Hopp til innhold

Kom med frekt stikk til Bjørndalen som 16-åring: – Var litt kjepphøy

POKLJUKA (NRK): Allerede da han var 16 år, og vant sitt andre renn, gikk Sturla Holm Lægreid høyt ut. Likevel synes han det nå er spesielt at skiskytterstorheter hyller ham.

Fellesstart for gutter og jenter.
Holmenkollen.
Komm.: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde.

UNG STJERNE: Sturla Holm Lægreid viste seg frem både i konkurranse og i intervju som 16-åring.

– Forbildet har alltid vært Ole Einar Bjørndalen, men han begynner å dabbe litt ut nå, jeg får håpe han skjerper seg.

Året er 2013 og ordene kommer fra den nå ferske verdensmesteren Sturla Holm Lægreid, som da akkurat hadde fylt 16 år. Han vant Young Star i Holmenkollen, 15- og 16-åringenes største skiskytterkonkurranse, og NRK-intervjuet blir lagt merke til.

– Mange synes det var en litt morsom, rask kommentar fra en litt kjepphøy 16-åring, som har gjort sitt andre gode løp. Jeg håper ikke at han (Bjørndalen) har bitt seg merke i det, sier han med en latter.

– Det er bra at han har lyktes, for hvis ikke hadde det vært et bomskudd, men det var en bra kommentar, sier Johannes Dale, som ble nummer sju i samme renn.

Ole Einar Bjørndalen Sotsji

HELT: Ole Einar Bjørndalen tok gull både på sprint og blandet stafett i Sotsji-OL.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Og jeg tok den tilbake etter at Bjørndalen vant igjen i Sotsji altså, forsikrer Lægreid.

Storhetene lar seg imponere

Åtte år senere står 23-åringen på toppen av pallen i Pokljuka. Han er verdensmester på normaldistansen – på første forsøk. En prestasjon idolet ikke klarte før han hadde fylt 28.

– Det er vanskelig å tro det, egentlig. Verdensmester. Det er en stor tittel og absolutt ikke noe alle får oppleve. Selv om man er god skiskytter og gjør det bra, så er det vanskelig å få det til i VM. Jeg har hatt litt press på meg med en så rå sesongstart som jeg har hatt også, forteller Lægreid etter å ha gått hele runden i pressesonen.

Sturla Holm Lægreid

STOR DAG: Tårene kom da Sturla Holm Lægreid ble verdensmester på normaldistansen i sitt første VM.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

En av dem som har gratulert ham er skiskytterlegenden Martin Fourcade. Franskmannen vant distansen i Anterselva i fjor.

– Jeg er imponert over måten han håndterer presset. Jeg ser likheter mellom ham og meg på skytebanen, men de likhetene er fra 2020-versjonen av Martin Fourcade. Ikke fra Martin Fourcade i 2010, da han kom inn i verdenscupen og var 21 år. På skytebanen oppfører Sturla seg som om han er en 30 gammel erfaren skiskytter. Han er allerede moden, roser Fourcade.

Smigret over kopiering

Å gjøre dette i en alder av 23, hvor vanskelig er det?

– Det er vanskelig. Han er ikke en nykommer lenger. På starten av sesongen var han en fyr som gikk på skyene og gikk på ski uten press. Men i dag vant han den gule trøyen og ble verdensmester. Så gratulerer til Sturla, det er fantastisk, sier mannen som selv har 13 VM-gull.

Som NRK tidligere har skrevet, var Fourcade den store inspirasjonen for Lægreid da han lå hjemme med kyssesyken i mange måneder i 2018.

– Jeg elsker det han gjør, så jeg er smigret over å høre at han har kopiert meg, forteller Fourcade.

HATTEN AV: Martin Fourcade tok av seg den imaginære hatten etter VM-gullet til Lægreid onsdag.

– Det er sjukt. Han er en av verdens største skiskyttere gjennom tidene, og det at han bare legger merke til meg og sier sånne ord om meg, det setter jeg pris på, sier en jublende glad gullvinner.

– Sånn jeg er skrudd sammen

Nettopp modenheten er noe mange trekker frem som en av grunnene til kometkarrieren, som i tillegg til gullet på 20-kilometeren også ga ham seieren i normalcupen denne sesongen. Selv foreldrene mener han kunne oppføre seg som en voksen da han var barn.

– Mange sier du er en litt gammel sjel i en ung kropp, føler du det slik selv?

– Nei, vet ikke. Det er vel slik jeg er skrudd sammen, da, svarer han med en liten latter.

– Hva er den største forskjellen på den Sturla som vant Young Star, og den Sturla som vinner renn nå?

– Jeg er vel mer moden nå. Jeg har klart å utvikle egenskapene som har manglet. Jeg manglet litt på det tekniske på skigåing. Det har jeg tatt tak i, og jeg føler at skiteknikken stemmer slik at jeg får igjen for kapasiteten jeg har inne.

Lægreid og Dale

MEDALJEKAMERATER: 23-åringene Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale tok gull og bronse på samme VM-distanse.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Siste nytt

 • Stjernemøte i tennis utsatt

  Casper Ruuds doublekamp i svenske Båstad, hvor han spiller med stjerneveteran Rafael Nadal, er utsatt på grunn av regnvær.

  Kampen skulle ha startet klokken 13:30, men er foreløpig utsatt til 14:15.

  Da skal de møte argentinske/meksikanske Andreozzi/Reyes-Varela i 8-delfinalen. De er seedet som nummer to i grusturneringen.

  Begge skal også delta i singleturneringen. Nadal har fått en invitasjon til turneringen etter som han i utgangspunktet ikke er godt nok rangert. Nadal skal spille double sammen med Carlos Alcaraz i OL og bruker dermed Båstad som en del av oppvarmingen.

  Ruud vant single-turneringen i Båstad i 2021. I fjor tapte han finalen.

  Radael Nadal og Casper Ruud smiler på hver sin side av tennisnettet
  Foto: LUIS ROBAYO / AFP
 • Henny Reistad mister håndballjentenes siste testkamper

  Henny Reistad tar ikke del i håndballandslagets to oppgjør mot Danmark i siste fase av OL-oppkjøringen.

  Det kom fram på mandagens pressetreff i Hamar.

  Reistad sliter med ankelen etter at hun nylig fikk en smell tidlig i den andre kampen mot Frankrike. Hun går glipp av Norges to siste testkamper, men det jobbes for å få henne klar til OL i Paris.

  Håndballjentene starter lekene mot Sverige 25. juli. Deretter er det puljekamper mot Danmark, Sør-Korea, Slovenia og Tyskland. (NTB)

  Presstreff med håndballjentene
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Nordås løper én engelsk mil i London – eneste norske utøver til start

  Narve Gilje Nordås skal i aksjon på én engelsk mil i Diamond League-stevnet i London førstkommende lørdag. Flere sterke utøvere stiller til start på distansen.

  Det kommer fram av startlistene til stevnet i den britiske hovedstaden. I tillegg til Nordås skal blant andre Neil Gourley (Storbritannia), Oliver Hoare (Australia) og Adel Mechaal (Spania) løpe i London.

  Sist uke opplyste Norges Friidrettsforbunds (NFIF) sportssjef Erlend Slokvik til NTB at Nordås etter planen skulle løpe 3000 meter. Nå er han i stedet teste seg på én engelsk mil.

  Nordås har ikke stilt til start i et offisielt løp på distansen så langt i år. Josh Kerr har årsbeste i verden med 3.45,34, satt i Eugene i mai. Da ble Jakob Ingebrigtsen nummer to. Verken Kerr eller Ingebrigtsen er påmeldt i London.

  Det er heller ikke Karsten Warholm eller Henriette Jæger. Sistnevnte satte søndag ny norsk rekord på 400 meter i Sveits, og Aremark-utøveren har OL i Paris som neste punkt på programmet, opplyser Unn Merete Lie Jæger til NTB.

  Alison dos Santos har stilt start i de fleste Diamond League-stevnene med 400 meter hekk på programmet i år, og brasilianeren gjør ingen unntak i London. Rai Benjamin står i likhet med Warholm over.

  (NTB)

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal