Hopp til innhold

L'Abée-Lund med Kollen-sensasjon: – Dette var spinnvilt!

HOLMENKOLLEN/OSLO (NRK): Henrik L'Abée-Lund gledet seg over det han trodde ble en andreplass på hjemmebane, men endte opp med en sensasjonell seier.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Sprint menn.

NORSK SEIER: Henrik L'Abée-Lund slo Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade i Holmenkollen torsdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

L'Abée-Lunds prikkfrie skyting sikret 31-åringens første verdenscupseier noensinne torsdag. En råsterk avslutning ga seier 6,1 sekunder foran Johannes Thingnes Bø og 6,9 sekunder foran Martin Fourcade som falt underveis.

– Dette var spinnvilt! Det hadde jeg ikke trodd. Det er uvirkelig. Det er det altså. Jeg hørte Johannes var foran meg ut på sisterunden så jeg tenkte da at andreplass er bra. Jeg skjønner ikke helt hva som skjedde nå, sier L'Abée-Lund til NRK.

– Hvor lenge har du drømt om dette?

– Alltid. Det er dette man trener for hver dag. Det har egentlig ikke gått opp for meg ennå. Utrolig moro! OL var mitt store mål i år, jeg kom dit, men fikk ikke gå. At jeg gjorde en god treningsjobb i Sør-Korea, fikk jeg igjen for nå.

– Tenk å drive på så mange år og endelig lykkes med en verdenscupseier. Dette er stort, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

Hyllet av Bjørndalen

Thingnes Bø gikk fort, men én bom på stående skyting kostet ham seieren. Ved første passering på sisterunden var avstanden 1,5 sekunder, men ved siste passering var det plutselig 2,8 sekunder i favør L'Abee-Lund.

– Sykt irriterende. Det ble hardt på slutten og på den siste runden hadde jeg ikke mer. Nå er jeg mest glad jeg kom foran Fourcade og forsvarte sprintttrøya, sier Thingnes Bø, som sier følgende om torsdagens vinner:

– Jeg hørte i løypa at det var han jeg kjempet med. Det er noen seirer som er mer forjent enn andre. Han er bedre enn meg på sommeren hvert år, vi er like gode på høsten og så sniker jeg meg forbi på vinteren. Det er veldig fortjent at han får valuta for jobben han har lagt ned.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Sprint menn.

GLADGUTT: L'Abée-Lund jubler etter sjokkseieren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Fantastisk! Dette unner jeg ham så vanvittig. Nå endelig får han stå på toppen. Det er mest fortjent av samtlige som står på start i dag, sier Ole Einar Bjørndalen.

L'Abee-Lund forteller at han følte seg «dønn sliten og kvalm» da han passerte målstreken i Holmenkollen.

– Det føltes tungt, men det var heldigvis tyngre for andre. Jeg var langt nede i kjelleren nå.

Mister jaktstarten

Lars Helge Birkeland ble nummer 10, 41,2 sekunder bak L'Abée-Lund. Erlend Bjøntegaard endte på 23.-plass, 1.08,6 bak, mens Tarjei Bø kom på 26.-plass.

Ole Einar Bjørndalen maktet ikke å kvalifisere seg til jaktstarten med sin 66.-plass. Han pådro seg fire bom.

– Det snakker vi ikke om nå. Det er Henriks dag i dag, sier veteranen.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal