Landslagsstjernene i sjokk over Northug-nyhet: – Vi tenkte «er det virkelig sant?»

Herrelandslagene i langrenn var på samling da det ble kjent at Petter Northug hadde råkjørt, og at politiet i tillegg hadde gjort et narkobeslag i leiligheten hans. De tidligere lagkameratene reagerte med sjokk.

Landslagssamling langrenn, Trondheim.

KJENNER NORTHUG GODT: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo, her fra en samling tidligere denne sesongen, er på samling denne uken.

Foto: Ole Martin Wold

Det forteller allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK lørdag formiddag. Både sprint og allroundlandslaget er i disse dager på plass i Steinkjer for det som er sesongens aller første fellessamling. Lørdag var så å si alle samlet til en lang løpetur.

Deler av samtaleemnet var naturligvis Petter Northug.

– Det er ett ord som beskriver situasjonen best: Det er trist. Det er ikke trist at han er tatt, det er trist at han har havnet der han har havnet. I en sånn situasjon. At han er tatt er på et vis bra. Kjører du så fort, så må du kunne forvente det. Situasjonen er bare trist, gjentar Nossum – som var trener for Petter Northug da skistjernen hadde en privatsatsing utenfor landslaget. Nossum har også kjent Petter Northug som en god venn i en årrekke.

Eirik Myhr Nossum og Petter Northug

VAR TRENER FOR NORTHUG: Allroundtrener i Norges Skiforbund, Eirik Myhr Nossum (høyre), kjenner Petter Northug både som god venn og som trener for skistjernen. Her er de to tilbake under en NM-stafett på Lillehammer i 2014.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Råkjøring og narkotikabeslag

Den pensjonerte skistjernen var torsdag 13. august på vei hjem fra Trysil Sommerskiskole, da han ble tatt i 168 kilometer i timen på E6. Politiet mistenkte også kjøring i ruspåvirket tilstand og tok blodprøver av 34-åringen. Senere ble også Northug bopel gjennomsøkt. Der ble det gjort funn av kokain.

Politiet melder samtidig at Northugs førerkort er beslaglagt og at det er tatt blodprøve. Svaret ventes om noen dager.

– Folk er i sjokk

– Vi satt sammen alle mann (utøvere og trenere) da vi så det i media. Det var et sjokk – og vi tenkte «er det virkelig sant?» da vi leste hans egne ord. Det er forferdelig trist, for Petter og familien hans, at det skulle komme en ny slik hendelse. Jeg håper han nå får hjelp til å stake ut en ny kurs, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til NRK.

Langrenn Beitostølen

NÆRT SAMARBEID: I sitt siste år som skiløper var Petter Northug en del av Arild Monsens sprintlandslag. Her er de to under en trening på Beitostølen tilbake i 2018.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det bekreftes av Nossum.

– Folk er i sjokk. De stiller seg bak de ordene om at dette er fryktelig trist og leit. Det er mange som kjenner ham godt på laget og synes det er sjokkerende at han havnet i denne situasjonen. Alle tar avstand fra det han har gjort. Men utgangspunktet mitt og flere på laget er at vi har ham som en god venn, sier Nossum, og fortsetter:

– Det er ikke sånn at vi sier at nå kan vi ikke være venner med ham videre, selv om vi tar fullstendig avstand fra - og synes det er forkastelig - det han har gjort. Men personen Petter Northug kan jeg fortsatt si er en god venn av meg. Det håper jeg det vil være for alltid, selv om det han har gjort nå er helt tragisk.

Tidligere lagkamerat, Øystein «Pølsa» Pettersen, skriver i et innlegg på Instagram at han rekker ut en hånd til Northug.

– Min erfaring er at når du virkelig driter deg ut, så trenger man ikke først og fremst trøst eller sympati. Ei heller et hylekor med fordømmelse. Det man trenger er folk som kan hjelpe deg med å stokke kortene dine slik at du kan komme deg tilbake på det sporet du vil, skriver han.

Northug og Pettersen tok OL-gull i lagsprint sammen i Vancouver i 2010.

Har fått konsekvenser

Northugs råkjøring og narkobeslaget hjemme hos ham har allerede fått konsekvenser for 34-åringens forretningsliv. Northug har i lang tid bygget opp sin egen merkevare og satt brillene sine på en rekke enkeltutøvere og lag.

Sykkellaget Uno-X har allerede sagt at de nå bryter avtalen med Northug, mens Skiforbundet avventer situasjonen. Langløper Anders Aukland varsler imidlertid at han vil fortsette sin avtale med Northug.

PS: Det har ennå ikke lyktes NRK å få noen av utøverne på Steinkjer-samlingen i tale. Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo og resten av den store gjengen skal imidlertid gå konkurranser under Toppidrettsveka fra og med torsdag neste uke.

Siste nytt

 • TV 2: Johaug dropper Tour de Ski

  Therese Johaug dropper Tour de Ski, melder TV 2. Skistjernen vil prioritere OL i Beijing. Johaug sier ikke direkte at hun dropper Touren, men det ligger i kortene at det er OL som prioriteres.

  – Planen er at jeg skal være i høyden til 26. desember før jeg reiser hjem. Det er planen som ligger der nå. Så skal jeg ha 14 dager hjemme, sier hun til TV 2.

  Tour de Ski starter i Lenzerheide 28. desember.

  – Det er ikke sikkert dere får se meg på start i Tour de Ski i år. De siste årene har jeg sett at jeg ikke trenger så mange skirenn i kroppen for å være i form. Jeg har lyst til å reise til OL og kjenne at jeg har gjort alt jeg kunne for å stille best mulig forberedt til øvelsene, sier Johaug.

  Johaug
  Foto: Mikal Aaserud / NRK
 • Ellingsen ferdig for sesongen

  Molde må klare seg uten sin skadde midtbaneprofil Martin Ellingsen resten av årets sesong, melder Discovery.

  Ellingsen ble skadd i helgens 3-0-seier over Stabæk, og han ble byttet ut etter 50 minutters spill.

  – Martin er ute resten av sesongen. Det var en tung beskjed å få, selvfølgelig, men sånn er det. Det er en skade som krever tid, sier Molde-trener Erling Moe til Discovery.

  Han forteller at det nå jobbes med å finne ut akkurat hvor alvorlig skaden er. Ellingsen var også skadd hele vårsesongen og spilte sin første seriekamp 29. august.

  Molde
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Trenerikonet Walter Smith er død

  Den tidligere Skottland-, Rangers- og Everton-sjefen Walter Smith er gått bort, 73 år gammel.

  Det opplyser Rangers på sitt nettsted. Smith var manager i klubben i elleve år, fordelt på to perioder, og senere styreleder og direktør.

  Smith hadde slitt med sykdom i flere måneder før han nylig gikk bort. Rangers opplyser ikke når han døde.

  Smith vant ligaen ti ganger med Rangers, og han ledet også klubben til en rekke cuptitler og til finalen i Uefa-cupen i 2008.

  Han trente også Everton i fire sesonger, og han løftet Skottland 70 plasser på Fifa-rankingen som landslagssjef der fra 2004 til 2007.

  Walter Smith
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal