La brått opp og reiste jorden rundt – landslagscomebacket kalles sensasjonelt

HERNING (NRK): Etter å ha sluttet med håndball fordi han var lei alt som hadde med idretten å gjøre, fikk svenske Kim Ekdahl du Rietz lysten tilbake da han reiste verden rundt.

Kim Ekdahl du Rietz

STORT ØYEBLIKK: Kim Ekdahl du Rietz var en av Sveriges store håndballstjerner før han la opp i 2017. Her fra OL i 2012 hvor Sverige tok sølv.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Det lærte meg mye om meg selv først og fremst. Hadde jeg ikke sluttet, hadde jeg aldri vært her i dag, sier Kim Ekdahl du Rietz til NRK.

For 29-åringen er – utrolig nok vil mange si – en del av Sveriges tropp i håndball-VM. Fire år etter at han overraskende ga seg med landslagsspill, og snaue to år etter at han la opp som 27-åring.

– Jeg måtte komme ut å få et annet perspektiv, å få brutt med håndballhverdagen som jeg var så fryktelig lei av. Jeg var lei av alt som hadde med håndball å gjøre og var nødt til å stikke av, forteller han nå.

 • Hør Sverige–Norge på NRK Sport og nrk.no mandag klokken 18.00.

– Ikke som alle andre

Svensken, som debuterte på landslaget allerede som 18-åring, sa opp kontrakten i tyske Rhein-Neckar Löwen, og pakket i stedet ryggsekken og la ut på en reise verden rundt.

– Kim er ikke som alle andre–og det mener jeg på en positiv måte. Han tenker litt annerledes, som han jo har vist i karrieren, beskriver landslagssjef Kristján Andrésson.

HANDBALL-WC-2019-EGY-SWE

TØFF: Ekdahl du Rietz (t.h.) står mer i forsvar enn angrep for Sverige i comeback-mesterskapet.

Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Men ett år senere overrasket Ekdahl du Rietz nok en gang. Han gikk tilbake til gamleklubben i Tyskland. Tre måneder senere, i april 2018, signerte han for Paris Saint-Germain. I høst ringte landslagssjefen for å få ham tilbake med flagget på brystet. Han svarte ja. Nå satser backen mot OL i Tokyo neste sommer. En sensasjon, skrev svensk presse.

– Det har vært mange tilfeldigheter på veien som har fått meg tilbake. Det er sjelden jeg angrer på mine avgjørelser, men nå er jeg veldig glad for å være her, sier Ekdahl du Rietz, som har slitt mye med skader i comebacksesongen.

– Det har knapt vært mer enn to uker uten at det vært noe, så det kjennes ut som det er lenge siden jeg spilte kontinuerlig. Kroppen har ikke helt hengt med, forklarer han.

Sagosen-kompis

HANDBALL-WORLD/

TILBAKE: Kim Ekdahl du Rietz har trøblet med skader denne sesongen, men har spilt seg mer og mer inn i det svenske VM-laget.

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Men nå er han skadefri. Og håndballgleden er tilbake, både på landslaget og i Paris, hvor han spiller med blant annet Mikkel Hansen og Sander Sagosen.

– Han er en litt morsom spiller, som er ekstremt dyktig mann mot mann, og tung. Han er vanskelig å påvirke utenfra, for han er litt i sin egen verden. Men Kim er en ekstremt god gutt jeg er blitt veldig glad i dette halvåret, sier nordmannen.

Svensken, dansken og nordmannen er mye sammen på fritiden i hverdagen. Da handler praten om alt annet enn håndball.

– Jeg hadde blitt gal om jeg tenkte på håndball 24 timer i døgnet. Håndball er ikke det viktigste i livet mitt.

– Hva er viktigst?

– Å se nye ting og føle at jeg utvikler meg som menneske. Vi har mye tid utenfor håndballen, så jeg bor sentralt, lærer meg både fransk og spansk, og tar noen kurs ved universitetet i Sverige, treffer nye mennesker og tiden flyr av sted, svarer Ekdahl du Rietz.

Siste nytt

 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal