Kuwait truer IOC med milliardsøksmål

IOC mener Kuwaits myndigheter blander seg for mye inn i landets OL-komité, og har utestengt landet. Kuwait svarer med å saksøke IOC for én milliard dollar.

IOC Kuwait Ahmad Al-Fahad Al-Sabah

UTESTENGT: Kuwaits øverste leder sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah garanterte i 2012 at den olympiske komiteen fikk jobbe i fred, men nå har konflikten mellom Kuwait og IOC nådd en ny topp.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Kuwait ble suspendert i fjor høst på grunn av regjeringsinnblanding i landets OL-komité. Kuwaitiske utøvere som er kvalifisert skal få delta under det olympiske flagget, men dette har ikke falt i god jord.

Minister for informasjon og ungdom, sjeik Salman al-Homoud Al Sabah, kaller IOCs beslutning uakseptabel.

– Det er helt uakseptabelt at Kuwait blir behandlet på denne urettferdige måten, og er utestengt fra internasjonale idrettsaktiviteter uten at det er gjennomført etterforskning, sier sjeik Salman, ifølge Reuters.

Han tar nå den internasjonale olympiske komité til sveitsisk rett.

Ga Kuwait frist

Søksmålet forverrer det anstrengte forholdet mellom Kuwaits regjering og IOC, noe som gjør heving av suspensjon før Rio-OL enda mindre sannsynlig.

IOC har gitt Kuwait frist til 27. oktober med å endre lovverket som IOC mente utfordret uavhengigheten til landets olympiske komité og idrettsforeninger.

Heiberg: Kuwait er en hard negl

Gerhard Heiberg

SLÅR TILBAKE: IOC-medlem Gerhard Heiberg avbildet under ungdoms-OL på Lillehammer.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Det olympiske systemet er bygget opp på uavhengighet, påpeker IOC-medlem Gerhard Heiberg.

– Vi må være uavhengig av politiske interesser. Kuwait har laget et lovverk der de kan gripe inn og kontrollere den olympiske komiteen, blant annet hvillke personer som velges inn. Det kan vi ikke godta,sier Heiberg til NRK.

Han mener striden kommer til å ende med at Kuwait gir seg.

– Er det virkelig sannsynlig når de nå går til milliardsøksmål?

– Ja. Vi kan ikke skjønne at de kan vinne fram med dette. Det ville endre hele vår konstitusjon som uavhengig. Kuwait er en hard negl, men vi kan ikke la oss presse på dette, sier Heiberg.

Han påpeker at det ikke skal ramme uttøvere. De får spilt OL-hymnen i stedet for nasjonalsangen dersom de vinner gull. Under OL i London deltok fire utøvere under OL-flagget.

Ut, inn, ut

Sjeik Salman hevder Kuwait viste et oppriktig ønske om å samarbeide, men til ingen nytte

– Vi ble satt i en pinlig situasjon foran øynene til hele idrettsverdenen, og sett på som om vi var fredløse, uttaler sjeiken.

Kuwait var også suspendert av IOC i 2010, også da gjaldt striden statlig innblanding. Landet kom med igjen i 2012 foran London-OL etter at Kuwaits øverste leder sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah garanterte at den olympiske komiteen fikk jobbe i fred. Han lovet også ny lovgivning for idrettsinstitusjoner.

Kuwaits fotballforbund ble også utestengt av FIFA denne måneden, også det på grunn av statlig innblanding.

Siste nytt

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud, Johann André Forfang og Robert Johansson hopper søndagens lagkonkurranse for Norge under ski-VM. Forfang ble beste norske på en syvendeplass under lørdagens individuelle konkurranse.

  Forfang Johansson
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Seks mann på ni hundredeler

  Første distanse av sprint-VM på skøyter ble svært tett. Tatsuya Shinhama (Japan) vant på 34,66, mens Håvard Lorentzen endte på tredje på første distanse. Han gikk på 34,74.

  Kun ni hundredeler skilte de seks beste løperne på 500-meteren.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mowinckel langt bak i Sveits

  Ragnhild Mowinckel ble nummer 11 på lørdagens utforrenn i Crans-Montana, 1,06 bak Sofia Goggia, som vant. Kajsa Vickhoff Lie kjørte ut.

  Tidtakingen sviktet, og først flere timer etter at rennet var ferdig var resultatlistene klare, skriver NTB.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal