Hopp til innhold

Landslagspause gjorde Hovland til Norges bauta

NÜRNBERG/OSLO (NRK): Even Hovland er nå et soleklart førstevalg på landslaget. Det er mye takket være at han ikke var blant Høgmos utvalgte for ett år siden.

Even Hovland

TRYGG: Even Hovland er et sikkert kort både på Nürnberg og Norge om dagen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Da Norge slo Aserbajdsjan 16. november i fjor, var ikke Even Hovland (26) med. Men i de samme dagene som Norge tok sin tredje strake seier i kvalifiseringen, var det lite som tydet på at stopperen fra Vadheim skulle bli en sentral landslagsspiller det neste året.

Allikevel var det i disse dagene det snudde.

Han begynte Nürnberg-oppholdet i fjor sommer på verst tenkelige måte – med en skade. Først i oktober var han klar igjen, men klubben slet tungt, og Hovland fikk lite spilletid etter returen.

Hovland

Even Hovland var trygg i det norske midtforsvaret da Norge slo Kroatia.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

10. november, noen dager etter at klubben hadde tapt 2-1 mot Sandhausen valgte Nürnberg å sparke Valerien Ismael, treneren som hadde hentet Hovland til Tyskland.

Sveitsiske René Weiler kom inn og ting endret seg raskt.

– Heldigvis for min del var det landslagspause da, som gjorde at et par av dem som spilte var borte. Da kunne vi andre bli drillet inn av den nye treneren. Det var muligheten vi fikk, og en god del av oss tok den, smiler Even Hovland i trygge omgivelser hjemme i Nürnberg.

Store utskiftninger i fjor

NRK er på besøk hos stopperen som har blitt en fast brikke for den tyske storklubben. Etter en tung fjorårssesong har Nürnberg nå dempet håpet om en snarlig retur til Bundesliga.

– I fjor skulle vi rykke opp, men så gikk det skeis. Det var vel 17-18 spillere ut og inn, så det var store utskiftninger. Vi håper å gjøre det hakket bedre enn i fjor, så får vi se hva det blir tilslutt, sier han.

2. Bundesliga har rykte på seg for å være kanskje verdens aller beste «andre-liga», og konkurransen for å rykke opp er knallhard. Det merket blant annet Ruben Yttergård Jenssen da opprykket for hans Kaiserslautern røk mot slutten av sesongen i fjor vår.

Vil videre, men stresser ikke

– Selvfølgelig hadde det vært utrolig kjekt om vi hadde kommet oss opp en eller annen gang. Men det er vanskelig. Det er en haug med klubber som satser og vil opp, forteller han.

Hovland beskriver ligaen som et klart steg opp fra eliteserien, og forteller at han er godt fornøyd med tilværelsen. Allikevel håper han å kunne tyne ennå mer ut av fotballkarrieren.

– Man har alltid et mål om å komme seg videre en gang, men om det skjer eller ei får tiden vise. Men jeg skal i alle fall gjøre alt for å få det til, sier han.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal