samtidig er utøveren suspendert fra landslaget, etter å ha blitt anmeldt til Norges Idrettsforbunds domsutvalg av sitt eget forbund.

Domsutvalget innhentet flere forklaringer fra partene i saken, og suspensjonen gjelder i to måneder før saken må vurderes på nytt.

– Han har erkjent overfor domsutvalget at han forsøkte å filme, men ikke filmet. Ifølge særforbundet har han i flere sammenhenger til utøvere og ansatte i administrasjonen erkjent å ha filmet, ikke bare forsøkt, sier utvalgsleder Ivar Sølberg til NRK.

Sølberg understreker at det ikke foreligger en dom, og utvalget har lagt erkjennelsen om forsøk til grunn.

Domsutvalget avventer politiets behandling av saken før de tar stilling til straff.

De to kvinnene som har anmeldt utøveren vet om hverandre, men det er en aldersforskjell på flere år, opplyser generalsekretæren i det aktuelle forbundet.

Det er en grov forulemping av unge kvinner som er helt uakseptabelt. Vi synes det er en lei og trist sak, og den er særlig kjedelig for de jentene som har blitt forulempet, sier generalsekretæren til NRK.

Generalsekretæren hevder utøveren har innrømmet filmingen i samtaler med ham.

Mobbeanklager

Utøveren har motsatt seg domsutvalgets suspensjon. NRK har vært i kontakt med utøveren flere ganger de siste dagene, men han ønsker ikke å svare på noen spørsmål på nåværende tidspunkt.

Han har både en idrettsadvokat og en forsvarsadvokat, men ingen av dem vil uttale seg om saken til NRK.

I sin forklaring til domsutvalget anklager han imidlertid navngitte utøvere og ansatte i forbundet for langvarig mobbing.

Domsutvalget beskriver det som «veldig alvorlige beskyldninger», men Sølberg opplyser at de ikke har hatt grunnlag til å ta stilling til anklagene i behandlingen av suspensjonen.

Nå har utøveren anmeldt en landslagskollega for mobbing, får NRK opplyst.

Generalsekretæren i forbundet forteller at de har fått skriftlig beskjed om en anmeldelse, men de har ikke mottatt den. Det har heller ikke den aktuelle utøveren, som ikke ønsker å kommentere saken og henviser spørsmål til generalsekretæren.

Vil forbedre miljøet

Han innrømmer at forbundet har jobbet mye med å forbedre det sosiale miljøet.

– Det er viktig at utøvere av begge kjønn føler at de har det bra, og det arbeidet har vi intensivert. Vi koblet på Olympiatoppen før jul for å forbedre miljøet, sier generalsekretæren, som forklarer at Olympiatoppen har ressurspersoner for å bygge lag og kultur.

– Har dere hatt problemer med mobbing?

– Jeg vil ikke kommentere påstander fra én utøver før jeg har sett hva det (anmeldelsen) gjelder. Men det jeg kan si er at vi har jobbet hardt med at alle skal ha det bra. Det er her som ellers at det alltid vil være noen som ikke synes ting er optimalt, men vi har tatt tak i det når det har kommet opp, sier han.

– Jobber mye med det

Generalsekretæren er imidlertid klar på at det er enkeltpersoner som ikke går overens, og at det har vært situasjoner der noen «ikke har vært greie mot hverandre».

Han understreker at han ikke har sett situasjonene selv.

– Vi har fått tilbakemeldinger vi har tatt på alvor og som vi har prøvd å gjøre noe med. Det er et lag som består av både gutter og jenter, og det gjør at vi jobber ekstra mye med det.

Generalsekretæren opplyser at de vil ha samtaler med utøveren som er anklaget for mobbing når forbundet får se anmeldelsen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal