Lagerbäck kaller Haaland unik - men savner én ting

ULLEVAAL (NRK): Glem Zlatan Ibrahimovic. Lars Lagerbäck er mer imponert over gjennombruddet til Erling Braut Haaland, men mener fotballkometen mangler verdifull landslagstid.

Haaland og Lagerbäck

80 MINUTTER: Erling Braut Haaland har fått til mye på kort tid, men 19-åringen kan ikke skryte av mye landslagsfotball. Han har kun spilt 80 minutter til sammen for landslagssjef Lars Lagerbäck.

Foto: Vidar Ruud

– Jeg vet ikke engang om det har skjedd før, sier Lars Lagerbäck om flytsonen og scoringstempoet Erling Braut Haaland viser i sin gjennombruddssesong.

Han er naturligvs full av lovord om det nordmannen har prestert i europeisk fotball.

– Man fulgte ikke så nøye med på Ronaldo da han kom til United og var 17 - 18 år, eller Messi i Barcelona, men for meg er dette helt unikt. Jeg har aldri hatt en spiller med et slikt gjennombrudd. Fredrik Ljungberg var ikke like ung da han slo gjennom, heller ikke Zlatan Ibrahimovic..., sier Lagerbäck og tenker.

Lars Lagerbaeck, Zlatan Ibrahimovic

Lars Lagerbäck sammen med en ung Zlatan Ibrahimovic under fotball-VM i 2006, da Lagerbäck ledet Sverige. Selv om Zlatan ble en av verdens beste, mener Lagerbäck at Erling Braut Haaland har hatt et mer unikt gjennombrudd.

Foto: Joerg Sarbach / AP

NRK møter svensken på Ullevaal stadion litt over en måned før hans hittil viktigste kamp som norsk landslagssjef: EM-playoffen mot Serbia 26. mars.

Norge vinne for å kunne spille playoff-finale om en EM-plass.

Da er det godt å ha en Erling Braut Haaland.

I forrige uke serverte NRK tall som viser at Haalands ekstreme målsnitt knuser verdens største fotballstjerner.

I helgen gikk 19-åringen målløs av banen for første gang som Dortmund-spiller, men likevel: Han har scoret utrolige 31 mål på bare 24 kamper i Europa denne sesongen.

Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland herjer i Borussia Dortmund. 19-åringen scoret i sine tre første kamper for den tyske storklubben.

Foto: Martin Meissner

Bare 80 minutter

Men på A-landslaget hos Lars Lagerbäck har han kun spilt 80 minutter.

Sjefen skulle gjerne ha testet Haaland mer. Han savner rett og slett Haaland-tid med flagget på brystet.

– Jeg pleier å si at det normalt sett tar opp mot åtte til ti landskamper før man er helt inne i et lag, sier Lagerbäck.

– Så jeg skulle gjerne sett ham spille de to kampene på den andre samlingen også, det hadde vært positivt før denne kampen (mot Serbia).

King, Haaland og Lagerbäck.

Joshua King (t.v.) er tilbake fra skade i Bournemouth og utfordrer Erling Braut Haaland om spissplassen på landslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tre spisser - to plasser

Haaland startet EM-kvalifiseringskampen mot Malta (2-0) i september og kom inn det siste snaue kvarteret mot Sverige (1-1) noen dager senere.

Men så ble han skadet og mistet landslagssamlingen en måned senere. I november var han i troppen før de to siste kvalikkampene, men skadet seg under oppvarmingen før kampen mot Færøyene og forsvant uten å spille ett eneste minutt.

Dermed blir skjebnekampen mot Serbia bare Haalands andre fra start på landslaget.

Om han får starte, vel og merke.

Lagerbäck har nemlig et luksusproblem: For Joshua King er tilbake fra skade og Alexander Sørloth bøtter inn mål i Tyrkia (toppscorer i ligaen). Dermed har Norge også to andre spisser - med mer landslagserfaring enn Haaland - å velge blant.

Og svensken starter trolig ikke med mer enn to spisser.

– Nå har vi tre veldig gode spisser, og som trener er jeg selvsagt utrolig glad for det, gliser landslagssjefen.

Men om Haaland får starte?

– Han har i hvert fall ikke havnet lenger unna den startplassen enn tidligere, sier Lagerbäck med et smil.

Siste nytt

 • – Ny dopingsak i Sverige

  Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver at nok en svensk idrettsutøver har testet positivt for doping. Dette blir bekreftet av det svenske friidrettsforbundet. Fra før har også den svenske bryteren Jenny Fransson og løperen Robel Fsiha testet postivt for doping. Avisen nevner ikke navnet på utøveren, men det skal være en friidrettsutøver med medalje fra det nasjonale svenske mesterskapet. Utøveren er ikke svensk statsborger, men skal være medlem av en svensk klubb. Vedkommende testet positivt på en prøve 17. desember.

 • Bjøntegaard vraket fra normallaget

  Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale utgjør den norske kvartetten på onsdagens normaldistanse i skiskytter-VM.

  Det betyr at Erlend Bjøntegaard er ute av laget til neste VM-distanse.

  Verdenscup skisyting Antholz
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Johaug-rival bryt Ski Tour

  Natalja Neprjajeva, Therese Johaugs konkurrent i verdenscupsammendraget, bryter Ski Tour. Det sier trener Jurij Borodavko til NRK. Neprjajeva ble syk etter at hun måtte reise til Moskva for å søke om visum til USA. Hun lå på 12.-plass i Ski Tour.

  Natalia Nepryaeva
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal