Hopp til innhold

Kuwait truer IOC med milliardsøksmål

IOC mener Kuwaits myndigheter blander seg for mye inn i landets OL-komité, og har utestengt landet. Kuwait svarer med å saksøke IOC for én milliard dollar.

IOC Kuwait Ahmad Al-Fahad Al-Sabah

UTESTENGT: Kuwaits øverste leder sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah garanterte i 2012 at den olympiske komiteen fikk jobbe i fred, men nå har konflikten mellom Kuwait og IOC nådd en ny topp.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Kuwait ble suspendert i fjor høst på grunn av regjeringsinnblanding i landets OL-komité. Kuwaitiske utøvere som er kvalifisert skal få delta under det olympiske flagget, men dette har ikke falt i god jord.

Minister for informasjon og ungdom, sjeik Salman al-Homoud Al Sabah, kaller IOCs beslutning uakseptabel.

– Det er helt uakseptabelt at Kuwait blir behandlet på denne urettferdige måten, og er utestengt fra internasjonale idrettsaktiviteter uten at det er gjennomført etterforskning, sier sjeik Salman, ifølge Reuters.

Han tar nå den internasjonale olympiske komité til sveitsisk rett.

Ga Kuwait frist

Søksmålet forverrer det anstrengte forholdet mellom Kuwaits regjering og IOC, noe som gjør heving av suspensjon før Rio-OL enda mindre sannsynlig.

IOC har gitt Kuwait frist til 27. oktober med å endre lovverket som IOC mente utfordret uavhengigheten til landets olympiske komité og idrettsforeninger.

Heiberg: Kuwait er en hard negl

Gerhard Heiberg

SLÅR TILBAKE: IOC-medlem Gerhard Heiberg avbildet under ungdoms-OL på Lillehammer.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Det olympiske systemet er bygget opp på uavhengighet, påpeker IOC-medlem Gerhard Heiberg.

– Vi må være uavhengig av politiske interesser. Kuwait har laget et lovverk der de kan gripe inn og kontrollere den olympiske komiteen, blant annet hvillke personer som velges inn. Det kan vi ikke godta,sier Heiberg til NRK.

Han mener striden kommer til å ende med at Kuwait gir seg.

– Er det virkelig sannsynlig når de nå går til milliardsøksmål?

– Ja. Vi kan ikke skjønne at de kan vinne fram med dette. Det ville endre hele vår konstitusjon som uavhengig. Kuwait er en hard negl, men vi kan ikke la oss presse på dette, sier Heiberg.

Han påpeker at det ikke skal ramme uttøvere. De får spilt OL-hymnen i stedet for nasjonalsangen dersom de vinner gull. Under OL i London deltok fire utøvere under OL-flagget.

Ut, inn, ut

Sjeik Salman hevder Kuwait viste et oppriktig ønske om å samarbeide, men til ingen nytte

– Vi ble satt i en pinlig situasjon foran øynene til hele idrettsverdenen, og sett på som om vi var fredløse, uttaler sjeiken.

Kuwait var også suspendert av IOC i 2010, også da gjaldt striden statlig innblanding. Landet kom med igjen i 2012 foran London-OL etter at Kuwaits øverste leder sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah garanterte at den olympiske komiteen fikk jobbe i fred. Han lovet også ny lovgivning for idrettsinstitusjoner.

Kuwaits fotballforbund ble også utestengt av FIFA denne måneden, også det på grunn av statlig innblanding.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal