Fourcade-drama før start: – Siktet var ute av stilling

HOLMENKOLLEN/OSLO (NRK): Da Martin Fourcade skjøt som en villmann på standplass, skjønte han ingenting.

Martin Fourcade slet med geværet før starten på skiskyting i Holmenkollen.

PROBLEMER: På innskytingen før lørdagens jaktstart oppdaget verdenscupleder Martin Fourcade at siktet var skrudd ut av stilling. Her er han etter at problemet er løst.

På en dag der Martin Fourcade til slutt gikk alene over målstreken, nok en gang, var det en hendelse på innskytingen som ble snakkisen.

Siktet hans hadde flyttet på seg, og på skuddseriene under innskytingen var han langt unna å treffe blinken.

– Treneren kom bort og sjekket og jeg så da at siktet hadde flyttet helt på seg. Jeg beskylder selvfølgelig ingen i skiskytterfamilien for ha å ha flyttet på det. Selv om jeg stoler på alle her, skal jeg passe ekstra godt på våpenet mitt i slutten av sesongen.

– Hvis noen hadde gjort det med overlegg ville de nok gjort det mellom innskytingen og starten. Jeg har muligens kommet borti det med armen da jeg pusset våpenet, men det er et mysterium, sier Fourcade og smiler.

Skiskytterne stiller inn siktet ved å skru på det. Ved hjelp av markerte punkter har de en utgangsstilling, såkalt nullpunkt, som de tar utgangspunktet i når de skyter inn. Da Fourcade bommet grovere enn han noen gang har gjort på en innskyting tok han en titt på siktet og oppdaget raskt at det var skrudd fullstendig ut av stilling.

Spøkefull Bø: – Jeg gjorde det

– Det var jeg som skrudde på det for å hjelpe Johannes, ler Tarjei Bø, som understreker at han selvfølgelig bare spøker.

Kampen om verdenscuptittelen står mellom nettopp Fourcade og lillebror Bø, men franskmannen rakk å skru siktet tilbake i stilling og skyte seg inn før lørdagens jaktstart. Til slutt avgjorde han så løpet på siste skyting.

Henrik L'Abée-Lund, som gikk først ut etter ha vunnet 10-kilometeren på torsdag, sto til slutt side om side med franskmannen – som skjøt fem blinker rett ned. L'Abée-Lund bommet to ganger og endte til slutt på en femteplass.

– Det ble et merkelig løp, egentlig. Kroppen var litt tyngre i dag. Men alt i alt er det et ganske bra løp. Jeg er fornøyd med femteplass og gjorde et ærlig forsøk, sa L'Abée-Lund til NRK etter å ha kommet i mål 45,2 sekunder bak franskmannen.

– Hvordan var presset på siste skyting?

– Det var en ny erfaring å ta med seg. Jeg fikk med meg at han (Fourcade) traff fem ganger. Det er ganske enkelt helt vilt det han gjør. Han og Johannes er i en klasse for seg, fortsetter han.

Henrik L'Abée-Lund kom likt inn på stadion med Martin Fourcade, men sprakk på siste skyting og måtte nøye seg med to bom og plass utenfor pallen.

SPRAKK: Henrik L'Abée-Lund tapte i duellen mot Martin Fourcade på siste skyting.

Historisk

Det ble Fourcades tiende seier i Holmenkollen, bedre enn noen andre utøvere i skiskytterhistorien.

– Trolig den seieren jeg er mest stolt av. Jeg er sliten etter en lang sesong og kjemper hardt med Thingnes Bø om seieren i verdenscupen totalt. Men jeg er heldig som fortsatt er i god form, sa Fourcade.

Johannes Thingnes Bø ble beste norske på en tredjeplass, 32.5 sekunder bak.

– Utrolig dårlig skyting. Jeg hadde både helt «ville» ski og kropp. Tredjeplassen var heldig, egentlig, oppsummerte Thingnes Bø etter tredjeplassen.

– Ikke over

Og med den tredjeplassen tapte han også til Fourcade i sammendraget i verdenscupen. Franskmannen tok 15 nye poeng på Bø, som ligger 49 poeng bak.

– Jeg tror ikke det er over, det er fortsatt mulig. Han var nok litt letta, de poengene i dag var livsviktige. Hvert poeng teller. Neste uke går begge «all in», sier Thingnes Bø.

– Jeg tror ikke det over, svarer Fourcade og småler når han får spørsmål om han i dag avgjorde verdenscupen.

Landslagssjef Egil Kristiansen bekrefter overfor NRK at Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Lars Helge Birkeland går morgendagens stafett for Norge i Holmenkollen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Frisk Asker til NM-semifinale

  Mats Frøshaug ble den store helten da Frisk Asker slo Lillehammer 2-1 i den sjuende og avgjørende kvartfinalekampen i NM-sluttspillet i ishockey tirsdag. Frisk Asker har fått Vålerenga som semifinalemotstander, mens Storhamar møter Stavanger.

  Lillehammer IK - Frisk Asker
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Casper Ruud-kamp regnet bort

  Regnvær tvang arrangørene av tennisturneringen Miami Open til å utsette alle tirsdagens kamper. Dermed fikk Casper Ruud en ufrivillig fridag. Ruud skulle ha møtt russiske Jevgenij Donskoj i 2. kvalifiseringsrunde av ATP-turneringen tirsdag.

  Casper Ruud under Australian Open
  Foto: Toru Hanai / Reuters
 • PL-manager bøtelagt for munnbruk

  Everton-manager Marco Silva er ilagt en bot for sitt utbrudd mot dommerne etter 2-3-tapet for Newcastle i Premier League tidligere denne måneden. Silva må ut med 12.000 pund, tilsvarende rundt 135.000 kroner, som følge av episoden.

  Marco Silva
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal