Hopp til innhold

Landslagsprofilen har vært United-fan hele livet – nå har hun signert for Arsenal

Frida Maanum (22) er klar for den engelske toppklubben Arsenal etter å ha herjet i den svenske ligaen lenge. Men for en som har heiet på Manchester United hele livet, føles det litt merkelig å skulle spille for rivalen.

Frida Maanum

UNITED-FAN: På bildet til venstre er Maanum kun fire år gammel og ikledd United-drakt. Men de to neste årene skal hun spille for rivalen.

Foto: Privat/Arsenal

– Det er litt uvirkelig. Det er sånn man drømmer om som liten, å spille for en så stor klubb, sier Frida Maanum på telefon fra London.

Overgangen blir bekreftet av Arsenal tirsdag kveld.

Maanum

PÅ PLASS: Etter en drøy uke i karantene kunne Frida Maanum trene med sine nye lagvenninner i England.

Foto: Arsenal WFC

Hun er på vei til sin aller første Arsenal-trening og prater med NRK samtidig som hun ankommer treningsanlegget. «Morning!», sier hun til en av dem som jobber der, og som skal måle kroppstemperaturen før hun får komme inn.

– Jeg har fått et veldig godt førsteinntrykk av Arsenal. De spiller en type fotball som passer meg bra, der de spiller mye ball på midten, sier den 22 år gamle midtbanespilleren.

Varigheten på kontrakten med London-klubben er på to år.

– Mange har snakket om neste steg

Maanum utmerket seg tidlig på fotballbanen, og allerede som 17-åring debuterte hun for det norske landslaget. Siden da har hun vært en viktig brikke i Martin Sjögrens tropp, og det siste halvåret har hun også vært kaptein for sin svenske klubb Linköping.

Hun forteller at det har vært tilbud fra flere toppklubber i flere år, men at det først nå føles riktig «å ta steget opp».

– Det er mange som har snakket om neste steg, og nå kjente jeg at dette var en mulighet jeg ikke ville miste. Arsenal har så mange gode spillere, og det er tøff konkurranse om plassene, men noen ganger må man satse høyt og prøve å nå langt, sier hun.

Arsenal har en suksessrik historie på kvinnesiden, og har vunnet den engelske ligaen hele 15 ganger, senest i 2019. Laget har også en mesterligatittel å vise til fra 2007, og nå håper Maanum å kunne bidra til at de igjen kan bli best i Europa.

Fotboll, Damallsvenskan, Linköping - Örebro

MYE ANSVAR: Maanum (t.h.) har fått mye tillit og en viktig posisjon i både klubben Linköping og Damallsvenskan de siste årene.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Fotballgal familie

Men at det er nettopp Arsenal-trøya hun skal spille i fremover, er ikke helt uproblematisk for hverken henne selv eller de «fotballgale» foreldre.

Maanum har nemlig vært Manchester United-fan hele livet, og det er trolig hennes foreldres fortjeneste.

– Det har alltid vært United det har handlet om hjemme hos oss, mens den andre siden av familien har vært veldig fan av Arsenal. Så kusiner og fettere var selvsagt ekstremt glade da de hørte at jeg hadde signert for Arsenal, sier hun og flirer litt.

– Dette er ekstra spesielt for broren min som trente guttelaget til Frida og er Arsenal-fan, men det er stort for oss også selvsagt, forteller mamma Liz-Heidi Leonhardsen.

Begge påpeker at de ikke har det samme forholdet til Uniteds og Arsenals kvinnelag, men Maanum sier at det likevel er spesielt.

– Jeg trodde det skulle bli enda rarere å være her og spille for damelaget til Arsenal, når jeg har vært United-fan hele livet, men litt merkelig er det jo.

– Betyr overgangen at du skal starte å heie på herrelaget til Arsenal også?

– Bra spørsmål! spør meg igjen om et år, svarer hun, mens moren derimot er soleklar:

– Nei, der går grensa altså! Men jeg så alle kampene da Martin Ødegaard spilte der, sier Leonhardsen.

Siste nytt

 • Yakovenko ferdig i HamKam

  HamKam Fotball og ukrainske Yuriy Yakovenko har blitt enige om å avslutte samarbeidet umiddelbart. Det skriver klubben i en pressemelding.

  Daglig leder Bent Svele opplyser at Yakovenko har av personlige årsaker bedt om å bryte kontrakten, som er igjen ut inneværende sesong.

  – Vi skilles som gode venner og hele klubben ønsker virkelig Yuriy alt godt i tiden som kommer, sier daglig leder Bent Svele.

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - HamKam
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • 20 prosent fleire forballskader

  Skadeomfanget stig i europeisk toppfotball, og det vekkjer bekymring hos fagforeiningane til spelarane.

  Det er ei undersøking laga av forsikringsselskapet Howden i etterkant av 2021/2022-sesongen dette kjem fram. Ho viser at i dei fem største ligaene, i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike, har skadeomfanget auka med 20 prosent samanlikna med året før.

  Det er ikkje ei eintydig forklaring på den stigande skadefrekvensen, men auken blir kopla til eit generelt tettare kampprogram.

  Sesongen 2021/2022 vart avvikla i etterkant av koronapandemien, og på grunn av stadige nedstengingar bidrog det til eit komprimert kampprogram.

  I tillegg er ferie- og restitusjonsperiodane til spelarane vorte kortare.

  Konklusjonane på undersøkinga har skapt bekymring i Den internasjonale spelarforeininga (Fifpro).

  Fotballskade
  Foto: COSTAS BALTAS / Reuters
 • Motivert av Federers avskjedskamp

  Casper Ruud (23) kjenner seg heldig som fekk ta del i Roger Federers farvel som tennisproff. Opplevinga i Laver Cup vil han bruke som motivasjon.

  Sist veke var Snarøya-mannen på Europa-laget med ikon som Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Frå indre bane fekk han sjå ei legende ta farvel.

  Federer runda av karrieren i eit doubleoppgjer med erkerival Nadal som makker.

  – Det var helt utruleg å sjå to saman i Rogers siste kamp. For meg var det veldig gøy å vere rundt dei. Dei vitsa med kvarandre hele tida, seier Ruud.

  – Dei er eldre og i ei seinare fase av idrettslivet. Då er det inspirerande å sjå motivasjonen som held dei gåande. Eg var heldig og stolt av å få vere ein del av laget. Eg lærte mykje og tok med meg mykje av gleda frå opplevinga, legger han til.

  Ruud spelar denne veka i ei turnering i Sør-Korea, der han møter chilenske Nicolas Jarry i dag. Kampen er planlagt å starte klokka 12.00.

  Roger Federer og Casper Ruud
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste