Landslagskapteinen måtte hjelpes ut av sofaen: – Jeg tenkte: «hva er dette for noe?»

Maren Mjelde har de siste ukene sendt Chelsea til mesterliga-semi og gjort comeback for Norge. Men skrur man tiden tilbake bare noen måneder, så alt mye mørkere ut.

Trening søndag - EM fotball kvinner

SMERTEHELVETE: Maren Mjelde hadde såpass store smerter da hun var skadet at hun beskriver det hele som "litt skremmende", men nå går det heldigvis bedre med landslagskapteinen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Nå går ting veldig bra. De siste månedene har ting virkelig gått min vei igjen. Endelig er jeg tilbake, sier Maren Mjelde.

NRK møter henne i spanske Marbella, hvor landslaget i fotball har hatt samling de siste ukene. Her forbereder laget seg til fotball-VM, som starter i juni. Tirsdag spiller Norge privatlandskamp mot New Zealand.

Mjelde er kaptein for Norge, og en av lagets viktigste spillere. Derfor er landslagstrener Martin Sjögren så lettet over at han nå har 29-åringen tilbake på banen.

– Det er veldig viktig. Både på grunn av hennes rolle som kaptein, men fremfor alt på grunn av ferdighetene hennes som fotballspiller, sier treneren.

Det er nemlig ingen selvfølge at midtbanespilleren er blitt friskmeldt i god tid til å rekke VM.

Smertefull skade

Det var i april i fjor Mjelde merket at noe var galt.

Da hadde hun vært i Chelsea i én sesong, og i løpet av dette året hadde hun spilt flere kamper enn hun var vant til å gjøre med Avaldsnes, klubben hun kom fra. Nå spilte hun mesterliga i tillegg til serie og cup.

Mjelde fikk raskt en sentral rolle i Chelsea, og i perioder spilte hun tre kamper i uken - i tillegg til trening. Nivået var dessuten høyere og krevde mer av henne.

Mjelde stortrivdes, men i ettertid skjønner hun at kroppen reagerte på den økte belastningen: mot tampen av sesongen kjente hun at noe murret i området rundt bekkenet. Mjelde tenkte ikke så mye på det da, for hun skulle snart ha fire uker med sommerferie.

Men da sommerferien var over, var smertene der fortsatt. Mjelde prøvde å spille videre, men måtte til slutt gi beskjed om at laget måtte klare seg uten henne en stund. Hun trengte ro og alternativ trening.

Mjelde

Maren Mjelde måtte bruke mye tid på treningsrommet for å bli kvitt smertene i bekkenet.

Foto: Privat

Legene hadde nemlig funnet ut at hun hadde en overbelastning i pelvis-beinet. En litt uvanlig skade, som også kan bli svært smertefull.

Dét fikk Mjelde erfare utover høsten. I lang tid hadde hun så vondt at hun faktisk måtte ha hjelp av andre hvis hun skulle reise seg fra sofaen.

– Det var en veldig rar situasjon. Man har jo litt vondt her og der når man spiller fotball, og det klarer man fint. Men det å ikke komme seg opp av sofaen... Da tenkte jeg: «hva er dette her for noe?», sier Mjelde.

– Skaden var i et område som var veldig ubehagelig. Det er et litt unormalt område, egentlig, og jeg syntes det var litt skremmende i blant, legger hun til.

– Hun trengte hjelp

Venninnen Maria Thorisdottir, som også spiller for Chelsea, var god å ha i den perioden. Hun forteller at hun aldri har sett Mjelde i en slik forfatning før.

– Maren hadde en utrolig tung hverdag, med så mye smerter at å ta seg ut av sofaen var et problem. Hun trengte hjelp. Det beskriver hvor vondt hun har hatt, sier Thorisdottir, og legger til:

– Maren er nok ikke den jenta som skriker høyest når hun har vondt. Hun liker å holde det inne. Men akkurat der var det ingen sjans, og hun var avhengig av hjelp. Det var en fæl skade hun hadde.

r

Thorisdottir og Mjelde spiller sammen både for Chelsea og Norge, og de har også vært skadet i samme periode. Nå er begge tilbake i spill.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mjelde visste heller ikke når hun kunne komme tilbake til fotballen, for skaden er vanskelig å bli kvitt, og det eneste som fungerer er tålmodighet.

– Det har vært tøft, mest frustrerende, egentlig, fordi det er noen perioder jeg har tenkt at: «nå er jeg tilbake». Det har tatt sykt lang tid, men det å ha hatt mesterligen i hodet, og VM selvfølgelig, har vært de store målene, forteller hun.

Først mot våren begynte ting omsider å løsne. I slutten av mars ble Mjelde klarert for spill igjen.

Comeback til årets viktigste kamp

Det sier noe om hennes rolle i laget at hun da, etter nesten en hel sesong uten kamptrening, gikk rett inn i startoppstillingen i årets viktigste kamper for Chelsea: kvartfinalene i mesterligaen mot det franske storlaget PSG.

I disse kampene ble det jevnt - såpass jevnt at det var uavgjort sammenlagt da klokken bikket 90 minutter i den siste og avgjørende kvartfinalen.

Det var da Mjelde, som for anledningen spilte back, på rent instinkt startet på et løp.

Hun fosset oppover sidelinjen, og i ettertid har hun skjønt at det faktisk bare var én annen spiller på banen som fikk med seg bevegelsen hennes. Heldigvis var det lagvenninnen Karen Carneys, som akkurat da hadde ballen i beina på motsatt side av banen.

Carneys slo en høy og løs cross-pasning, som først så ut til å ikke ha noen tiltenkt mottaker. Men til slutt havnet den perfekt i beina på Mjelde, som kom løpende i full spurt.

Hun dunket ballen i mål, og slik gikk Chelsea til semifinalen i mesterligaen.

Laster Twitter-innhold

– Det var ingen som fikk med seg at jeg kom på løp. Jeg tror ikke lagkameratene mine visste det heller. Jeg hørte i ettertid at folk ble nesten litt forbannet på at hun bare slo ballen inn i feltet der. Men så plutselig dukket jeg opp, og det ble en veldig god historie ut av det, sier Mjelde med et smil.

På kvelden lastet lagvenninnen, den engelske stjernespilleren Fran Kirby, opp et bilde på sin Instagram-profil. Bildet viser Maren Mjelde som jubler etter scoringen.

Kirby skrev blant annet:

«Å måtte fysisk dra deg opp fra sofaen fordi du hadde for store smerter til å bevege deg, mengden av medisiner du tok for å prøve å få deg selv smertefri, alt var for DETTE ØYEBLIKKET».

Møter Lyon og Hegerberg

For Mjelde ble denne scoringen det perfekte punktum på karrierens verste skadeperiode.

– Jeg tror feiringen sier sitt. Det var mye følelser i sving der og lettelse, og en enorm glede som det er lenge siden jeg har opplevd på en fotballbane, sier hun.

Chelsea har de siste årene satset mer og mer på kvinnelaget sitt, og det store målet er å vinne mesterligaen. De har de så langt ikke greid.

I semifinalene 21 og 28. april møter de Ada Hegerberg og Lyon, som har vunnet turneringen de tre siste årene. Og etter det venter VM med Norge.

Der er Mjelde og resten av laget ute etter å revansjere forrige EM, hvor Norge ikke vant en eneste kamp og dermed røk ut allerede etter gruppespillet.

Norge starter mot Nigeria 8. juni, mens vertsnasjon Frankrike venter fire dager senere. Sør-Korea er motstander i siste gruppekamp 17. juni.

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal