Hopp til innhold

Laget gjorde heilomvending før Italia rundt – sykkelkomet trur han vart undervurdert

Koronapause og overraskande testverdiar var truleg det som sikra Tobias Foss (23) deltaking i Italia rundt.

Tobias Foss

TRE VEKER: Tobias Foss er klar for sitt første treukersritt, Italia rundt

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Det er litt uvisst kva ein går til, men det gjeld å berre førebu seg så godt som mogleg, og komme dit i god fysisk og psykisk form. Ta ein dag av gongen og lære av dei andre på laget, seier Jumbo-Visma-ryttaren Foss til NRK.

På veg til den første samlinga si med laget etter ein lang pause på grunn av koronapandemien, er fokuset retta mot ein kort, men innhaldsrik haustsesong.

NM, Polen rundt og Ungarn rundt står på programmet til den klatre- og temposterke 23-åringen når sykling på det øvste nivået blir teke opp att frå 1. august. Det same gjer Italia rundt, som NRK melde tysdag.

– Dei har vore overraska

Men det var eigentleg ikkje planen, fortel ryttaren som er inne i den første sesongen sin på det øvste nivået i sykkelverda.

– Den opphavlege planen var at eg ikkje skulle køyre ein Grand Tour, så eg vart litt skuffa, for eg hadde veldig lyst, i alle fall å komme gjennom ein, fortel 23-åringen.

Tobias Foss på samling våren 2020

Foss fortel at han har brukt koronapausen godt, og at fysikken er der den skal vere før sesongen startar opp igjen.

Foto: Jumbo-Visma

Så snudde laget, og det krediterer Foss dels til ein god treningssommar og dels til koronapandemien.

– Eg har fått litt inntrykk av at dei mest sannsynleg har undervurdert meg lite grann. Eg har gjort eit par bra testar, men heller ikkje noko eg ikkje har gjort før. Men dei har vist at dei har vore overraska over det, i positiv forstand, seier Foss og held fram:

– Det handlar nok òg mykje om at dei var mange som i utgangspunktet skulle køyre dobbelt-program, som slit med det sidan det no er så tett og at Italia rundt og Spania rundt overlappar.

Samtidig trekkjer fjorårets vinnar av Tour dei l'Avenir, også kalla «Ungdommens Tour de France», fram at laga kanskje fekk meir enn dei forventa i han.

– Eg trur dei har fått nokre aha-opplevingar med tanke på fysikken min i alle fall, og det er ålreit.

– Ein veldig god lagspelar

I rittet, som vanlegvis går på våren, men som i år går frå 3.–25. oktober, er nordmannen tiltenkt ei hjelperyttarrolle for mellom anna spurtkanonen Dylan Groenewegen.

Og den jobben trur NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg, ungguten vil passe bra til.

Ole Kristian Stoltenberg

Ole Kristian Stoltenberg trur nordmannen blir verdifull brikke for Jumbo-Visma i Italia rundt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Han er veldig god til å klatre, køyre tempo og liggje i felt. Mest sannsynleg blir han ein veldig god lagspelar under Italia rundt, uttaler Stoltenberg, som meiner uttaket er fortent.

Samtidig er kommentatoren klar på at dersom Foss skulle få lov av laget til å køyre for eigne sjansar på éin eller fleire etappar, så kan han nå langt opp på resultatlista.

– Det ville vore ei stor overrasking viss han vann ein etappe. Men eg meiner at viss han kjem i eit riktig brot og dagen er god, så kan han gjere akkurat det. Han har alle talenta som kan setje dei fleste i eit brot til side, avsluttar Stoltenberg.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal