Lance innrømmet doping hos Oprah

Lance Armstrong (41) innrømmet at han dopet seg til samtlige sju Tour de France-triumfer i nattens intervju med Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey intervjuer Lance Armstrong i Austin, Texas. Intervjuet kan ses i sin helhet på Discovery Channel kl. 22.00 i dag! Del 2 sendes kl. 03.00 i natt.
Video med tillatelse fra Discovery Channel. Foto: © Harpo Studios, Inc. / George Burns.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se utdrag fra intervjuet her. (Bilder: Discovery.)

– Bare svar ja eller nei, har du brukt prestasjonsfremmende midler i løpet av karrieren?

– Ja.

– I alle seirene dine, brukte du ulovlige stoffer?

– Ja.

Oprah Winfrey gikk rett på sak i nattens første del av intervjuet med dopingdømte Lance Armstrong.

Les også: Les hele intervjuet ord for ord

Allerede i løpet av intervjuets første minutt hadde Armstrong bekreftet det hele verden har lurt på - at han dopet seg under samtlige av Tour de France-triumfene fra 1999 til 2005.

– Vi fikk oksygenstyrkende midler. Det hadde en enorm effekt. Min «cocktail» bestod hovedsakelig av EPO, testosteron, kortison og blodoverføringer, sa Armstrong.

– Var det mulig å vinne Tour de France sju år på rad uten doping?

– Etter min mening - nei, sa Lance.

Dette var Armstrongs første TV-intervju siden han ble fratatt samtlige tour-titler og utestengt fra idretten på livstid i høst.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lance Armstrong og Oprah Winfrey

Oprah Winfrey er den første som har fått intervjue Armstrong om syklistens dopingfortid. Intervjuet ble trolig sett av millioner over hele verden.

Foto: George Burns / Reuters

– Følte ikke at jeg gjorde noe galt

41-åringen fra Texas fortalte at han startet dopingen på midten av 1990-tallet, uten å ville si nøyaktig når det startet.

Armstrong forteller at han ikke følte han gjorde noe galt.

– Nei, og det er skremmende. Jeg følte ikke at jeg jukset, jeg følte ikke at jeg var en juksemaker. Doping var like naturlig som at vi hadde luft i dekkene og vann i flaska, sa Armstrong til Oprah.

Armstrong har fått dopingpåstander mot seg gjennom store deler av karrieren, men hver gang har den nå detroniserte syklisten slått tilbake mot påstandene. Og gjerne gått til søksmål mot den eller dem som påstod at han dopet seg.

Amerikaneren hevder det er oppveksten hans som har gjort ham hardhudet og kontrollerende.

– Jeg ville ha kontroll. Jeg har alltid hatt kontroll. Det ligger i min natur, i min vinnermentalitet, å alltid angripe tilbake når noen angriper meg, forklarte Armstrong.

Overfor Oprah innrømmet Armstrong at han nå har mistet kontrollen.

– Dette er andre gang i mitt liv at jeg ikke føler jeg har kontroll. Den første gangen var da jeg fikk kreftdiagnosen, sa Armstrong.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Armstrong

Lance Armstrong har endelig gjort slutt på spekulasjonene og innrømmet doping. Her fra 2005 - det siste året han vant Tour de France.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Nektet for å ha dopet seg i comebacket

Armstrong innrømmet at han dopet seg frem til 2005, men at dopingen stoppet etter dette.

Amerikaneren ville ikke gå med på at han dopet seg under de to comeback-sesongene i 2009/2010 - slik det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har hevdet i sin avslørende rapport.

Armstrong tok en oppsiktvekkende 3.-plass i Tour de France i 2009 som 37-åring, og kom på 23.-plass året etter. Deretter la han opp som proffsyklist.

Lance Armstrong

Armstrong kom på 3.-plass i Tour de France 2009. Uten hjelp fra doping, ifølge ham selv.

Foto: Laurent Rebours / Ap

– Det er ikke sant. Jeg sluttet dopingen da jeg la opp første gang i 2005, sa Armstrong.

Dette var ikke den eneste påstanden Armstrong benektet i Oprah-intervjuet.

Armstrong ville heller ikke vedgå at han hadde tvunget lagkamerater til å dope seg, eller at han donerte penger til det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for å dekke over sin egen dopinghistorie.

– Styrte du dopingprogrammet til US Postal-laget? spurte Oprah.

– Jeg var lederen på laget, men jeg styrte ikke alt. Vi hadde lagledere, forklarte Armstrong noe nølende.

– Jeg sa aldri "du må dope deg". Det var ikke noe verbalt press fra min side, sa Armstrong.

Om pengene han donerte til UCI sa han følgende:

– Det er ikke sant at jeg betalte dem for å hindre dem i å avsløre meg. De spurte om penger fordi de hadde en trang periode, og jeg betalte, sa Armstrong.

Armstrong sa flere ganger under intervjuet at han ikke er noen tilhenger av verken UCI eller USADA.

– Jeg har vært en bølle

Armstrong brukte også deler av intervjuet til å reflektere over sin egen personlighet opp gjennom årene. Eks-syklisten svarte "ja" da Oprah spurte om han har vært en mobber og oppført seg bøllete.

– Dersom noen sa noe jeg ikke likte, forsvarte jeg meg. Jeg måtte være hard for å gjemme sannheten om hva jeg drev med, sa Lance og la til:

– Tro meg, jeg fortjener dette.

Nevnte ikke navn

På forhånd var det spådd at Armstrong ikke kom til å trekke inn navn på lagkamerater eller lagledere under intervjuet. Det viste seg å stemme.

41-åringen ønsket nemlig ikke å svare på spørsmål som angikk andre enn ham selv. Det ble spesielt synlig da Oprah begynte å grave i hans forhold til dopinglegen Michelle Ferrari og hans tanker rundt Betsy Andrieu, en kvinne som har stått frem og hevdet at Armstrong dopet seg under Tour de France.

– Jeg ønsker ikke å snakke om andre personer, sa Armstrong ved flere anledninger.

– Floyd Landis er grunnen til at jeg sitter her

Floyd Landis

Armstrong mener Floyd Landis er mannen som gjorde det umulig for Armstrong å skjule dopingfortiden.

Foto: Matt Slocum / Ap

Helt til slutt tok Oprah opp de siste måneders utvikling, og hvordan Armstrong til slutt ble sirklet inn i et hjørne han ikke klarte å komme seg ut av.

Armstrong mener den store forskjellen inntraff da Floyd Landis stod frem med sin dopinghistorie og påstod han hadde sett Lance bruke doping. Landis ble tatt for doping etter Tour de France-seieren i 2006, men innrømmet det først i 2010.

Landis' tilståelse førte til at det amerikanske antidopingbyrået og føderale myndigheter startet etterforskning mot Armstrong, og etter hvert ble bevismengden for stor til at Armstrong klarte å holde unna.

– Jeg angrer på at jeg gjorde comeback i 2009. Det likte ikke Landis, og der startet det hele. Jeg sitter ikke her fordi noen sa noe til media. Jeg sitter her fordi det var en toårig etterforskning i min fortid, sa Armstrong.

Oprah lurte på om Armstrong tror han hadde sluppet unna dersom han ikke hadde gjort comeback i 2009.

– Kanskje. Jeg vet ikke, men det er uansett ikke så viktig. Jeg sitter jo her nå, sa Armstrong.

USADA: – Et lite steg i riktig retning

Etter at intervjuet var ferdigsendt, var det amerikanske antidopingbyrået raskt ute med en uttalelse.

– I kveld har Lance Armstrong endelig erkjent at hans sykkelkarriere var bygget på en sterk kombinasjon av doping og svik, skriver USADA-leder Travis Tygart på organisasjonens hjemmeside.

– Innrømmelsen er et lite steg i riktig retning. Men dersom han er seriøs i sitt ønske om å gjøre opp for sine feil, må han vitne under ed og fortelle alt om sine dopingaktiviteter, heter det videre i uttalelsen.

PS! Neste del av intervjuet med Armstrong sendes kl 03 natt til lørdag. Der er det ventet at Armstrong vil snakke mer om sin barndom, sine egne barn, og om sponsorene som har sviktet ham. Del to varer i en time.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her.

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her. (Bilder: Discovery.)

Siste nytt

 • Knallstart for OL-håpet Blummenfelt

  Triatlonprofilen Kristian Blummenfelt var raskest og vant lørdagens verdensseriekonkurranse i japanske Yokohama.

  Bergenseren klokket inn til tiden 1.42.55. Han slo Jelle Greens fra Belgia med ti sekunder.

  Seieren er Blummenfelts første i verdensserien siden høsten 2019. Den gang vant han i sesongavslutningen. I fjor ble det kun et stevne i Hamburg på grunn av koronapandemien.

  Triumfen er lovende for Blummenfelt i oppladningen til OL. Den olympiske triatlonøvelsen for menn går 26. juli.

  Gustav Iden ble nummer ni lørdag. Han var i mål 44 sekunder bak lagkameraten, mens Casper Stornes la seg inn på en 18.-plass. Sistnevnte fikk tiden 1.44.46.

  Verdensserien fortsetter med konkurranser i Leeds og Hamburg før OL. (NTB)

  Blummenfelt
  Foto: Graham Hughes / AP
 • City stilte med 35-årig debutant

  Ferrán Torres gjorde hattrick i Manchester Citys 4-3-seier borte mot Newcastle fredag. Torres scoret vinnermålet på en returball etter 66 minutter. City stilte med keeper Scott Carson, som spilte sin første kamp for de lyseblå. Oppgjøret var faktisk engelskmannens første Premier League-kamp siden 2011.

  Premier League - Newcastle United v Manchester City
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Vellykket operasjon for Pedersen

  Skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm.

  Det opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  Operasjonen ble gjennomført på Ullevål sykehus. Pedersen har også fått påvist et mindre brudd i kinnbeinet.

  28-åringen har i tillegg en rift i leveren. Han blir liggende på sykehus til videre observasjon. Skaden i leveren er fortsatt under kontroll og stabil.

  Osingen pådro seg skadene i en sykkelulykke ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal