NRK Meny
Normal

Kuwait truer IOC med milliardsøksmål

IOC mener Kuwaits myndigheter blander seg for mye inn i landets OL-komité, og har utestengt landet. Kuwait svarer med å saksøke IOC for én milliard dollar.

IOC Kuwait Ahmad Al-Fahad Al-Sabah

UTESTENGT: Kuwaits øverste leder sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah garanterte i 2012 at den olympiske komiteen fikk jobbe i fred, men nå har konflikten mellom Kuwait og IOC nådd en ny topp.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Kuwait ble suspendert i fjor høst på grunn av regjeringsinnblanding i landets OL-komité. Kuwaitiske utøvere som er kvalifisert skal få delta under det olympiske flagget, men dette har ikke falt i god jord.

Minister for informasjon og ungdom, sjeik Salman al-Homoud Al Sabah, kaller IOCs beslutning uakseptabel.

– Det er helt uakseptabelt at Kuwait blir behandlet på denne urettferdige måten, og er utestengt fra internasjonale idrettsaktiviteter uten at det er gjennomført etterforskning, sier sjeik Salman, ifølge Reuters.

Han tar nå den internasjonale olympiske komité til sveitsisk rett.

Ga Kuwait frist

Søksmålet forverrer det anstrengte forholdet mellom Kuwaits regjering og IOC, noe som gjør heving av suspensjon før Rio-OL enda mindre sannsynlig.

IOC har gitt Kuwait frist til 27. oktober med å endre lovverket som IOC mente utfordret uavhengigheten til landets olympiske komité og idrettsforeninger.

Heiberg: Kuwait er en hard negl

Gerhard Heiberg

SLÅR TILBAKE: IOC-medlem Gerhard Heiberg avbildet under ungdoms-OL på Lillehammer.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Det olympiske systemet er bygget opp på uavhengighet, påpeker IOC-medlem Gerhard Heiberg.

– Vi må være uavhengig av politiske interesser. Kuwait har laget et lovverk der de kan gripe inn og kontrollere den olympiske komiteen, blant annet hvillke personer som velges inn. Det kan vi ikke godta,sier Heiberg til NRK.

Han mener striden kommer til å ende med at Kuwait gir seg.

– Er det virkelig sannsynlig når de nå går til milliardsøksmål?

– Ja. Vi kan ikke skjønne at de kan vinne fram med dette. Det ville endre hele vår konstitusjon som uavhengig. Kuwait er en hard negl, men vi kan ikke la oss presse på dette, sier Heiberg.

Han påpeker at det ikke skal ramme uttøvere. De får spilt OL-hymnen i stedet for nasjonalsangen dersom de vinner gull. Under OL i London deltok fire utøvere under OL-flagget.

Ut, inn, ut

Sjeik Salman hevder Kuwait viste et oppriktig ønske om å samarbeide, men til ingen nytte

– Vi ble satt i en pinlig situasjon foran øynene til hele idrettsverdenen, og sett på som om vi var fredløse, uttaler sjeiken.

Kuwait var også suspendert av IOC i 2010, også da gjaldt striden statlig innblanding. Landet kom med igjen i 2012 foran London-OL etter at Kuwaits øverste leder sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah garanterte at den olympiske komiteen fikk jobbe i fred. Han lovet også ny lovgivning for idrettsinstitusjoner.

Kuwaits fotballforbund ble også utestengt av FIFA denne måneden, også det på grunn av statlig innblanding.

Siste nytt

 • Rosenborg vant årets første kamp

  Rosenborg slo 3.divisjonslaget Kolstad 4-1 i en treningskamp. Erik Botheim og Erlend Sørhøy scoret hvert sitt mål, mens Andreas Helmersen scoret tre.

  Laster Twitter-innhold
 • Walcott klar for Everton

  Theo Walcott (28) går fra Arsenal til Everton. Han har signert en avtale som strekker seg til juni 2021.

  – Jeg ønsker å ta klubben til et nytt nivå, sa Walcott da han ble presentert for de blåkledde.

  Arsenal's Theo Walcott
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Carlsen-remis mot Kramnik

  Magnus Carlsen sto svakt, men reddet til slutt remis mot Vladimir Kramnik i Wijk aan Zee onsdag kveld. Spillerne ble enige om remis etter 63 trekk.

  Carlsen har en seier og fire remis etter fem runder.

  Magnus Carlsen, VM lynsjakk
  Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal