Hopp til innhold

Lance innrømmet doping hos Oprah

Lance Armstrong (41) innrømmet at han dopet seg til samtlige sju Tour de France-triumfer i nattens intervju med Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey intervjuer Lance Armstrong i Austin, Texas. Intervjuet kan ses i sin helhet på Discovery Channel kl. 22.00 i dag! Del 2 sendes kl. 03.00 i natt.
Video med tillatelse fra Discovery Channel. Foto: © Harpo Studios, Inc. / George Burns.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se utdrag fra intervjuet her. (Bilder: Discovery.)

– Bare svar ja eller nei, har du brukt prestasjonsfremmende midler i løpet av karrieren?

– Ja.

– I alle seirene dine, brukte du ulovlige stoffer?

– Ja.

Oprah Winfrey gikk rett på sak i nattens første del av intervjuet med dopingdømte Lance Armstrong.

Les også: Les hele intervjuet ord for ord

Allerede i løpet av intervjuets første minutt hadde Armstrong bekreftet det hele verden har lurt på - at han dopet seg under samtlige av Tour de France-triumfene fra 1999 til 2005.

– Vi fikk oksygenstyrkende midler. Det hadde en enorm effekt. Min «cocktail» bestod hovedsakelig av EPO, testosteron, kortison og blodoverføringer, sa Armstrong.

– Var det mulig å vinne Tour de France sju år på rad uten doping?

– Etter min mening - nei, sa Lance.

Dette var Armstrongs første TV-intervju siden han ble fratatt samtlige tour-titler og utestengt fra idretten på livstid i høst.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lance Armstrong og Oprah Winfrey

Oprah Winfrey er den første som har fått intervjue Armstrong om syklistens dopingfortid. Intervjuet ble trolig sett av millioner over hele verden.

Foto: George Burns / Reuters

– Følte ikke at jeg gjorde noe galt

41-åringen fra Texas fortalte at han startet dopingen på midten av 1990-tallet, uten å ville si nøyaktig når det startet.

Armstrong forteller at han ikke følte han gjorde noe galt.

– Nei, og det er skremmende. Jeg følte ikke at jeg jukset, jeg følte ikke at jeg var en juksemaker. Doping var like naturlig som at vi hadde luft i dekkene og vann i flaska, sa Armstrong til Oprah.

Armstrong har fått dopingpåstander mot seg gjennom store deler av karrieren, men hver gang har den nå detroniserte syklisten slått tilbake mot påstandene. Og gjerne gått til søksmål mot den eller dem som påstod at han dopet seg.

Amerikaneren hevder det er oppveksten hans som har gjort ham hardhudet og kontrollerende.

– Jeg ville ha kontroll. Jeg har alltid hatt kontroll. Det ligger i min natur, i min vinnermentalitet, å alltid angripe tilbake når noen angriper meg, forklarte Armstrong.

Overfor Oprah innrømmet Armstrong at han nå har mistet kontrollen.

– Dette er andre gang i mitt liv at jeg ikke føler jeg har kontroll. Den første gangen var da jeg fikk kreftdiagnosen, sa Armstrong.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Armstrong

Lance Armstrong har endelig gjort slutt på spekulasjonene og innrømmet doping. Her fra 2005 - det siste året han vant Tour de France.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Nektet for å ha dopet seg i comebacket

Armstrong innrømmet at han dopet seg frem til 2005, men at dopingen stoppet etter dette.

Amerikaneren ville ikke gå med på at han dopet seg under de to comeback-sesongene i 2009/2010 - slik det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har hevdet i sin avslørende rapport.

Armstrong tok en oppsiktvekkende 3.-plass i Tour de France i 2009 som 37-åring, og kom på 23.-plass året etter. Deretter la han opp som proffsyklist.

Lance Armstrong

Armstrong kom på 3.-plass i Tour de France 2009. Uten hjelp fra doping, ifølge ham selv.

Foto: Laurent Rebours / Ap

– Det er ikke sant. Jeg sluttet dopingen da jeg la opp første gang i 2005, sa Armstrong.

Dette var ikke den eneste påstanden Armstrong benektet i Oprah-intervjuet.

Armstrong ville heller ikke vedgå at han hadde tvunget lagkamerater til å dope seg, eller at han donerte penger til det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for å dekke over sin egen dopinghistorie.

– Styrte du dopingprogrammet til US Postal-laget? spurte Oprah.

– Jeg var lederen på laget, men jeg styrte ikke alt. Vi hadde lagledere, forklarte Armstrong noe nølende.

– Jeg sa aldri "du må dope deg". Det var ikke noe verbalt press fra min side, sa Armstrong.

Om pengene han donerte til UCI sa han følgende:

– Det er ikke sant at jeg betalte dem for å hindre dem i å avsløre meg. De spurte om penger fordi de hadde en trang periode, og jeg betalte, sa Armstrong.

Armstrong sa flere ganger under intervjuet at han ikke er noen tilhenger av verken UCI eller USADA.

– Jeg har vært en bølle

Armstrong brukte også deler av intervjuet til å reflektere over sin egen personlighet opp gjennom årene. Eks-syklisten svarte "ja" da Oprah spurte om han har vært en mobber og oppført seg bøllete.

– Dersom noen sa noe jeg ikke likte, forsvarte jeg meg. Jeg måtte være hard for å gjemme sannheten om hva jeg drev med, sa Lance og la til:

– Tro meg, jeg fortjener dette.

Nevnte ikke navn

På forhånd var det spådd at Armstrong ikke kom til å trekke inn navn på lagkamerater eller lagledere under intervjuet. Det viste seg å stemme.

41-åringen ønsket nemlig ikke å svare på spørsmål som angikk andre enn ham selv. Det ble spesielt synlig da Oprah begynte å grave i hans forhold til dopinglegen Michelle Ferrari og hans tanker rundt Betsy Andrieu, en kvinne som har stått frem og hevdet at Armstrong dopet seg under Tour de France.

– Jeg ønsker ikke å snakke om andre personer, sa Armstrong ved flere anledninger.

– Floyd Landis er grunnen til at jeg sitter her

Floyd Landis

Armstrong mener Floyd Landis er mannen som gjorde det umulig for Armstrong å skjule dopingfortiden.

Foto: Matt Slocum / Ap

Helt til slutt tok Oprah opp de siste måneders utvikling, og hvordan Armstrong til slutt ble sirklet inn i et hjørne han ikke klarte å komme seg ut av.

Armstrong mener den store forskjellen inntraff da Floyd Landis stod frem med sin dopinghistorie og påstod han hadde sett Lance bruke doping. Landis ble tatt for doping etter Tour de France-seieren i 2006, men innrømmet det først i 2010.

Landis' tilståelse førte til at det amerikanske antidopingbyrået og føderale myndigheter startet etterforskning mot Armstrong, og etter hvert ble bevismengden for stor til at Armstrong klarte å holde unna.

– Jeg angrer på at jeg gjorde comeback i 2009. Det likte ikke Landis, og der startet det hele. Jeg sitter ikke her fordi noen sa noe til media. Jeg sitter her fordi det var en toårig etterforskning i min fortid, sa Armstrong.

Oprah lurte på om Armstrong tror han hadde sluppet unna dersom han ikke hadde gjort comeback i 2009.

– Kanskje. Jeg vet ikke, men det er uansett ikke så viktig. Jeg sitter jo her nå, sa Armstrong.

USADA: – Et lite steg i riktig retning

Etter at intervjuet var ferdigsendt, var det amerikanske antidopingbyrået raskt ute med en uttalelse.

– I kveld har Lance Armstrong endelig erkjent at hans sykkelkarriere var bygget på en sterk kombinasjon av doping og svik, skriver USADA-leder Travis Tygart på organisasjonens hjemmeside.

– Innrømmelsen er et lite steg i riktig retning. Men dersom han er seriøs i sitt ønske om å gjøre opp for sine feil, må han vitne under ed og fortelle alt om sine dopingaktiviteter, heter det videre i uttalelsen.

PS! Neste del av intervjuet med Armstrong sendes kl 03 natt til lørdag. Der er det ventet at Armstrong vil snakke mer om sin barndom, sine egne barn, og om sponsorene som har sviktet ham. Del to varer i en time.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her. (Bilder: Discovery.)

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal