La brått opp og reiste jorden rundt – landslagscomebacket kalles sensasjonelt

HERNING (NRK): Etter å ha sluttet med håndball fordi han var lei alt som hadde med idretten å gjøre, fikk svenske Kim Ekdahl du Rietz lysten tilbake da han reiste verden rundt.

Kim Ekdahl du Rietz

STORT ØYEBLIKK: Kim Ekdahl du Rietz var en av Sveriges store håndballstjerner før han la opp i 2017. Her fra OL i 2012 hvor Sverige tok sølv.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Det lærte meg mye om meg selv først og fremst. Hadde jeg ikke sluttet, hadde jeg aldri vært her i dag, sier Kim Ekdahl du Rietz til NRK.

For 29-åringen er – utrolig nok vil mange si – en del av Sveriges tropp i håndball-VM. Fire år etter at han overraskende ga seg med landslagsspill, og snaue to år etter at han la opp som 27-åring.

– Jeg måtte komme ut å få et annet perspektiv, å få brutt med håndballhverdagen som jeg var så fryktelig lei av. Jeg var lei av alt som hadde med håndball å gjøre og var nødt til å stikke av, forteller han nå.

 • Hør Sverige–Norge på NRK Sport og nrk.no mandag klokken 18.00.

– Ikke som alle andre

Svensken, som debuterte på landslaget allerede som 18-åring, sa opp kontrakten i tyske Rhein-Neckar Löwen, og pakket i stedet ryggsekken og la ut på en reise verden rundt.

– Kim er ikke som alle andre–og det mener jeg på en positiv måte. Han tenker litt annerledes, som han jo har vist i karrieren, beskriver landslagssjef Kristján Andrésson.

HANDBALL-WC-2019-EGY-SWE

TØFF: Ekdahl du Rietz (t.h.) står mer i forsvar enn angrep for Sverige i comeback-mesterskapet.

Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Men ett år senere overrasket Ekdahl du Rietz nok en gang. Han gikk tilbake til gamleklubben i Tyskland. Tre måneder senere, i april 2018, signerte han for Paris Saint-Germain. I høst ringte landslagssjefen for å få ham tilbake med flagget på brystet. Han svarte ja. Nå satser backen mot OL i Tokyo neste sommer. En sensasjon, skrev svensk presse.

– Det har vært mange tilfeldigheter på veien som har fått meg tilbake. Det er sjelden jeg angrer på mine avgjørelser, men nå er jeg veldig glad for å være her, sier Ekdahl du Rietz, som har slitt mye med skader i comebacksesongen.

– Det har knapt vært mer enn to uker uten at det vært noe, så det kjennes ut som det er lenge siden jeg spilte kontinuerlig. Kroppen har ikke helt hengt med, forklarer han.

Sagosen-kompis

HANDBALL-WORLD/

TILBAKE: Kim Ekdahl du Rietz har trøblet med skader denne sesongen, men har spilt seg mer og mer inn i det svenske VM-laget.

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Men nå er han skadefri. Og håndballgleden er tilbake, både på landslaget og i Paris, hvor han spiller med blant annet Mikkel Hansen og Sander Sagosen.

– Han er en litt morsom spiller, som er ekstremt dyktig mann mot mann, og tung. Han er vanskelig å påvirke utenfra, for han er litt i sin egen verden. Men Kim er en ekstremt god gutt jeg er blitt veldig glad i dette halvåret, sier nordmannen.

Svensken, dansken og nordmannen er mye sammen på fritiden i hverdagen. Da handler praten om alt annet enn håndball.

– Jeg hadde blitt gal om jeg tenkte på håndball 24 timer i døgnet. Håndball er ikke det viktigste i livet mitt.

– Hva er viktigst?

– Å se nye ting og føle at jeg utvikler meg som menneske. Vi har mye tid utenfor håndballen, så jeg bor sentralt, lærer meg både fransk og spansk, og tar noen kurs ved universitetet i Sverige, treffer nye mennesker og tiden flyr av sted, svarer Ekdahl du Rietz.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal