Hopp til innhold

Landslagstreneren om Northug-exiten: – Tror ikke det skyldes mistillit

Landslagstrener Trond Nystad mener det ikke betyr så mye for laget at Petter Northug nå velger å kjøre sitt eget treningsopplegg. NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er uenig.

nhystad

Petter Northug og trener Trond Nystad i samtale under forrige Tour de Ski. Selv om Northug stiller seg utenfor landslaget, kommer han til å representere Norge under både verdenscupen, inkludert Tour de Ski, og i mesterskap.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Trond Nystad

Landslagstrener Trond Nystad.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
– Vi var åtte før Petter valgte å trekke seg. Nå er vi syv. Det har ikke så mye å si. Vi hadde 10 av 12 pallplasseringer på slutten av sesongen, og det var ikke Petter som tok alle. Vi har et sterkt lag både med og uten ham, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.no.

Etter en stund i tenkeboksen har Petter Northug bestemt seg for å stille seg utenfor landslaget i en periode.

Klokken 15.00 skal han holde en pressekonferanse om temaet, som du kan se direkte på NRK.no.

– Opplever at Petter er fornøyd

Northug må riktignok gå for landslaget i verdenscupen og i mesterskap, men i alle andre sammenhenger står han nå fritt til å kjøre sitt eget opplegg både når det gjelder trening og sponsorer.

– Det som er bra er at Petter er motivert til å gå fort på ski og vil gjøre det bra. Det viktigste er at han får et opplegg han er fornøyd med, sier Nystad.

– Føler du dette kan tyde på mistillit til deg og landslaget?

– Nei. Vi har hatt ryddige diskusjoner og hele tiden evaluert jobben vi gjør. Petter har aldri sagt at han har noe å utsette på noe. Jeg opplever at han er fornøyd, sier Nystad.

– Ugunstig

NRKS langrennsekspert Torgeir Bjørn oppfatter heller ikke Northugs landslagsbrudd som mistillit.

– Jeg tror det er mer om at han vil gjøre noe nytt. Det er gunstig rent sportslig å kunne gjøre noen erdinger for å få ny motivasjon, sier Bjørn til NRK.no.

Torgeir Bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det er ugunstig for landslagsløperne å miste Petter Northug som treningskamerat.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørn tror imidlertid dette vil ha betydning for de andre landslagsløperne til Norge.

– Det er selvfølgelig ugunstig for resten av landslagsløperne. Petter har vært den beste og den største stjernen. Det er veldig viktig at du har de beste der slik at du ser standarden, hva de andre har å strekke seg etter og hva som kreves i daglige treningsøkter, mener Bjørn.

Ulempe for Northug

Det er ikke bare de andre landslagsløperne som mister en viktig treningskamerat.

– Trøbbelet nå er at Petter ikke får hjelp av gode lagkamerater på en del tøffe økter, mener Bjørn.

Bjørn ser det også som en ulempe for Northug at han ikke lenger får tilgang til landslagets støtteapparat og fagfolk i Olympiatoppen. Han tror likevel langrennsstjerne klarer å innhente den han har behov for.

– Petter er flink til å gå egne veier, så jeg tror han her i stand til å skaffe seg de folkene han trenger, sier Bjørn.

Tror økonomi er årsaken

Landslagssjefen har ikke snakket med Northug i det siste, og sier han ikke vet konkret hvorfor Northug ikke vil være en del av landslaget lenger.

– Det blir bare spekulasjoner fra min side. Jeg vet bare det som har stått i media. og der er det snakk om mye penger. Det er klart at det økonomiske har nok mye å si, sier Nystad.

TV 2 hevder å vite at en sponsor vil bidra med omtrent 15 millioner kroner i året for en slik satsing fra sin private sponsor.

– Ingen konflikt

Det var Aftenposten som første omtalte saken om at Northug vil bryte med landslaget. Avisen erfarer at langrennsløperen inngår en avtale med sponsorselskapet «Nye Høyder» som han skal samarbeide med.

Northug har understreket at han ikke er i konflikt med forbundet. Skiløperen skal ønske justeringer i opplegget hvis han skal fortsette på landslaget.

– Jeg kommer til å ta en prat med Petter om dette etter hvert, selvfølgelig. Vi har en ærlig og åpen diskusjon, og det er ikke noen konflikt mellom oss. Han kommer til å bli viktig og gå raskt på ski neste sesong også, fastslår Nystad.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal