Lagerbäck: – Mange stiller spørsmål ved omdømmet mitt

REYKJAVÍK (NRK): Skuffelsen over at han ble Norge-trener sitter fortsatt i på Island. Likevel loves Lars Lagerbäck helte-mottakelse når han nå returnerer til landet.

lagerback på trening

BLE NASJONALHELT: Lars Lagerbäck førte Island helt til kvartfinalen i fotball-EM for to år siden. Det ga ham heltestatus i landet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Lars er som bestefaren vår. Bestefaren til Island. Alle her bryr seg veldig om ham, sier Henry Birgir Gunnarsson, som følger landslagsfotballen tett for den islandske tv-kanalen Channel 2.

Før lørdagens privatlandskamp mellom VM-klare Island og Norge, er det Norge-trener Lars Lagerbäck som nok har fått aller mest oppmerksomhet.

Svensken var nemlig som kjent trener for Island i seks år, og rakk å sette solide spor etter seg. Han var nemlig trener da Island gjennomførte et lite fotballmirakel og tok seg helt til EM-kvartfinalen for to år siden.

– Tok det ikke så bra

Denne prestasjonen gjorde Lagerbäck til nasjonalhelt på Island - helt til han takket ja til å bli trener for Norge.

bilde av journalist

Henry Birgir Gunnarsson sier Lagerbäcks overgang til Norge lenge var det store samtaletemaet på Island.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Folk her tok det ikke så veldig bra. For å være ærlig ville man ikke se Norge få ham. Vi vil jo gjøre det bedre enn Norge, og Lars er en som kan hjelpe en til å gjøre det bedre. Det overrasket oss veldig at han tok Norge-jobben, sier Gunnarsson.

Lagerbäck hadde nemlig uttalt at han ga seg som Island-trener etter EM fordi han ønsket å pensjonere seg. Derfor var det mange som ikke skjønte hvorfor han plutselig ville trene Norge. Hovedpersonen forteller at han merket reaksjonene godt.

– Og jeg kan forstå det. Dessverre har jeg har jeg ombestemt meg to ganger, både da jeg tok over Island og da jeg fikk jobben i Norge. Det er mange som stiller spørsmål ved mitt omdømme, særlig mennesker i min nærhet, medgir Lagerbäck.

trening på island

Lagerbäck gir instruksjoner til Bjørn Maars Johnsen og Tarik Elyounoussi under trening på Island.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det lå egentlig ikke i planene hans å bli trener for Norge. Det ble bare så altfor fristende.

– Det er jo som det er, at man blir litt overrasket da. Det ble jeg egentlig selv også, sier Lagerbäck.

«Lars kan gjøre det han vil»

Selv om mange fortsatt er skuffet over at suksesstreneren gikk til en annen nasjon, er det lite som tyder på at islendingene fortsatt bærer nag. Tvert om, skal vi tro Gunnarrsson.

SOCCER-EURO-ENG-ICE/ England v Iceland - EURO 2016 - Round of 16

Island hadde ikke vært i EM før, men det gjorde ingenting. De slo blant annet ut England.

Foto: © / Reuters / REUTERS

– Han kan forvente en helte-mottakelse før kampen. Jeg har vært litt bekymret for at han kanskje kan få litt buing. Men nå er jeg sikker på at Norge kan vinne 4-0, og ingen kommer til å bue på ham. Det han gjorde for islandsk fotball var nemlig så bra, så til slutt sa alle at Lars kan gjøre akkurat det han vil. Og Island er fortsatt veldig langt foran Norge i fotball, sier Gunnarsson med et smil.

For Island er møtet med Norge viktig trening før de skal til VM. Der er de i en knalltøff gruppe med Argentina, Kroatia og Nigeria. Tirsdag møter Norge også VM-klare Panama hjemme på Ullevaal.

FILES-ICELAND

Også den islandske fanskaren markerte seg under EM, blant annet med sitt etter hvert kjente kamprop. Det blir nok å se under VM også.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Siste nytt

 • Robben overveier karriereslutt

  Bayern München-profilen Arjen Robben vurderer å avslutte karrieren når han forlater den tyske storklubben etter inneværende sesong. Til fotballmagasinet Kicker sier 34-åringen at det «ikke er hundre prosent klart» om han fortsetter som fotballspiller.

  FBL-EUR-C1-ATHENS-BAYERN-MUNICH
  Foto: ARIS MESSINIS / AFP
 • – Zlatan blir værende i USA

  Zlatan Ibrahimovic blir værende i Los Angeles Galaxy i amerikanske Major League Soccer. Milan gir opp jakten på svensken. Det bekrefter Milans sportsdirektør Leonardo.

  – Han hadde gitt Galaxy sitt ord på at han ville bli dersom klubben imøtekom hans krav.

  ZLATAN IBRAHIMOVIC
  Foto: Elisa Ferrari/TT / TT NYHETSBYRÅN
 • Quintero-perle sikret River trofeet

  Det har vært mye bråk rundt årets Copa Libertadores-finale. Søndag ble den endelig spilt, i Madrid. Kampen gikk til ekstraomganger etter Benedetto- og Pratto-scoringer, og der fikk Boca rødt kort. Da klinket Juan Quintero til med strak vrist. Ballen smalt via tverrliggeren og i mål. Boca kastet keeperen frem, og Martinez scoret 3-1 i åpent nett. River Plate er årets Libertadores-mestere.

  Quintero
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag