Har ingen med minoritetsbakgrunn: – Ikke et problem

Herrelandslaget i håndball har aldri hatt en spiller med minoritetsbakgrunn. Mens Håndballforbundet mener det bare er et spørsmål om tid, ønsker Bjarte Myrhol større fokus på rekruttering og integrering.

Norge

HEIA NORGE: Ingen av spillerne i den norske landslagstroppen har flerkulturell bakgrunn, men de håper det kan endre seg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix

Det norske fotballandslaget har spillernavn som Elyounoussi, Aleesami og Elabdellaoui. Men i håndballen, både for kvinner og menn, gjenspeiles ikke det norske samfunnet på samme måte – i hvert fall ikke på landslagsnivå.

De har aldri hatt en spiller med minoritetsbakgrunn. Synd, mener spillerne.

– Det er en liten utfordring håndballen har, og jeg har tenkt tanken mange ganger. Jeg er vokst opp på Stovner selv, og vi hadde flere på laget da jeg vokste opp, men det er aldri noen som helt har tatt skrittet. Vi burde klart å rekruttere flere, mener Bjarte Myrhol.

– Vi hadde hatt godt av å få inn flere. Det kunne skapt en litt annerledes og spennende håndballkultur. Men det er vanskelig å si hvorfor det er sånn, sier Norge-kaptein Kristian Bjørnsen.

– Det må legges ned en innsats

Begge tror mange velger fotball fremfor håndball.

– Jeg vet ikke om det har vært et fokusområde, og hvis det ikke jobbes med så får man heller ikke betalt. Det må legges ned en innsats, og kanskje mange flere ressurser. Jeg kjenner håndball-Norge relativt godt, og det er masse potensial, med fantastiske barn som kunne spilt håndball, sier Myrhol.

Norge - Romania

FORSKJELL: Det norske herrelandslaget i fotball før kampen mot Romania i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagssjef Christian Berge trener selv flere med utenlandsk bakgrunn i sitt Elverum 05-lag. Han vil gjerne ha flere med, og ønsker mer håndball inn i skolen for å kunne starte rekruttering så tidlig som mulig.

– Problemet med håndball er at det er litt ukjent, så vi må prøve å få det eksponert i litt større grad. Det er mye talent der ute som kunne blitt gode spillere, understreker Berge, som ikke vil uttale seg om han synes det jobbes godt nok med oppgaven.

– Et spørsmål om tid

I Norges Håndballforbund (NHF) viser tall at det er et frafall i 13-14-årsalderen, men at det nå også er flere gutter med innvandrerbakgrunn på aldersbestemte landslag. De ser også flere i eliteserien enn tidligere.

– Hvis de får lagt ting til rette tror jeg det bare er et tidsspørsmål før de er på landslaget. De må jo ville det selv, og så må vi ta ansvar i forhold til tilrettelegging. Vi ønsker flere, forteller Eva Skei.

Eva Skei

ANSVAR: Eva Skei i Norges Håndballforbund.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Hun er prosjektleder for inkludering i NHF, og jobber med integreringsarbeid på heltid. Målet er større bredde, men hun synes ikke Håndballforbundet har mislyktes i oppgaven.

– Jeg synes ikke det er et problem at landslaget ikke gjenspeiler befolkningen, men det hadde hjulpet litt ekstra med en rollemodell på landslaget, som kunne hjulpet andre med innvandrerbakgrunn og vise at det er mulig, mener Skei.

– Det kan gå på egen vilje til å være på landslag. Det er ikke sikkert det betyr så mye for ungdom fra andre kulturer. Det kan hende at vi i Norge er hausset opp i oppveksten om å bli best og bli mestere. Jeg tror egentlig mange familier med innvandrerbakgrunn har en del andre utfordringer, og vi ser hvor viktig god utdanning og jobb er for flere av dem, så kanskje det blir prioritert, sier Skei videre.

Håper EM-feber bidrar

Resten av Europa sliter også med integrering i håndballen, og av samtlige bruttotropper i EM er det bare Frankrike som har flere spillere med flerkulturell bakgrunn.

Sander Sagosen håper han kan være med å inspirere andre.

– Med den håndballfeberen vi klarer å skape i Norge nå så skaper vi interesse, og jeg håper virkelig det vil gjøre at folk vil bruke tiden på dette. Vi ønsker at flest mulig skal få den gleden vi har av å spille ball, og kanskje ikke alle blir landslagsspillere, men det handler mye om å bygge vennskap og bygge et fellesskap, sier Norges største håndballstjerne.

Sportsnyheter

Lynrask remis for Carlsen: – Jeg gjorde noen stygge trekk

Magnus Carlsen hadde få problemer med å forsvare seg mot Jan Nepomnjasjtsjijs angrep med hvite brikker. Carlsen styrte inn til en rask remis i det tredje VM-partiet.

Christiansen slo endelig lagkameraten: – Må være første gang

I fjor ble han «fjerdeplass-kongen». På sprinten i Østersund kom Vetle Sjåstad Christiansen seg endelig på pallen, bare slått av en svenske.

Johaug slo voldsomt tilbake mot Karlsson – men var forbannet for utsettelse og ønsket avlysning

RUKA (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun var gjennom en tøff mental utfordring før hun bestemte seg for å gå jaktstart søndag. Men etterpå gliste hun bredest av alle og sier at Frida Karlsson ble offer for en enorm revansjelyst.

Siste nytt

 • Granerud missa rennet igjen

  Halvor Egner Granerud blei for andre dag på rad slått ut i hoppkvalifiseringa, og mister hopprennet i Ruka søndag.

  Granerud hoppa berre 106 meter og blei nummer 58 i kvalifiseringsomgangen.

  Alle dei andre nordmennene kvalifiserte seg, men var eit stykke nede på lista. Daniel Andre Tande var nr 17, Robert Johansson 30, Fredrik Villumstad 32, Anders Fannemel 34, Marius Lindvik 41 og Johann Andre Forfang 43 i kvaliken.

  Rennet tek til klokka 16.15.

  Heller ikkje laurdag greidde Granerud kvalifiseringa. I sesongopninga sist helg blei det ein første- og ein tredjeplass på verdscupvinnaren frå førre sesong.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Riiber knuste Lamparter i spurten

  Jarl Magnus Riiber slo til nokre hundre meter før mål og slo Johannes Lamparter i komdinertrennet i Ruka.

  Det er Riibers andre siger i Ruka denne helga. Derfor vann han minitouren, trass i at han blei diska frå rennet laurdag.

  Riiber gjekk ut som nummer tre, 14 sekund bak Lamparter. Før løpet var halvgått, hadde han gått inn austerrikaren. Dei to held følgje til like før innspurten. Riiber vann til slutt med 12,1 sekund.

  Jens Luraas Oftebro heldt unna for konkurrentane og tok tredjeplassen, 33 sekunder bak Riiber.

  Jørgen Graabak blei nr 13.

  Fordi dagens hopprenn blei avlyst, var det den provisoriske omgangen torsdag som blei teljande.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Skrekkbilder: Neymar ut på båre

  Den brasilianske superstjernen gikk i bakken mot slutten av kampen mellom PSG og Saint-Étienne søndag ettermiddag.

  Taklingen var ikke av det stygge slaget, men TV-bildene viste tegn på at ankelen til Neymar fikk hard medfart.

  Neymar ble etter hvert båret ut av banen på båre, og men det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er.

  PSG vant til slutt 3-1 og leder tabellen i den franske toppdivisjonen. Lionel Messi vartet opp med hele tre målgivende pasninger.

  _X1DWd2GlA0
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal