Lagerbäck røper: Trodde ikke sine egne øyne i første Norge-kamp

– Bannordene føk gjennom hodet mitt, sier Lars Lagerbäck. Etter 130 dager som norsk landslagssjef ser han nå fremover mot 2020.

Fotballandslaget trener.

DEN NYE SJEFEN: Lars Lagerbäck har vært landslagstrener i 130 dager før kveldens VM-kvalikkamp mot Tsjekkia.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mandag 20. mars 2017: I en møtesal på et hotell i London står Norges nye landslagssjef og venter på det første møtet med sitt nye lag. Han har jobbet ekstra godt med presentasjonen denne gangen.

Også assistenttrener Per-Joar Hansen er spent. Lars Lagerbäck har samlet landslaget i London, fem dager før hans første test i VM-kvaliken.

Nå skal 68-åringen fortelle hva han står for. Hva han krever av spillerne på landslaget. Nord-Irland er motstander. Tre poeng gir fortsatt håp om VM-sluttspill i Russland i 2018.

Stefan Johansen kommer først inn i rommet. Senere skal han velge Fulham-proffen til kaptein. Han med den litt respektløse holdningen til motstanderne.

Så kommer resten av laget. Spillerne setter seg og venter på de første ordene fra den nye sjefen. Men Lagerbäck viser heller et bilde. Og en setning som ikke er til å misforstå:

«Det viktigste for meg er å vinne»

Det skal vise seg å bli lettere sagt enn gjort.

 Lars Lagerbäck

FØRSTE MØTE: Lagerbäck hadde sin første samling med spillerne i London før VM-kvalikkampen mot Nord-Irland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

100 prosent

1. juni 2017: Drøyt tre måneder etter møtet i London ankommer svensken NRK-bygget på Marienlyst i Oslo, med fotballforbundets informasjonssjef Svein Graff i hælene. Landslagssjefen har takket ja til å være gjest i P3 Morgen.

Det er snart landskamp igjen, og medieinteressen vokser. Senere på dagen er det intervju med Dagbladet.

– Man prater mye om ulike mål. Men å vinne er for meg det mest selvfølgelige. Det neste steget er hvordan man vinner fotballkamper, sier Lagerbäck når NRK spør ham om setningen fra London.

Kanskje er det vinnerinstinktet som gjør at 68-åringen nå ikke hviler på sine laurbær som rådgiver på et behagelig kontor hos det svenske fotballforbundet i hjembyen Stockholm. Etter å ha ført Sverige til fem store mesterskap og blitt folkehelt på Island, kunne han ha trukket seg rolig tilbake og fått full forståelse for det.

Nå skal han i stedet forsøke å løfte en fotballnasjon som aldri blir ferdig med den såkalte storhetstida. 90-tallet. Det vi fortsatt snakker om etter alle disse åra. Da Norge kom til VM og EM. Da vi nesten var best i verden på FIFA-rankingen. Den gangen vi slo Brasil.

– Hvordan vi skal vinne? Jo, vi skal alltid yte 100 prosent på banen og utenfor banen. Da har vi den største muligheten til å gjøre de beste prestasjonene og vinne fotballkamper. Det er den grunnleggende filosofien, sier han.

Lars P3

MYE MEDIA: Radioprogrammet P3 Morgen hadde Lars Lagerbäck som gjest.

Aldri sett mer fotball

Det har vært mye å sette seg inn i de første 130 dagene som norsk landslagssjef.

– Jeg har aldri sett flere fotballkamper enn jeg har gjort i det siste, forteller Lagerbäck.

– Når du ikke har oversikten over alle spillerne ser du mye fotball de første månedene. Både live på stadion og på TV, fortsetter han.

Han og assistenttrener Per-Joar Hansen har en liste på 35 til 40 aktuelle spillere. Hver dag sjekker svensken om noen av dem skal ut i kamp.

– Det er en rar jobb, og det blir nesten som et narkotikum. Etter hvert som jeg blir kjent med spillerne utvikler jeg også medfølelse for dem. Jeg vil at det skal gå bra med dem og laget.

– Hvorfor er det viktig å bry seg om spillerne?

– Det er jo litt egoistisk også. Jo mer spilletid de får i klubbene sine, jo større er sjansen for at Norge får gode resultater. Det er viktig at de beste norske får spilletid, det er avgjørende, sier Lagerbäck.

Ny landslagstrener for herrelandslaget i fotball.

OVERRASKELSE: Ingen visste hvem som ble ny landslagssjef. Så kom Lars Lagerbäck inn i garderoben på Ullevaal stadion 1. februar.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Morgenfly til Oslo

Når Lagerbäck tar morgenflyet fra Stockholm til Oslo før landslagssamlinger har han én tanke i hodet: Å forberede seg ned til minst detalj før han møter spillerne.

Han kommer til hovedstaden en uke før samling og har ingen planer om å besøke verken Holmenkollen eller Frognerparken.

I Oslo samler han sine nærmeste: Assistent Per-Joar Hansen, toppfotballsjef Nils Johan Semb, analysesjef Kenneth Wilsgård, keepertrener Frode Grodås, U21-trener Leif Gunnar Smerud og informasjonssjef Svein Graff. De kaller det arbeidsmøter på Ullevaal.

Han har med seg videoklipp fra sist landskamp som skal gjennomgås og analyseres. Alle PowerPoint-presentasjoner gjøres klare.

– Helst skal alt være klart før jeg møter spillerne, sier han.

– I Oslo jobber jeg hele tiden. Jeg gjør ikke mye annet de konsentrerte periodene jeg er her. Jeg vil være så effektiv som mulig.

– Når vi har så lite tid med spillerne er det viktig at jeg, «Perry» og resten av støtteapparatet er forberedt ned til minste detalj når vi kommer til samlingen, sier han.

– Jeg ble overrasket

Han har overtatt mye av støtteapparatet fra sin forgjenger Per-Mathias Høgmo, men har kuttet det ned til 13 personer.

Assistenttrener Per-Joar Hansen er ny. Laget har fått en ny lege. Ellers er det mye av det samme sier han. Han fikk en god følelse for «teamet» etter Nord-Irland-kampen.

Presentasjon av landslagstroppen mot Nord-Irland.

TETT PÅ: Lars Lagerbäcks medspillere. F.v. toppfotballsjef Nils Johan Semb, kommunikasjonssjef Svein Graff, Lagerbäck og assistent Per-Joar «Perry» Hansen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men følelsen av det han så ute på banen var desto dårligere.

– Bannordene føk gjennom hodet mitt, sier han og tenker på 2-0-scoringen til nordirene.

Norge var på etterskudd. Spillerne var passive og kom ikke opp i duellene. Den nyvalgte kapteinen Stefan Johansen mistet ballen på midtbanen, men ingen ønsket å vinne den tilbake. Alle sto og så på.

– Vi var passive i forsvarsspillet. Spiller du i et soneforsvar skal nærmeste spiller opp og presse. Du kan ikke vente til pasningen er slått.

Nord-Irlands kaptein og gode midtbanespiller Stephen Davies tredde til slutt en pasning gjennom det norske midtforsvaret til Conor Washington som enkelt scoret.

– Vi har tre spillere som er relativt erfarne. Spesielt to av dem, som bare titter på når Nord-Irland vinner ballen. Når pasningen kommer er det for sent, fortsetter Lagerbäck.

Etterpå tok 68-åringen på seg deler av skylda for 2-0-tapet. Han ville for mye i debuten. Det ble for mye informasjon til spillerne på for kort tid.

VM kvalifiseringskamp i fotball Nord-Irland-Norge 2-0.

OPPVÅKNING: Lars Lagerbäck ble overrasket over passiviteten mot Nord-Irland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter fem spilte kamper i VM-kvaliken står Norge med tre poeng, og er nest sist i gruppa. Norge må glemme VM-sluttspillet. Laget må se framover. Mot EM i 2020.

– I alle år har jeg spilt kamper mot Norge som trener for Sverige og Island. Det som skjedde mot Nord-Irland overrasket meg.

– Jeg har alltid opplevd norsk idrett med en «jævla attityd». Og med fysisk sterke spillere. Vi var vant til at det smalt i duellene når vi møtte en Bratseth eller Hangeland, sier Lagerbäck.

FBL-EURO-2016-MATCH44-ENG-ISL

FOLKEHELT: Island glemmer aldri Lars Lagerbäck. Her med assistent Heimir Hallgrímsson etter 2-1-seieren over England i EM i Frankrike 2016.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

Vil ha sterkere spillere

Et fysisk hardtarbeidende lag er det Lagerbäck vil ha. Norge skal bli det best organiserte laget, og det skal være best på lagarbeid.

– De beste spillerne i verden er atleter. Jeg tror vi har tapt litt på spilleforståelse og fysikk her i Norden, sier han.

Nå vil han gjøre med Norge som han gjorde med Island; han vil overraske.

Siste nytt

 • Manglerud Star slo Storhamar

  Storhamar ledet komfortabelt 2-0 mot Manglerud Star, men rotet bort to poeng i eliteserien i ishockey tirsdag. Manglerud Star vant 3-2 i forlengning og skaffet seg med det to poengs luke til bunnlaget Grüner.

  RtN2ou1hlu8
  Foto: Berit Roald
 • Forlenger avtalen med Kristoffersen

  Utstyrsleverandøren og skiprodusenten Rossignol forlenger sin langvarige samarbeidsavtale med Henrik Kristoffersen frem til Beijing 2022, heter det i en pressemelding.

  Henrik Kristoffersen i Kranjska Gora, Slovenia
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / BORUT ZIVULOVIC
 • Haver-Løseth står over i Sölden

  Alpinist Nina Haver-Løseth velger å ikke stille til start i storslalåm i alpinistenes sesongstart i Sölden til helgen. Sunnmøringen, som var skadet mye av fjorårssesongen, forteller til NRK at hun har brukt mest tid på slalåm i forberedelsene og hun trenger derfor litt bedre tid før hun stiller i storslalåm. – Jeg venter med å stille i storslalåm til Killington (30. november). Det gir meg også mer treningsro til åpningen i Levi, sier hun.

  Den offisielle VM-genseren 2019 fra Dale Norway lanseres
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal