Hopp til innhold

Landslagsstjernene i sjokk over Northug-nyhet: – Vi tenkte «er det virkelig sant?»

Herrelandslagene i langrenn var på samling da det ble kjent at Petter Northug hadde råkjørt, og at politiet i tillegg hadde gjort et narkobeslag i leiligheten hans. De tidligere lagkameratene reagerte med sjokk.

Landslagssamling langrenn, Trondheim.

KJENNER NORTHUG GODT: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo, her fra en samling tidligere denne sesongen, er på samling denne uken.

Foto: Ole Martin Wold

Det forteller allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK lørdag formiddag. Både sprint og allroundlandslaget er i disse dager på plass i Steinkjer for det som er sesongens aller første fellessamling. Lørdag var så å si alle samlet til en lang løpetur.

Deler av samtaleemnet var naturligvis Petter Northug.

– Det er ett ord som beskriver situasjonen best: Det er trist. Det er ikke trist at han er tatt, det er trist at han har havnet der han har havnet. I en sånn situasjon. At han er tatt er på et vis bra. Kjører du så fort, så må du kunne forvente det. Situasjonen er bare trist, gjentar Nossum – som var trener for Petter Northug da skistjernen hadde en privatsatsing utenfor landslaget. Nossum har også kjent Petter Northug som en god venn i en årrekke.

Eirik Myhr Nossum og Petter Northug

VAR TRENER FOR NORTHUG: Allroundtrener i Norges Skiforbund, Eirik Myhr Nossum (høyre), kjenner Petter Northug både som god venn og som trener for skistjernen. Her er de to tilbake under en NM-stafett på Lillehammer i 2014.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Råkjøring og narkotikabeslag

Den pensjonerte skistjernen var torsdag 13. august på vei hjem fra Trysil Sommerskiskole, da han ble tatt i 168 kilometer i timen på E6. Politiet mistenkte også kjøring i ruspåvirket tilstand og tok blodprøver av 34-åringen. Senere ble også Northug bopel gjennomsøkt. Der ble det gjort funn av kokain.

Politiet melder samtidig at Northugs førerkort er beslaglagt og at det er tatt blodprøve. Svaret ventes om noen dager.

– Folk er i sjokk

– Vi satt sammen alle mann (utøvere og trenere) da vi så det i media. Det var et sjokk – og vi tenkte «er det virkelig sant?» da vi leste hans egne ord. Det er forferdelig trist, for Petter og familien hans, at det skulle komme en ny slik hendelse. Jeg håper han nå får hjelp til å stake ut en ny kurs, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til NRK.

Langrenn Beitostølen

NÆRT SAMARBEID: I sitt siste år som skiløper var Petter Northug en del av Arild Monsens sprintlandslag. Her er de to under en trening på Beitostølen tilbake i 2018.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det bekreftes av Nossum.

– Folk er i sjokk. De stiller seg bak de ordene om at dette er fryktelig trist og leit. Det er mange som kjenner ham godt på laget og synes det er sjokkerende at han havnet i denne situasjonen. Alle tar avstand fra det han har gjort. Men utgangspunktet mitt og flere på laget er at vi har ham som en god venn, sier Nossum, og fortsetter:

– Det er ikke sånn at vi sier at nå kan vi ikke være venner med ham videre, selv om vi tar fullstendig avstand fra - og synes det er forkastelig - det han har gjort. Men personen Petter Northug kan jeg fortsatt si er en god venn av meg. Det håper jeg det vil være for alltid, selv om det han har gjort nå er helt tragisk.

Tidligere lagkamerat, Øystein «Pølsa» Pettersen, skriver i et innlegg på Instagram at han rekker ut en hånd til Northug.

– Min erfaring er at når du virkelig driter deg ut, så trenger man ikke først og fremst trøst eller sympati. Ei heller et hylekor med fordømmelse. Det man trenger er folk som kan hjelpe deg med å stokke kortene dine slik at du kan komme deg tilbake på det sporet du vil, skriver han.

Northug og Pettersen tok OL-gull i lagsprint sammen i Vancouver i 2010.

Har fått konsekvenser

Northugs råkjøring og narkobeslaget hjemme hos ham har allerede fått konsekvenser for 34-åringens forretningsliv. Northug har i lang tid bygget opp sin egen merkevare og satt brillene sine på en rekke enkeltutøvere og lag.

Sykkellaget Uno-X har allerede sagt at de nå bryter avtalen med Northug, mens Skiforbundet avventer situasjonen. Langløper Anders Aukland varsler imidlertid at han vil fortsette sin avtale med Northug.

PS: Det har ennå ikke lyktes NRK å få noen av utøverne på Steinkjer-samlingen i tale. Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo og resten av den store gjengen skal imidlertid gå konkurranser under Toppidrettsveka fra og med torsdag neste uke.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal