Hopp til innhold

Lagets yngste hylles etter marerittstart – Norge fra 18.-plass til seier

Det norske stafetthåpet var svært tynt etter at Karoline Knotten måtte i strafferunden på første skyting. Men på den tredje etappen til Ida Lien, snudde alt.

Norge stafett

GLEDE: Karoline Knotten, Tiril Eckhoff og Ida Lien omfavner ankerkvinne Ingrid Tandrevold etter en utrolig norsk opphenting.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det er helt utrolig det hun leverer her, sier Ola Lunde om Ida Lien.

Hun ga Ingrid Tandrevold et perfekt utgangspunkt, og Norges ankerkvinne gikk også en superetappe – og sikret stafettseieren.

Stafetten i dag var virkelig et bevis på at stafett er stafett, for i dag snudde virkelig alt underveis. Jeg var ikke så nervøs, for vi var et stykke bak og jeg kunne slippe meg løs for vi hadde ikke noe å tape. Men så gjorde Ida en fantometappe. Hun er dagens kvinne med det løpet sitt, forteller Tandrevold til NRK.

Men stafetten startet på verst tenkelig vis for Norge da Karoline Knotten måtte i strafferunden etter første liggende. Hun gikk da ut på en 18.-plass, og med bruk av to ekstraskudd, gikk Tiril Eckhoff ut 1.24 bak ledende Hviterussland – på 17.-plass.

Stafett Norge

BEST: Karoline Knotten, Tiril Eckhoff, Ida Lien og Ingrid Tandrevold ga aldri opp stafetthåpet.

Foto: Matthias Schrader / AP

Hun gikk Norge opp noen plasser, men det var først på den tredje etappen at alt snudde. Lien hadde 1.19 å ta igjen.

Jeg tenkte at alt er mulig egentlig. Det var fortsatt to etapper igjen, sier Lien selv.

– Helt sjukt

Og både Hviterussland, Russland og flere av storlagene sprakk, og med ett ekstraskudd på liggende og fullt hus fra Lien på stående skyting, var Norge plutselig i seierskampen.

Dette var en skikkelig opptur. Jeg var inne og skiftet og vi var langt bak, så kommer jeg ut, Ida skyter fullt hus og vi er plutselig på tredjeplass, sier Eckhoff.

ALT SNUDDE: Ida Lien var blant de få som skjøt fullt hus på stående på den tredje etappen.

Samtidig tok Lien føringen og sendte Ingrid Tandrevold ut i tet som ankerkvinne. Det imponerte stort, spesielt siden 24-åringen ble nummer 58, tredje sist, på normaldistansen i går.

Det var helt sjukt. Vi kom litt bakpå fra start, men vi tar oss sammen og leverer til topps, sier Lien til NRK.

Jeg sa det var mulig, men at vi skulle klare det er imponerende. Hun klarte å holde hodet kaldt i en ganske presset situasjon og der alle de store nasjonene svikter, så svikter ikke Ida, roser Eckhoff.

Trener Sverre Huber Kaas trekker frem hvor flink Lien er til å nullstille, som hun har gjort etter gårsdagens svake resultat.

– Helt fantastisk. Vi er veldig imponert over henne. Hun er tøff mentalt. Hun har tatt nivået veldig bra og vært stabil i hele år, sier han.

Dramatisk fall

Heller ikke den siste etappen gikk uten dramatikk. Tsjekkia gikk først ut etter første liggende, men Tandrevold gikk smart og forbi.

Og i en av de siste svingene inn mot siste skyting, gikk Lucie Charvátová ned og fikk ødelagt løpet sitt.

Tsjekkia er uheldig og sklir ut.

PÅ TRYNET: Her faller Tsjekkia fra seierskampen.

– Det var litt is, og jeg er ikke så god i nedoverbakker. Jeg tror det var min egen feil og jeg taper masse tid, sier Tsjekkias ankerkvinne.

Jeg fikk det ikke med meg i det hele tatt. Jeg visste at hun hadde sluppet noen meter, og plutselig var hun helt borte. Jeg tenkte bare at «ja, ja, kanskje jeg har gått så fort». Det var kanskje greit at jeg ikke begynte å tenke på det inn til stående, forklarer Tandrevold.

Snublet ut fra skyting

Og Norges ankerkvinne, som hadde den rollen for første gang, fikk ned alle blinkene med bare ett ekstraskudd – og sikret da også seieren. Til tross for et nestenuhell ut fra standplass.

Tandrevold siste skyting:

HOLDT HODET KALDT: Ingrid Tandrevold sikret seieren med bruk av bare ett ekstraskudd.

Jeg snublet ut av standplass. Jeg tror jeg ble litt overrasket over at alle blinkene hadde gått ned, og her er det ganske mye is ut fra matta. Jeg startet sisterunden med et mageplask, men det var flere som falt i dag, forteller hun smilende.

For den utrolige opphentingen var et faktum.

Jeg må bare takke de jentene for at jeg slipper å være så skuffa i dag. Jeg kan være skuffa over meg selv, men akkurat nå er vi bare glade, sier Knotten.

Det er gøy at vi klarer dette uten verdenscuplederen, med dette laget, og å vinne med så stor margin, mener Eckhoff.

Det var Norges første stafettseier denne sesongen. Og det uten Marte Olsbu Røiseland på laget.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste