Hopp til innhold

Landslagskapteinen måtte hjelpes ut av sofaen: – Jeg tenkte: «hva er dette for noe?»

Maren Mjelde har de siste ukene sendt Chelsea til mesterliga-semi og gjort comeback for Norge. Men skrur man tiden tilbake bare noen måneder, så alt mye mørkere ut.

Trening søndag - EM fotball kvinner

SMERTEHELVETE: Maren Mjelde hadde såpass store smerter da hun var skadet at hun beskriver det hele som "litt skremmende", men nå går det heldigvis bedre med landslagskapteinen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Nå går ting veldig bra. De siste månedene har ting virkelig gått min vei igjen. Endelig er jeg tilbake, sier Maren Mjelde.

NRK møter henne i spanske Marbella, hvor landslaget i fotball har hatt samling de siste ukene. Her forbereder laget seg til fotball-VM, som starter i juni. Tirsdag spiller Norge privatlandskamp mot New Zealand.

Mjelde er kaptein for Norge, og en av lagets viktigste spillere. Derfor er landslagstrener Martin Sjögren så lettet over at han nå har 29-åringen tilbake på banen.

– Det er veldig viktig. Både på grunn av hennes rolle som kaptein, men fremfor alt på grunn av ferdighetene hennes som fotballspiller, sier treneren.

Det er nemlig ingen selvfølge at midtbanespilleren er blitt friskmeldt i god tid til å rekke VM.

Smertefull skade

Det var i april i fjor Mjelde merket at noe var galt.

Da hadde hun vært i Chelsea i én sesong, og i løpet av dette året hadde hun spilt flere kamper enn hun var vant til å gjøre med Avaldsnes, klubben hun kom fra. Nå spilte hun mesterliga i tillegg til serie og cup.

Mjelde fikk raskt en sentral rolle i Chelsea, og i perioder spilte hun tre kamper i uken - i tillegg til trening. Nivået var dessuten høyere og krevde mer av henne.

Mjelde stortrivdes, men i ettertid skjønner hun at kroppen reagerte på den økte belastningen: mot tampen av sesongen kjente hun at noe murret i området rundt bekkenet. Mjelde tenkte ikke så mye på det da, for hun skulle snart ha fire uker med sommerferie.

Men da sommerferien var over, var smertene der fortsatt. Mjelde prøvde å spille videre, men måtte til slutt gi beskjed om at laget måtte klare seg uten henne en stund. Hun trengte ro og alternativ trening.

Mjelde

Maren Mjelde måtte bruke mye tid på treningsrommet for å bli kvitt smertene i bekkenet.

Foto: Privat

Legene hadde nemlig funnet ut at hun hadde en overbelastning i pelvis-beinet. En litt uvanlig skade, som også kan bli svært smertefull.

Dét fikk Mjelde erfare utover høsten. I lang tid hadde hun så vondt at hun faktisk måtte ha hjelp av andre hvis hun skulle reise seg fra sofaen.

– Det var en veldig rar situasjon. Man har jo litt vondt her og der når man spiller fotball, og det klarer man fint. Men det å ikke komme seg opp av sofaen... Da tenkte jeg: «hva er dette her for noe?», sier Mjelde.

– Skaden var i et område som var veldig ubehagelig. Det er et litt unormalt område, egentlig, og jeg syntes det var litt skremmende i blant, legger hun til.

– Hun trengte hjelp

Venninnen Maria Thorisdottir, som også spiller for Chelsea, var god å ha i den perioden. Hun forteller at hun aldri har sett Mjelde i en slik forfatning før.

– Maren hadde en utrolig tung hverdag, med så mye smerter at å ta seg ut av sofaen var et problem. Hun trengte hjelp. Det beskriver hvor vondt hun har hatt, sier Thorisdottir, og legger til:

– Maren er nok ikke den jenta som skriker høyest når hun har vondt. Hun liker å holde det inne. Men akkurat der var det ingen sjans, og hun var avhengig av hjelp. Det var en fæl skade hun hadde.

r

Thorisdottir og Mjelde spiller sammen både for Chelsea og Norge, og de har også vært skadet i samme periode. Nå er begge tilbake i spill.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mjelde visste heller ikke når hun kunne komme tilbake til fotballen, for skaden er vanskelig å bli kvitt, og det eneste som fungerer er tålmodighet.

– Det har vært tøft, mest frustrerende, egentlig, fordi det er noen perioder jeg har tenkt at: «nå er jeg tilbake». Det har tatt sykt lang tid, men det å ha hatt mesterligen i hodet, og VM selvfølgelig, har vært de store målene, forteller hun.

Først mot våren begynte ting omsider å løsne. I slutten av mars ble Mjelde klarert for spill igjen.

Comeback til årets viktigste kamp

Det sier noe om hennes rolle i laget at hun da, etter nesten en hel sesong uten kamptrening, gikk rett inn i startoppstillingen i årets viktigste kamper for Chelsea: kvartfinalene i mesterligaen mot det franske storlaget PSG.

I disse kampene ble det jevnt - såpass jevnt at det var uavgjort sammenlagt da klokken bikket 90 minutter i den siste og avgjørende kvartfinalen.

Det var da Mjelde, som for anledningen spilte back, på rent instinkt startet på et løp.

Hun fosset oppover sidelinjen, og i ettertid har hun skjønt at det faktisk bare var én annen spiller på banen som fikk med seg bevegelsen hennes. Heldigvis var det lagvenninnen Karen Carneys, som akkurat da hadde ballen i beina på motsatt side av banen.

Carneys slo en høy og løs cross-pasning, som først så ut til å ikke ha noen tiltenkt mottaker. Men til slutt havnet den perfekt i beina på Mjelde, som kom løpende i full spurt.

Hun dunket ballen i mål, og slik gikk Chelsea til semifinalen i mesterligaen.

Laster Twitter-innhold

– Det var ingen som fikk med seg at jeg kom på løp. Jeg tror ikke lagkameratene mine visste det heller. Jeg hørte i ettertid at folk ble nesten litt forbannet på at hun bare slo ballen inn i feltet der. Men så plutselig dukket jeg opp, og det ble en veldig god historie ut av det, sier Mjelde med et smil.

På kvelden lastet lagvenninnen, den engelske stjernespilleren Fran Kirby, opp et bilde på sin Instagram-profil. Bildet viser Maren Mjelde som jubler etter scoringen.

Kirby skrev blant annet:

«Å måtte fysisk dra deg opp fra sofaen fordi du hadde for store smerter til å bevege deg, mengden av medisiner du tok for å prøve å få deg selv smertefri, alt var for DETTE ØYEBLIKKET».

Møter Lyon og Hegerberg

For Mjelde ble denne scoringen det perfekte punktum på karrierens verste skadeperiode.

– Jeg tror feiringen sier sitt. Det var mye følelser i sving der og lettelse, og en enorm glede som det er lenge siden jeg har opplevd på en fotballbane, sier hun.

Chelsea har de siste årene satset mer og mer på kvinnelaget sitt, og det store målet er å vinne mesterligaen. De har de så langt ikke greid.

I semifinalene 21 og 28. april møter de Ada Hegerberg og Lyon, som har vunnet turneringen de tre siste årene. Og etter det venter VM med Norge.

Der er Mjelde og resten av laget ute etter å revansjere forrige EM, hvor Norge ikke vant en eneste kamp og dermed røk ut allerede etter gruppespillet.

Norge starter mot Nigeria 8. juni, mens vertsnasjon Frankrike venter fire dager senere. Sør-Korea er motstander i siste gruppekamp 17. juni.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal