Normal

Landslagstreneren om Northug-exiten: – Tror ikke det skyldes mistillit

Landslagstrener Trond Nystad mener det ikke betyr så mye for laget at Petter Northug nå velger å kjøre sitt eget treningsopplegg. NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er uenig.

nhystad

Petter Northug og trener Trond Nystad i samtale under forrige Tour de Ski. Selv om Northug stiller seg utenfor landslaget, kommer han til å representere Norge under både verdenscupen, inkludert Tour de Ski, og i mesterskap.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Trond Nystad

Landslagstrener Trond Nystad.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
– Vi var åtte før Petter valgte å trekke seg. Nå er vi syv. Det har ikke så mye å si. Vi hadde 10 av 12 pallplasseringer på slutten av sesongen, og det var ikke Petter som tok alle. Vi har et sterkt lag både med og uten ham, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.no.

Etter en stund i tenkeboksen har Petter Northug bestemt seg for å stille seg utenfor landslaget i en periode.

Klokken 15.00 skal han holde en pressekonferanse om temaet, som du kan se direkte på NRK.no.

– Opplever at Petter er fornøyd

Northug må riktignok gå for landslaget i verdenscupen og i mesterskap, men i alle andre sammenhenger står han nå fritt til å kjøre sitt eget opplegg både når det gjelder trening og sponsorer.

– Det som er bra er at Petter er motivert til å gå fort på ski og vil gjøre det bra. Det viktigste er at han får et opplegg han er fornøyd med, sier Nystad.

– Føler du dette kan tyde på mistillit til deg og landslaget?

– Nei. Vi har hatt ryddige diskusjoner og hele tiden evaluert jobben vi gjør. Petter har aldri sagt at han har noe å utsette på noe. Jeg opplever at han er fornøyd, sier Nystad.

– Ugunstig

NRKS langrennsekspert Torgeir Bjørn oppfatter heller ikke Northugs landslagsbrudd som mistillit.

– Jeg tror det er mer om at han vil gjøre noe nytt. Det er gunstig rent sportslig å kunne gjøre noen erdinger for å få ny motivasjon, sier Bjørn til NRK.no.

Torgeir Bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det er ugunstig for landslagsløperne å miste Petter Northug som treningskamerat.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørn tror imidlertid dette vil ha betydning for de andre landslagsløperne til Norge.

– Det er selvfølgelig ugunstig for resten av landslagsløperne. Petter har vært den beste og den største stjernen. Det er veldig viktig at du har de beste der slik at du ser standarden, hva de andre har å strekke seg etter og hva som kreves i daglige treningsøkter, mener Bjørn.

Ulempe for Northug

Det er ikke bare de andre landslagsløperne som mister en viktig treningskamerat.

– Trøbbelet nå er at Petter ikke får hjelp av gode lagkamerater på en del tøffe økter, mener Bjørn.

Bjørn ser det også som en ulempe for Northug at han ikke lenger får tilgang til landslagets støtteapparat og fagfolk i Olympiatoppen. Han tror likevel langrennsstjerne klarer å innhente den han har behov for.

– Petter er flink til å gå egne veier, så jeg tror han her i stand til å skaffe seg de folkene han trenger, sier Bjørn.

Tror økonomi er årsaken

Landslagssjefen har ikke snakket med Northug i det siste, og sier han ikke vet konkret hvorfor Northug ikke vil være en del av landslaget lenger.

– Det blir bare spekulasjoner fra min side. Jeg vet bare det som har stått i media. og der er det snakk om mye penger. Det er klart at det økonomiske har nok mye å si, sier Nystad.

TV 2 hevder å vite at en sponsor vil bidra med omtrent 15 millioner kroner i året for en slik satsing fra sin private sponsor.

– Ingen konflikt

Det var Aftenposten som første omtalte saken om at Northug vil bryte med landslaget. Avisen erfarer at langrennsløperen inngår en avtale med sponsorselskapet «Nye Høyder» som han skal samarbeide med.

Northug har understreket at han ikke er i konflikt med forbundet. Skiløperen skal ønske justeringer i opplegget hvis han skal fortsette på landslaget.

– Jeg kommer til å ta en prat med Petter om dette etter hvert, selvfølgelig. Vi har en ærlig og åpen diskusjon, og det er ikke noen konflikt mellom oss. Han kommer til å bli viktig og gå raskt på ski neste sesong også, fastslår Nystad.

Siste nytt

 • Hegerberg-hattrick i ny Lyon-seier

  Ada Hegerberg scoret tre av målene da Lyon slo Paris FC 5-0 lørdag. Lyon har innledet serien forrykende og har vunnet sine fire første kamper. Torsdag tar laget imot Avaldsnes til returkamp i mesterligaens 16-delsfinale.

  16-delsfinalen i Champions League fotball kvinner: Avaldsnes - Lyon
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Alex Ferguson tilbake på tribunen

  Sir Alex Ferguson kommer i dag til å være tilbake på Old Trafford for første gang, etter at han ble operert for hjerneblødning tidligere i år. United-legenden skal bli hedret i forbindelse med kampen mot Wolverhampton senere i dag.

  Laster Twitter-innhold
 • Zlatan åpner for Malmö-comeback

  Zlatan Ibrahimovic har gjort stor suksess i LA Galaxy siden han kom dit i vår. 36-åringen sier i et intervju med Calle Schulmann at det er ett trofé han savner, og at han har fått et tilbud fra Malmö.

  – De vil ha meg hjem, og vil at jeg skal avslutte karrieren der.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
VM hestesport: Kjøring: maraton
VM hestesport: kjøring, maraton
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
E-sport: Counter-Strike GO
Team Ingebrigtsen