Lagerbäck tar oppgjør med pressen etter kritikken: – Totalt ubegripelig

VALENCIA (NRK): Landslagssjef Lars Lagerbäck mener Norge-spillerne ble utsatt for «urettmessig» kritikk etter Spania-tapet.

Pressekonferanse med Lars Lagerbäck

KRITISK: Landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg tenkte å initiere en fotballdiskusjon om dere er interessert, startet Lagerbäck og sikret seg spisse ører i Valencia.

Lagerbäck uttalte at han og pressen kanskje har «litt forskjellig syn på fotball». Så spurte svensken pressekorpset om de visste hvor mye ballinnehav Norge hadde på Mestalla, og etter et par forsøk på gjetting fra journalistene, ga han fasiten: 33 prosent.

Lagerbäck trakk frem at Spania slo Kroatia 6-0, hadde 15–5 i avslutninger, 8–0 i hjørnespark og 69–31 i ballbesittelse.

Så poengterte svensken at England (vant 3-2) hadde mindre ballinnehav, og null hjørnespark mot Norges fem, før han understrekte at statistikk ikke vinner fotballkamper.

Sjekket hva som er skrevet

Men han reagerte på fokuset fra norsk presse etter kampen.

– Jeg går ofte ikke inn og sjekker hva dere skriver, med all respekt. Men i går gjorde jeg det med tanke på hvilke spørsmål jeg fikk, sier Lagerbäck.

– Min jobb er å vinne fotballkamper og bygge et lag. Jeg har full respekt for hva dere gjør, men det finnes jo påvirkning enten det er journalistikk eller reklame. Jeg så litt på reaksjonene etter kampen i går, sier landslagssjefen.

Fotballekspert uenig

Spesielt reagerte landslagssjefen på kritikken mot Håvard Nordtveit.

Nordtveit

GOD ELLER DÅRLIG? Håvard Nordtveit fikk kritikk for en dårlig kamp mot Spania. Her fra en duell med spanske Marco Asensio.

Foto: Jose Jordan / AFP

Nordtveit stod som kjent bak det klønete tilbakespillet som gjorde at Alvaro Morato ble spilt fri og til slutt felt innenfor 16-meteren av Rune Jarstein. TV 2 ga Nordtveit karakter 3 av 10 på børsen. Det samme gjorde Aftenposten og VG.

– Håvard Nordtveit gjør kanskje en av sine beste landskamper rent defensivt. Han gjør én stor feil, og så taper han en ganske viktig én-mot-én-situasjon, og så vurderer man ham ut ifra det, sier Lagerbäck.

Fotballekspert Lars Tjærnås var den som gav Nordtveit karakteren 3 av 10 i Aftenposten, og er uenig med landslagssjefen.

– For meg var den store svakheten i det norske forsvarsspillet evnen til å beskytte rom foran eget mål ved innlegg og dødball. Og der var Nordtveit for sen og taper for mange dueller. Så min evaluering tok utgangspunktet i en helhet. Men jeg tilstår at han havnet ned én karakter etter involveringen som gav straffe, men det bør han også gjøre fordi det var kampavgjørende, sier Tjærnås til NRK.

– Totalt ubegripelig

Lagerbäck mener derimot at hans jobb er å beskytte spillerne.

– Min jobb er helt annerledes, Vi har to dager på oss nå før Sverige-kampen. Vi skal restituere og vi skal bygge opp spillerne til en ny kamp. Jeg tror man kan ha et bedre perspektiv på hvordan man vurderer. Men det er ikke min jobb å fortelle hva dere skal gjøre, jeg bare forteller dere hva jeg gjør og hva jeg tror på, sier Lagerbäck, som frykter at spillerne kan bli påvirket negativt.

– Det er en viktig del av min jobb at spillerne ikke tar til seg kritikk, særlig når den er uberettiget i mine øyne. Etter å ha sett den kampen er det totalt ubegripelig at (Håvard) Nordtveit får så mye kritikk, sier landslagstreneren til pressen dagen etter tapet mot Spania, sier landslagssjefen.

– Ikke unikt

På spørsmål fra NRK om Lagerbäck ofte reagerer på perspektivet i pressen, svarte svensken:

– Jeg tror ikke det er spesielt for dere. Men sammenlignet med sånn det var på Island er det spesielt. Island var unikt, men jeg har opplevd det samme (med pressen) i Sverige og i Nigeria var det også et stort trykk. Men på Island jobber de (journalistene) som da jeg vokste opp på 60- og 70-tallet. De er nyskjerrige på fotball og prøver å forstå. Det gjør sikkert dere også, dere har jo deres arbeidsgiver og skal produsere, sier Lagerbäck.

Lars Tjærnås mener Norge-sjefen har et poeng etter dagens oppgjør med media.

– Jeg synes det er bra at han gjør det. Blant en treners viktigste roller er å beskytte spillerne sine, blant annet når han føler de blir urettferdig behandlet. Og han har et poeng i den forstand at vi som skal evaluere har plikt til å se helhet fremfor enkeltepisoder, og ikke la oss farge for mye av dem, sier Lars Tjærnås

Siste nytt

 • Haaland nominert til prestisjepris

  Erling Braut Haaland (18) er sammen med flere store stjerner på listen over spillerne som kan vinne Golden Boy-prisen.

  Prisen deles hvert år ut av Tuttusport til verdens mest lovende fotballspiller under 21 år. I fjor gikk den til det nederlandske Matthijs de Ligt.

  FIFA U-20 VM i fotball 2019: Norge - Honduras (12-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Bruce tar over Newcastle

  Steve Bruce er klar som ny trener for Newcastle United. Det bekrefter klubben onsdag. 58-åringen har skrevet under på en treårskontrakt. Bruce trente Sheffield Wednesday i engelsk førstedivisjon sist sesong.

  Championship - Sheffield Wednesday v Brentford
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Eiking forlenger med to år

  Wanty-Groupe Gobert bekrefter onsdag at Odd Christian Eiking har forlenget sin kontrakt med laget. Nordmannen har kontrakt ut sesongen 2021. – Jeg er veldig fornøyd med å bli værende, sier Eiking, ifølge lagets hjemmeside.

  Odd Christian Eiking før Tour de France 2019
  Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal