Hopp til innhold

Landslagstreneren visste ikke at Herlovsen aldri hadde tatt straffe for Norge før

REIMS (NRK): Da Norge fikk straffesparket som sendte Norge videre i VM, ba Isabell Herlovsen om å få ta straffen - for første gang i sin 14 år lange landslagskarriere.

AFP_1HL6YP

MATCHVINNER: Isabell Herlovsen satte inn straffescoringen som sender Norge rett til åttedelsfinale i VM i Frankrike.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg kan ikke huske sist jeg har gjort det. Jeg tror faktisk ikke jeg har tatt straffe for landslaget før, sier Isabell Herlovsen når NRK møter henne i pressesonen etter seieren over Sør-Korea.

30-åringen har vært på landslaget siden hun var 16 år, men straffescoringene er det altså andre som har stått for. Likevel var Herlovsen helt sikker da Norge fikk tildelt straffespark etter en stygg felling av Caroline Graham Hansen i andreomgang: Hun ville ta det ansvaret, og ta straffen.

Det ble diskusjon ute på banen om hvem som skulle ta den, og kaptein Maren Mjelde, som ofte tar straffer, gikk med på å gi bort straffen.

– Maren kom bort og spurte. Jeg hadde lyst til å ta den, og tenker at det er litt sånn man skal være som spiss, at man tar det ansvaret, sier Herlovsen.

Voldsom pipekonsert

Det ble nervepirrende minutter etterpå. Herlovsen ble møtt av en voldsom pipekonsert fra det Sør-Korea-vennlige publikummet. Dommeren brukte dessuten lang tid på å snakke med målvakten. Men Herlovsen brydde seg ikke, og banket ballen inn nede i hjørnet.

Slik så det ut da Herlovsen scoret.

Slik ble hun matchvinner og sørget for at Norge helt definitivt gikk til åttedelsfinalen i VM.

– Jeg tenkte ikke på der og da at jeg ikke har tatt det for landslaget før, men det var pipekonsert til tusen der. Jeg fikk med meg det, og prøvde å ha fokus på at jeg skulle gå for hjørnet jeg hadde bestemt meg for. Det var veldig deilig å se den gå inn, sier Herlovsen.

Landslagstrener Martin Sjögren drar på smilebåndet når han får høre at Herlovsen mener at hun aldri har tatt straffe for landslaget før.

– Nei, det hadde jeg ingen aning om det. Men hun slo den jo bra, så kanskje hun får muligheten til å ta den i fremtiden også, sier han.

– Jeg så at de sto og diskuterte hvem som skulle ta den. Jeg synes det er helt riktig at Isabell står frem og tar det ansvaret, legger han til.

d

Herlovsen og lagvenninnene kunne juble over det som ble en skikkelig sliteseier over Sør-Korea.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Herlovsen sier det gjorde godt å få det som ble hennes første mål i VM. I førsteomgang kom hun alene med keeper, men skuddet gikk rett på, og hun ble dessuten avblåst for offside.

– Det har vært litt sånn foran mål, har jeg følt. Jeg hadde litt avslutninger med keepertreneren vår i går bare for å føle på følelsen av å få mål. Hard jobbing, så blir det resultater til slutt, sier hun.

Skryt fra treneren

Landslagstrener Sjögren sier Herlovsen har all grunn til å være fornøyd selv om hun ikke scoret i de to første kampene. Han påpeker at hun ved to anledninger har presset motstandere til å score selvmål i de siste kampene.

– Hun har gjort to kanonbra kamper før i VM uten å få sette noe mål, men hun har jo de selvmålene. Jeg tror nok det gjør henne godt å få den scoringen nå også, sier han.

Herlovsen legger ikke skjul på at målet betyr mye for selvtilliten.

– Det viktigste er uansett å gjøre det bra for laget. Jeg har slitt i de to forrige kampene, og den jobben kommer jeg til å gjøre i hver kamp uansett, men det betyr mye for en spiss å få score, sier hun.

Et skår i gleden for Norge er at Graham Hansen skadet seg. Skadeomfanget er foreløpig uklart. Hun scoret det første målet for Norge, også det på straffe.

Også Caroline Graham Hansen satte straffesparket nede i hjørnet.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal