Hopp til innhold

Har ingen med minoritetsbakgrunn: – Ikke et problem

Herrelandslaget i håndball har aldri hatt en spiller med minoritetsbakgrunn. Mens Håndballforbundet mener det bare er et spørsmål om tid, ønsker Bjarte Myrhol større fokus på rekruttering og integrering.

Norge

HEIA NORGE: Ingen av spillerne i den norske landslagstroppen har flerkulturell bakgrunn, men de håper det kan endre seg.

Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix

Det norske fotballandslaget har spillernavn som Elyounoussi, Aleesami og Elabdellaoui. Men i håndballen, både for kvinner og menn, gjenspeiles ikke det norske samfunnet på samme måte – i hvert fall ikke på landslagsnivå.

De har aldri hatt en spiller med minoritetsbakgrunn. Synd, mener spillerne.

– Det er en liten utfordring håndballen har, og jeg har tenkt tanken mange ganger. Jeg er vokst opp på Stovner selv, og vi hadde flere på laget da jeg vokste opp, men det er aldri noen som helt har tatt skrittet. Vi burde klart å rekruttere flere, mener Bjarte Myrhol.

– Vi hadde hatt godt av å få inn flere. Det kunne skapt en litt annerledes og spennende håndballkultur. Men det er vanskelig å si hvorfor det er sånn, sier Norge-kaptein Kristian Bjørnsen.

– Det må legges ned en innsats

Begge tror mange velger fotball fremfor håndball.

– Jeg vet ikke om det har vært et fokusområde, og hvis det ikke jobbes med så får man heller ikke betalt. Det må legges ned en innsats, og kanskje mange flere ressurser. Jeg kjenner håndball-Norge relativt godt, og det er masse potensial, med fantastiske barn som kunne spilt håndball, sier Myrhol.

Norge - Romania

FORSKJELL: Det norske herrelandslaget i fotball før kampen mot Romania i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagssjef Christian Berge trener selv flere med utenlandsk bakgrunn i sitt Elverum 05-lag. Han vil gjerne ha flere med, og ønsker mer håndball inn i skolen for å kunne starte rekruttering så tidlig som mulig.

– Problemet med håndball er at det er litt ukjent, så vi må prøve å få det eksponert i litt større grad. Det er mye talent der ute som kunne blitt gode spillere, understreker Berge, som ikke vil uttale seg om han synes det jobbes godt nok med oppgaven.

– Et spørsmål om tid

I Norges Håndballforbund (NHF) viser tall at det er et frafall i 13-14-årsalderen, men at det nå også er flere gutter med innvandrerbakgrunn på aldersbestemte landslag. De ser også flere i eliteserien enn tidligere.

– Hvis de får lagt ting til rette tror jeg det bare er et tidsspørsmål før de er på landslaget. De må jo ville det selv, og så må vi ta ansvar i forhold til tilrettelegging. Vi ønsker flere, forteller Eva Skei.

Eva Skei

ANSVAR: Eva Skei i Norges Håndballforbund.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Hun er prosjektleder for inkludering i NHF, og jobber med integreringsarbeid på heltid. Målet er større bredde, men hun synes ikke Håndballforbundet har mislyktes i oppgaven.

– Jeg synes ikke det er et problem at landslaget ikke gjenspeiler befolkningen, men det hadde hjulpet litt ekstra med en rollemodell på landslaget, som kunne hjulpet andre med innvandrerbakgrunn og vise at det er mulig, mener Skei.

– Det kan gå på egen vilje til å være på landslag. Det er ikke sikkert det betyr så mye for ungdom fra andre kulturer. Det kan hende at vi i Norge er hausset opp i oppveksten om å bli best og bli mestere. Jeg tror egentlig mange familier med innvandrerbakgrunn har en del andre utfordringer, og vi ser hvor viktig god utdanning og jobb er for flere av dem, så kanskje det blir prioritert, sier Skei videre.

Håper EM-feber bidrar

Resten av Europa sliter også med integrering i håndballen, og av samtlige bruttotropper i EM er det bare Frankrike som har flere spillere med flerkulturell bakgrunn.

Sander Sagosen håper han kan være med å inspirere andre.

– Med den håndballfeberen vi klarer å skape i Norge nå så skaper vi interesse, og jeg håper virkelig det vil gjøre at folk vil bruke tiden på dette. Vi ønsker at flest mulig skal få den gleden vi har av å spille ball, og kanskje ikke alle blir landslagsspillere, men det handler mye om å bygge vennskap og bygge et fellesskap, sier Norges største håndballstjerne.

Siste nytt

 • Landslagstreneren tror Eckhoff mister hele sesongen

  Skiskytter Tiril Eckhoff har vært fraværende hele sesongen, og skal heller ikke delta under VM i Oberhof som starter onsdag 8. februar.

  Kvinnenes landslagstrener Patrick Oberegger tror ikke vi får se gull- og sølvvinneren fra OL etter VM heller.

  – Jeg tipper ikke det. Vi hadde en veldig hyggelig løpetur på tirsdag, og jeg tror at Tiril selv har satt seg til ro med denne sesongen her, sier Oberegger til NRK.

  – Har dere noen plan eller tanker på hvordan dere skal få Tiril tilbake i konkurranse?

  – Vi som trenerteam eller generelt Norges Skiskytterforbund ønsker å ha Tiril tilbake og, men dette er til sist hun som bestemmer i hvilken retning det skal gå. Jeg tror hun trenger litt tid til å tenke litt hvordan situasjonen er, men vi støtter hun i alle situasjoner og alle sine ønsker, og hvis hun ønsker å satse videre og komme tilbake, så skal vi prøve å lage den beste planen sammen med hun og prøve så godt vi kan til å få hun tilbake, sier Oberegger til NRK.

  Eckhoff har vært gjennom en utfordrende periode etter fjorårets sesong, og skrev i november at hun «ikke hatt det helt bra».

  Tiril Eckhoff
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Norge møter Jordan og Færøyene

  Norges herrelandslag i fotball skal spille treningskamper mot Jordan og Færøyene før viktige kvalikkamper til EM.

  Fire dager før EM-kvalifiseringskampen mot Georgia kommer Jordan på besøk til Ulevaal 7. september.

  Treningskampen mot Færøyene 16. november skal også spilles hjemme på Ulevaal. Det er bare tre dager før kvalikkampen mot Skottland på Hampden Park.

  – Det er liten tvil om at det er EM-kvalifiseringskampene som vil ha hovedfokus på samlingene i september og november. Vi må spille kamper før disse viktige oppgjørene, dermed er Jordan og Færøyene passende motstandere for anledningen, sier landslagssjef Ståle Solbakken og fortsetter:

  – Her vil vi blant annet få muligheten til å teste ut en del spillere og forhåpentligvis kan noen debutanter fra Eliteserien få vist seg fram.

  Norge spiller i EM-kvalifiseringsgruppe med Kypros, Georgia, Skottland og Spania. Den første kvalikkampen spilles borte mot sistnevnte lag 25. mars.

  (©NTB)

  b8_-1TfgFxw
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Opseth på 4. plass i hopp-kvalifiseringen

  Silje Opseth ble beste norske på 4.-plass i kvalifiseringen til verdenscuprennet i hopp i tyske Willingen. Maren Lundby fulgte på plassen bak.

  Opseth hoppet 134 meter og endte 16,6 poeng bak kvalikvinner Katharina Althaus fra Tyskland. Japanerne Sara Takanashi og Yuki Ito fulgte som nummer to og tre.

  Lundby leverte også meget solid med et svev på 127 meter, mens Anna Odine Strøm ble nummer sju med 125 meter.

  Thea Minyan Bjørseth fikk det ikke like godt til og endte på 20.-plass etter at hun landet på 110 meter.

  Hopprennet går klokken 12.15 lørdag formiddag. (NTB)

  Silje Opseth
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste