NRK Meny
Normal

Landslaget skulle prioriteres – denne mannen ble ofret

RUKA (NRK): Bare landslagsløpere skulle gå verdenscupåpninga. Men selv etter at to ikke-landslagsløpere er kommet inn som reserver, er det en frisk og skadefri landslagsløper som ikke får sjansen.

Sindre Bjørnestad Skar

FÅR IKKE GÅ: Sindre Bjørnestad Skar er frisk og rask og har lyst til å gå i Ruka, men det får ikke landslagsløperen lov til.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg skulle gjerne ha gått, men jeg er vel ikke funnet god nok til det denne gangen, skriver Sindre Bjørnestad Skar i en sms til NRK.

Mer vil han ikke si om at han ikke er i Ruka for å gå den klassiske sprinten som lørdag innleder verdenscupen i langrenn.

– Hadde jeg vært ham, hadde jeg vært skuffa basert på det som er kommunisert utad, sier NRKs langrennesekspert Fredrik Aukland.

Gjennom den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen sist helg gjentok landslagsledelsen gang på gang at elitelandslagsløperne prioriteres til verdencupåpninga.

De ordene hadde de i behold da uttaket til Ruka-sprinten kom, selv om det ikke ble plass til Skar. Seks andre elitelandslagsløpere (fire far sprintlaget, to fra distanselaget) ble vurdert bedre.

Fredrik Aukland

KRITISK: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener det er sprik i mellom ord og handling fra landslagsledelsen

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Hadde vært skuffet

Så begynte forfallene å komme inn. Først fra Eirik Brandsdal. Da ble rekruttlandslagsløper Johannes Høsflot Klæbo, vinneren på Beitostølen, hentet inn.

Så meldte Petter Northug forfall. Da fikk andremann fra Beitostølen, Pål Golberg, Ruka-billett. Golberg er ikke på noe landslag denne vintere.

Elitelandslagsløper Skar må gå norgescup på Gålå.

– Jeg hadde vært skuffet hvis jeg hadde vært i Sindres situasjon ut fra det de sa på forhånd, sier Golberg til NRK.

Slik forsvarer sprintlandslagstrener Arild Monsen vrakingen av Skar.

– Vi må se litt på stilart. Vi håper at han får sjansen senere, sier Monsen.

– Får se neste gang

Ser man på resultatene fra i fjor, hadde Skar en sjuende- og en åttendeplass på klassisk sprint i verdenscupen.

– Ja, han hadde det. Men valget falt på disse to, så får vi se neste gang, sier Monsen.

NRK-ekspert Aukland skjønner at det er vanskelig å velge hvem som skal gå sprint for Norge – fordi det er et mylder av sterke kandidater.

– Og jeg tror faktisk det er det beste laget vi har her borte nå, understreker han.

Likevel reagerer Aukland.

– Dette handler om å være tydelig i kommunikasjonen, og det opplever jeg ikke at skiforbundet har vært i denne runden, sier han.

Gro Eide, Arild Monsen, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg

SLAPP FORBI: Da forfallene begynte å komme, slapp landslagstrener Arild Monsen både Johannes Høsflot Klæbo forbi Sindre Bjørnestad Skar i køa.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Diskusjon hver gang

Det er ikke første gang det er diskusjoner rundt sprintuttak – og kommunikasjonen rundt dem:

 • Til OL i Sotsji ble Finn-Hågen Krogh tatt ut på det norske sprintlaget, for så å bli vraket til fordel for Ola Vigen Hattestad. Hattestad tok for øvrig OL-gull.
 • Før VM i Falun ble det bråk da Petter Northug først fikk en forståelse for at han ikke trengte å gå sprint i NM for å sprinte i VM, noe som viste seg å være helt feil. Northug tok for øvrig VM-gull.

Med en kvote på bare seks løpere kan det bli diskusjoner rundt hvert eneste uttak i vinter.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin