NRK Meny
Normal

Lagerbäck overrasket - tok ut «ukjent» spiller

Bjørn Maars Johnsen er neppe et velkjent navn for de fleste, men i dag dukket han opp i landslagstroppen til Lars Lagerbäck - sammen med tre andre debutanter.

8344613bd Heart of Midlothian v Hibernian, Scottish Cup - 12 Feb 2017

Bjørn Maars Johnsen (t.h) ble oppdaget av landslagsledelsen da de måtte ut på spissjakt.

Foto: Doyle/ProSports/REX/Shutterstock / Shutterstock

– Navnet hans dukket opp da Joshua King ble skadet. Vi studerte ham, og det er en spennende spiller, sier Lagerbäck, som så ut til å ha forberedt seg på ekstra mange spørsmål om det ene navnet i den siste troppen til fotballandslaget.

Overraskelsen i uttaket heter Bjørn Maars Johnsen, er 25 år gammel og norskamerikaner. Han er født i USA, og spiller til daglig i Hearts i Skottland. Der ble han nylig kåret til månedens spiller.

– Han er 1,95 lang, men har mange assist og skaper spill rundt seg. Stor, sterk spiss som liker å bli involvert i spillet, sier Lagerbäck.

Laster Twitter-innhold

Har aldri sett Johnsen live

Tidligere har Johnsen spilt for Litex Lovech i Bulgaria og portugisiske Atlético CP. Spissen har også bakgrunn fra Vålerenga og Tønsberg.

Joshua King

Norge må klare seg uten storscorer Joshua King, som er skadet.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Lagerbäck innrømmer at han ikke visste hvem Johnsen var før han ble nødt til å se seg om etter nye spisser på grunn av flere skadeforfall til møtene med Tsjekkia og Sverige i juni. Landslagstreneren har fortsatt ikke sett ham spille live, kun på video. Men det han så var nok til å overbevise.

– Han er født og oppvokst i USA og var her noen år, så i Portugal, Spania, Bulgaria og nå i Hearts. Vi har studert ham og fått et ganske bra inntrykk. Han er verdt å teste i denne gruppen, sier Lagerbäck.

Han innrømmer at det er sjelden han tar ut spillere han kjenner så lite til.

– Jeg tror ikke jeg har tatt ut spillere jeg ikke har sett live før. Eller kanskje i Nigeria for jeg hadde så kort tid og rakk ikke reise så mye. Jeg kan ikke sverge på det, men jeg tror det, sier Lagerbäck.

På grunn av en rekke forfall fant den norske landslagstreneren plass til flere nye fjes. De fire debutantene er Sogndals målvakt Mathias Dyngeland, Bjørn Maars Johnsen (Hearts), Birger Meling (RBK), Ohi Omoijuanfo fra Stabæk.

André Hansen, Anders Konradsen, Sten Grytebust, Joshua King og Veton Berisha er ikke aktuelle for denne troppen grunnet skader og private årsaker.

Ødegaard ikke med i a-troppen

Lagerbäck legger ikke skjul på at noen av de nye spillerne han vil teste er typer han tror kan være sentrale neste gang Norge har mulighet til å delta i et mesterskap.

– Det snakkes mye og det blir ofte snakk om å sammenlikne spillere. Det er mye som spiller inn. Vi velger spillere ut fra spillemodell og hvor sterke motstanderen er. Vi vil ha offensive, defensive og toveisspillere, forklarer Lars Lagerbäck om hvordan han tenker når han tar ut et lag.

Martin Ødegaard var ikke med i a-landslagstroppen denne gangen, selv om han har fått mer spilletid i Herenveen. Han er dermot med i U21-troppen som skal møte Kosovo. U21-trener Leif Gunnar Smerud sier at trenerne i samråd har kommet frem til at dette var beste løsning denne gangen.

Siste nytt

 • Northug dropper Planica

  Petter Northug er fortsatt syk og står over verdenscupen i Planica, erfarer Adressa.no

  Dermed ryker siste kvalifiseringemulighet til OL for skikongen, som også måtte stå over NM på Gåsbu med forkjølelse etter Skandinavisk Cup-rennet i svenske Piteå.

  Langrenn, Petter Northug.
  Foto: Frilans / NTB scanpix
 • Balotelli tomålsscorer for Nice

  Mario Balotelli og Nice så lenge ut til å gå seirende ut av tirsdagens seriekamp mot Monaco.

  Balotelli scoret to og så lenge ut til å bli matchvinner, men like før slutt satte Radamel Falcao inn 2–2 for Monaco. Dermed endte kampen med poengdeling.

  Mario Balotelli (Nice) scoret to mål mot Monaco i tirsdagens seriekamp.
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
 • Leicester enkelt videre i FA-cupen

  Leicester gikk enkelt videre fra FA-cupens 3. runde etter å ha slått nivå-to laget Fleetwood 2–0.

  Rett før pause scoret Kelechi Iheanacho 1–0 før samme mann satte inn Leicesters andre scoringen i det 77. minutt.

  Kelechi Iheanacho scorer sitt andre mål for kvelden i FA-cupens tredje runde.
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Menn kortprogram (Ukommentert)