NRK Meny
Normal

Landis inrømmer systematisk doping

Fire år etter avskjeden i unåde med sykkelsporten, skal Floyd Landis (34) omsider ha innrømmet både sitt eget og flere lagkameraters omfattende dopingmisbruk i en rekke e-poster.

Floyd Landis før start i comebacket.
Foto: DOUG PENSINGER / AFP

Ifølge Wall Street Journal beskylder mannen som ble fratatt Tour de France-seieren i 2006, en rekke tidligere lagkamerater og sjefer for tilsvarende juks.

Deriblant sjudobbelt Tour-mester Lance Armstrong.

I nesten fire år har Floyd Landis funnet på utallige unnskyldninger og bortforklaringer til at tester viste skyhøye forekomster av det mannlige kjønnshormonet testosteron i kroppen hans etter den avgjørende etappen i Tour de France i 2006.

I e-postene innrømmer for første gang Landis at han var sterkt involvert i systematisk dopingmisbruk fra 2002. Ifølge 34-åringen var det sportsdirektør Johan Bruyneel i US Postal Service som introduserte behovet for steroider, bloddoping og veksthormoner.

- Medskyldig

Videre hevder Landis at Armstrong var mannen som forklarte effekten og nødvendigheten av å bruke stoffene.

- Han og jeg hadde lange samtaler om det på treningsturene våre, og han forklarte også at testmetodene var blitt så utviklet at man måtte gå over fra kunstig EPO til tradisjonell blodoverføring, hevder Floyd Landis i e-postene.

- Kjenner meg ikke igjen

- At han innrømmer sitt eget bruk, skyldes kanskje et behov for å skrifte etter mange års dårlig samvittighet. Men at han drar med seg de andre, synes jeg enten vitner om enten liten troverdighet eller et behov for å dra med seg andre ned i søla, sier Steffen Kjærgaard til NRK. Kjærgaard var lagkamperat av Landis og Armstrong i US Postal-laget på begynnelsen av 2000-tallet.

- Tror du han snakker sant?

- Jeg gir lite troverdighet til en mann som har løyet i fire år. Jeg kjenner meg ikke igjen i den versjonen han har kommet med det siste døgnet, legger han til.

Tappet blod

Landis skal også ta for seg en spesiell situasjon fra 2003, der han oppholdt seg i lagkameratenes treningsbase i spanske Girona. Der skal to halvliterposer med blod ha blitt tappet til bruk i Tour de France senere det året.

Landis hevder at blodet ble tappet i leiligheten til Armstrong og at blodet ble oppbevart i et kjøleskap i skapet. Også tidligere lagkamerat George Hincapie blir trukket inn som medskyldig.

Ga hjelp

Etter avskjeden med US Postal Service året etter, gikk Landis til Phonak-laget. Der skal eieren, Andy Rihs, ifølge Landis ha finansiert tilsvarende dopingprogram for Landis som i hans forrige lag.

Landis hevder også å ha hjulpet sine tidligere lagkamerater David Zabriskie og Levi Leipheimer, som for øyeblikket leder det Tour of California, med dopingmisbruk før en tidligere utgave av det amerikanske etapperittet.

E-postene skal være sendt til amerikanske og internasjonale sykkelsjefer samt sponsorer, og de er datert mellom 30. april og 6. mai i år. Avisen hevder å ha fått verifisert at e-postene faktisk er sendt av Landis.

Forsøk på å få kommentarer direkte fra Landis har ikke lykkes avisen.

Armstrong benekter

Lance Armstrong er selv flere ganger beskyldt for doping gjennom sin karriere, men han har benektet alle beskyldningene og det gjør han fortsatt.

– Beskyldningene som har kommet opp nå vil jeg ikke gå inn på. De er ikke verd å bruke hverken min eller andres tid på, sier Armstrong i en kommentar.

Armstrong har aldri blitt straffet.

Siste nytt

 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal