Landslagsdebutant blir nektet å treffe sønnen Mikkel (1) – reagerer på Uefa-reglene

Til tross for at det norske samfunnet har åpnet opp etter pandemien, får ikke Maria Olsvik (27) lov til å møte ettåringen sin mens hun er på landslagssamling. Det synes hun er vanskelig å forstå.

Maria Olsvik og sønnen Mikkel

FERSK MOR: Maria Olsvik ble mor til Mikkel i fjor, men har på langt nær gitt opp karrieren av den grunn.

Foto: Bilde med tillatelse fra Maria Olsvik / Privat

Hele karrieren har Maria Olsvik drømt om spille for landslaget og endelig kan 27-åringen få sjansen. Hun er på plass i den norske troppen som skal møte Polen i Lodz, før de møter Belgia på Ullevål stadion neste uke.

– Det var litt uventa å bli tatt ut, men jeg synes det er veldig gøy at vi blir sett også når vi er litt eldre, sier Rosenborg-spilleren som synes hun har fått en god start på samlingen.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway, training

LANDSLAGSDEBUTANT: Maria Olsvik (i midten) jobber hardt for å då debuten på landslaget. Her fra trening i Lodz.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Se VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Polen på NRK 2 eller i NRK TV torsdag fra klokken 19

Synes Uefa-reglene er strenge

Men helt rosenrødt er det likevel ikke.

Olsvik har nemlig en ett år gammel sønn hjemme som hun ikke får lov til å se i løpet av den ti dager lange landslagssamlingen. Selv ikke når landslaget er i Norge, hvor koronarestriksjonene er opphevet.

– Vi følger en streng Uefa-protokoll. Vi har ikke lov til å treffe noen andre enn spillerne i troppen og må holde oss på hotellet, forklarer hun.

At det ikke gjøres unntak for egne barn, synes hun er vanskelig å forstå.

– Jeg synes jo det er litt spesielt ettersom vi bor sammen og lever sammen resten av året ellers. Det er sønnen min, ikke en venninne eller noen hvem som helst, liksom. Så det er litt strengt, synes jeg. Vi har jo vaksinert nesten alle i Norge nå, så når vi er der, burde det være greit å treffe sønnen min, mener Olsvik.

Norge er i Lodz frem til fredag, før troppen flyr til Oslo og tilbringer siste halvdel av samlingen der.

 • NRK har prøvd å en kommentar fra Uefa til denne saken, men har foreløpig i ikke lykkes i å få svar fra organisasjonen

– Savner han veldig

Olsvik spiller til daglig i Toppserien og er vant til å være borte fra sønnen Mikkel i et par dager av gangen når Rosenborg spiller bortekamp, men hun har aldri vært borte fra ham så lenge som nå.

– Jeg savner ham jo veldig. Men han har det veldig bra hjemme med pappaen sin, og vi har et stort støtteapparat rundt oss, så det er nok verst for meg.

Maria Olsvik med familien

STØTTEPILLERE: Olsviks største fans er sønnen Mikkel og samboeren Simen. Her på Lerkendal stadion etter Toppseriekamp.

Foto: Bilde med tillatelse fra Maria Olsvik / Privat

Samboeren Simen Raaen Sandmæl bekrefter at han og Mikkel klarer seg fint og holder roret hjemme i Trondheim, og er stolte av Olsvik som har kjempet seg inn på landslaget, kun 14 måneder etter fødsel.

– Det er beundringsverdig at hun har klart å komme tilbake, ikke bare på samme nivå, men hun har faktisk blitt bedre også, spør du meg, det siste året. Så det er bare svært imponerende, sier Sandmæl.

Roses av landslagssjefen

Også landslagssjefen har latt seg imponere av 27-åringens comeback på fotballbanen. Martin Sjögren forteller at Olsvik har internasjonale kvaliteter med sin hurtighet og løpsstyrke som gjør at han ville teste henne ut på landslaget.

– Jeg har ikke opplevd mange som kommer tilbake på dette nivået etter å ha blitt mor, så det er et kult aspekt. Hun viser at karrieren ikke behøver å være over selv om man skaffer familie, sier svensken.

 • Se VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Polen på NRK 2 eller i NRK TV torsdag fra klokken 19

Siste nytt

 • Langrenn utsettes på grunn av kulde

  Det er sprengkaldt i Ruka der verdenscupens åpningshelg skulle avsluttes med jaktstart i 10 og 15 kilometer fristil for damer og menn søndag.

  Men på morgenkvisten kom meldingen om at damerennet, som var tenkt startet klokken 10:20, ble utsatt på grunn av sprengkulde.

  NRK-ekspert Torgeir Bjørn har vært mye ute i løypa og inspisert forholdene. Ifølge Bjørn har FIS (Det internasjonale skiforbundet) opplyst at det er 19,4 minusgrader på stadion, mens det er 23,2 minusgrader på løypas kaldeste punkt. Kuldegrensen i langrenn er 20 minusgrader.

  Men NRK får klokken 10:28 opplyst at damerennet utsettes til klokken 13:45 norsk tid. En endelig avgjørelse skal tas klokken 12:45. Damene har vært ute og varmet opp i morgentimene, men må nå avbryte oppvarmingen og trekke inn i varmen.

  NRK møtte langrennssjef Espen Bjervig i målområdet like etter juryens avgjørelse. Han legger ikke skjul på at situasjonen er utfordrende for utøverne.

  – Det er mye nerver her, du har kommet i gang og skal sette deg ned igjen. Men det er likt for alle. Om du er norsk, russisk, svensk eller tysk, så skal de gjøre det samme. Men det er tøft for utøverne, sier Bjervig, som deretter ble spurt om utøverne ønsket seg en endelig avgjørelse.

  – Det er det beste å få en endelig avgjørelse. Å sitte å vente er det verste. Det blir man sliten av og ikke minst nervøs av.

  Ifølge renndirektør i FIS (Det internasjonale skiforbundet), Pierre Mignerey, planlegger arrangøren for at herrelangrennet skal gå som oppsatt klokken 12:30.

  Søndag, Ruka
  Foto: Jann Post / NRK
 • Riiber går ut på tredjeplass

  Jarl Magnus Riiber går ut 14 sekunder bak Johannes Lamparter i langrennet over 10 km. Den ordinære omgangen ble avlyst og man tok i bruk provisorisk omgang,

  Den provisoriske omgangen i kombinert ble gjennomført torsdag kveld og Riiber hadde to østerrikere foran seg i verdenscuprennet.

  Det var Johannes Lamparter som var best med sine 140 meter og tre ganger 18 i stil. Han går ut seks sekunder foran landsmannen Mario Seidel (142), mens Riiber kommer ytterligere åtte sekunder bak.

  Nordmannen fikk opp 141 meter, men ble trukket kraftig på stilen på grunn av en dårligere landing.

  Jens Lurås Oftebro ble nummer fem med sine 137 meter og går ut 33 sekunder bak Lamparter.

  Jørgen Graabak med 130 meter vil gå ut 1.29 minutter bak, mens Espen Andersen (134) går ut to sekunder bak der igjen.

  Kasper Moen Flatla går ut 2.14 bak. mens Espen Bjørnstad (114,5) starter hele 4.50 bak. Simen Tiller ble diskvalifisert på grunn av ureglementer hoppdress.

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak Matthias Mayer som vant. Dermed endte comebacket med en niendeplass.

  – Det var godt å komme i gang. Jeg vil si at en topp ti-plassering er greit. Litt som forventet egentlig, men samtidig har det gått veldig bra på trening da. Så jeg hadde lagt lista litt høyere kanskje, sier Kilde til NRK.

  – Når det ble som det ble i dag, startnummer 19 på forhold hvor det har snødd en meter på toppen og samtidig mørkt og høy hastighet, da ble det litt mye på en gang for å ta hjem noen seier.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen endte på 18.-plass.

  – Litt skuffende avstand opp til de foran meg, men samtidig kanskje av de vanskeligere forholdene jeg har kjørt på i Lake Louise noen gang, sier Jansrud til NRK.

  Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 29.-plass. Henrik Røa ble nummer 53.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal