Lagerbäck overrasket - tok ut «ukjent» spiller

Bjørn Maars Johnsen er neppe et velkjent navn for de fleste, men i dag dukket han opp i landslagstroppen til Lars Lagerbäck - sammen med tre andre debutanter.

8344613bd Heart of Midlothian v Hibernian, Scottish Cup - 12 Feb 2017

Bjørn Maars Johnsen (t.h) ble oppdaget av landslagsledelsen da de måtte ut på spissjakt.

Foto: Doyle/ProSports/REX/Shutterstock / Shutterstock

– Navnet hans dukket opp da Joshua King ble skadet. Vi studerte ham, og det er en spennende spiller, sier Lagerbäck, som så ut til å ha forberedt seg på ekstra mange spørsmål om det ene navnet i den siste troppen til fotballandslaget.

Overraskelsen i uttaket heter Bjørn Maars Johnsen, er 25 år gammel og norskamerikaner. Han er født i USA, og spiller til daglig i Hearts i Skottland. Der ble han nylig kåret til månedens spiller.

– Han er 1,95 lang, men har mange assist og skaper spill rundt seg. Stor, sterk spiss som liker å bli involvert i spillet, sier Lagerbäck.

Laster Twitter-innhold

Har aldri sett Johnsen live

Tidligere har Johnsen spilt for Litex Lovech i Bulgaria og portugisiske Atlético CP. Spissen har også bakgrunn fra Vålerenga og Tønsberg.

Joshua King

Norge må klare seg uten storscorer Joshua King, som er skadet.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Lagerbäck innrømmer at han ikke visste hvem Johnsen var før han ble nødt til å se seg om etter nye spisser på grunn av flere skadeforfall til møtene med Tsjekkia og Sverige i juni. Landslagstreneren har fortsatt ikke sett ham spille live, kun på video. Men det han så var nok til å overbevise.

– Han er født og oppvokst i USA og var her noen år, så i Portugal, Spania, Bulgaria og nå i Hearts. Vi har studert ham og fått et ganske bra inntrykk. Han er verdt å teste i denne gruppen, sier Lagerbäck.

Han innrømmer at det er sjelden han tar ut spillere han kjenner så lite til.

– Jeg tror ikke jeg har tatt ut spillere jeg ikke har sett live før. Eller kanskje i Nigeria for jeg hadde så kort tid og rakk ikke reise så mye. Jeg kan ikke sverge på det, men jeg tror det, sier Lagerbäck.

På grunn av en rekke forfall fant den norske landslagstreneren plass til flere nye fjes. De fire debutantene er Sogndals målvakt Mathias Dyngeland, Bjørn Maars Johnsen (Hearts), Birger Meling (RBK), Ohi Omoijuanfo fra Stabæk.

André Hansen, Anders Konradsen, Sten Grytebust, Joshua King og Veton Berisha er ikke aktuelle for denne troppen grunnet skader og private årsaker.

Ødegaard ikke med i a-troppen

Lagerbäck legger ikke skjul på at noen av de nye spillerne han vil teste er typer han tror kan være sentrale neste gang Norge har mulighet til å delta i et mesterskap.

– Det snakkes mye og det blir ofte snakk om å sammenlikne spillere. Det er mye som spiller inn. Vi velger spillere ut fra spillemodell og hvor sterke motstanderen er. Vi vil ha offensive, defensive og toveisspillere, forklarer Lars Lagerbäck om hvordan han tenker når han tar ut et lag.

Martin Ødegaard var ikke med i a-landslagstroppen denne gangen, selv om han har fått mer spilletid i Herenveen. Han er dermot med i U21-troppen som skal møte Kosovo. U21-trener Leif Gunnar Smerud sier at trenerne i samråd har kommet frem til at dette var beste løsning denne gangen.

Siste nytt

 • Løseth topp ti i Levi

  Årets første verdenscuprenn i slalåm for kvinner er unnagjort i Levi i Finland. Nina Haver-Løseth endte til slutt på 9.plass, mens Thea Stjernesund og Maren Skjøld kjørte inn til henholdsvis 23. og 24. plass. Amerikanske Mikaela Shiffrin tok en overbevisende seier.

  Den offisielle VM-genseren 2019 fra Dale Norway lanseres
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Klæbo knuste alle

  Johannes Høsflot Klæbo gjorde som i fjor og vant sprinten på Beitostølen. Emil Iversen var nærmest ungfolen og ble nummer to. Eirik Brandsdal knep tredjeplassen i en tett duell med Gjøran Tefre.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Falla suveren på sprinten

  Maiken Caspersen Falla viser hvorfor hun er regjerende verdensmester i sprint og vinner på Beitostølen. 19 år gamle Kristine Stavås Skistad, gjorde en forrykende spurt og ble nummer to. Lotta Udnes Weng sikret tredjeplassen foran Tiril Eckhoff.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvalifisering og vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp 1. omgang, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse
V-cup hopp: Laghopp 2. omgang, menn
Sport i dag