Lagerbäck: – Mange stiller spørsmål ved omdømmet mitt

REYKJAVÍK (NRK): Skuffelsen over at han ble Norge-trener sitter fortsatt i på Island. Likevel loves Lars Lagerbäck helte-mottakelse når han nå returnerer til landet.

lagerback på trening

BLE NASJONALHELT: Lars Lagerbäck førte Island helt til kvartfinalen i fotball-EM for to år siden. Det ga ham heltestatus i landet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Lars er som bestefaren vår. Bestefaren til Island. Alle her bryr seg veldig om ham, sier Henry Birgir Gunnarsson, som følger landslagsfotballen tett for den islandske tv-kanalen Channel 2.

Før lørdagens privatlandskamp mellom VM-klare Island og Norge, er det Norge-trener Lars Lagerbäck som nok har fått aller mest oppmerksomhet.

Svensken var nemlig som kjent trener for Island i seks år, og rakk å sette solide spor etter seg. Han var nemlig trener da Island gjennomførte et lite fotballmirakel og tok seg helt til EM-kvartfinalen for to år siden.

– Tok det ikke så bra

Denne prestasjonen gjorde Lagerbäck til nasjonalhelt på Island - helt til han takket ja til å bli trener for Norge.

bilde av journalist

Henry Birgir Gunnarsson sier Lagerbäcks overgang til Norge lenge var det store samtaletemaet på Island.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Folk her tok det ikke så veldig bra. For å være ærlig ville man ikke se Norge få ham. Vi vil jo gjøre det bedre enn Norge, og Lars er en som kan hjelpe en til å gjøre det bedre. Det overrasket oss veldig at han tok Norge-jobben, sier Gunnarsson.

Lagerbäck hadde nemlig uttalt at han ga seg som Island-trener etter EM fordi han ønsket å pensjonere seg. Derfor var det mange som ikke skjønte hvorfor han plutselig ville trene Norge. Hovedpersonen forteller at han merket reaksjonene godt.

– Og jeg kan forstå det. Dessverre har jeg har jeg ombestemt meg to ganger, både da jeg tok over Island og da jeg fikk jobben i Norge. Det er mange som stiller spørsmål ved mitt omdømme, særlig mennesker i min nærhet, medgir Lagerbäck.

trening på island

Lagerbäck gir instruksjoner til Bjørn Maars Johnsen og Tarik Elyounoussi under trening på Island.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det lå egentlig ikke i planene hans å bli trener for Norge. Det ble bare så altfor fristende.

– Det er jo som det er, at man blir litt overrasket da. Det ble jeg egentlig selv også, sier Lagerbäck.

«Lars kan gjøre det han vil»

Selv om mange fortsatt er skuffet over at suksesstreneren gikk til en annen nasjon, er det lite som tyder på at islendingene fortsatt bærer nag. Tvert om, skal vi tro Gunnarrsson.

SOCCER-EURO-ENG-ICE/ England v Iceland - EURO 2016 - Round of 16

Island hadde ikke vært i EM før, men det gjorde ingenting. De slo blant annet ut England.

Foto: © / Reuters / REUTERS

– Han kan forvente en helte-mottakelse før kampen. Jeg har vært litt bekymret for at han kanskje kan få litt buing. Men nå er jeg sikker på at Norge kan vinne 4-0, og ingen kommer til å bue på ham. Det han gjorde for islandsk fotball var nemlig så bra, så til slutt sa alle at Lars kan gjøre akkurat det han vil. Og Island er fortsatt veldig langt foran Norge i fotball, sier Gunnarsson med et smil.

For Island er møtet med Norge viktig trening før de skal til VM. Der er de i en knalltøff gruppe med Argentina, Kroatia og Nigeria. Tirsdag møter Norge også VM-klare Panama hjemme på Ullevaal.

FILES-ICELAND

Også den islandske fanskaren markerte seg under EM, blant annet med sitt etter hvert kjente kamprop. Det blir nok å se under VM også.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Siste nytt

 • Sveriges stjernekeeper stiller i VM

  Sveriges keeperstjerne Henrik Lundqvist (37) har bestemt seg for å spille ishockey-VM i Slovakia, melder SVT.

  Lundqvist er tilgjengelig fordi New York Rangers ikke tok seg videre til sluttspillet i NHL.

  Norge møter Sverige 13. mai. Lundqvists tidligere lagkamerat Mats Zuccarello spiller ikke i VM.

  Henrik Lundqvist
  Foto: Adam Hunger / Reuters
 • Djokovic med sjokktap i Monte Carlo

  Tennisstjernen Novak Djokovic må se langt etter en tredje tittel i Monte Carlo Masters. Serberen tapte fredag 3-6, 6-4, 2-6 mot russeren Danijl Medvedev i kvartfinalen. Djokovic har vunnet de tre siste Grand Slam-turneringene, men slitt i Masters 1000-turneringene.

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Claude Paris / AP
 • Marca: Hazard klar for Real Madrid

  Den spanske avisen Marca hevder at Chelsea-stjernen Eden Hazard skal spille for Real Madrid, og at overgangen vil bli kunngjort i løpet av de neste dagene. Prisen for belgieren skal være like i underkant av 100 millioner euro (960 mill. kroner).

  hazard
  Foto: Matt Dunham / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal