Kutter kraftig i dopingtesting: – Er nok utøvere rundt i verden som vil utnytte dette

Koronakrisen får konsekvenser for antidopingarbeidet. Både Antidoping Norge og internasjonale antidopingbyråer sier de vil begrense kontrollvirksomheten kraftig, noe NRKs friidrettsekspert frykter utøvere vil utnytte.

Dopingkontroll

PÅ VENT: Antidopingarbeidet i Norge og internasjonalt preges av koronakrisen.

Foto: Regis Duvignau / Reuters/NTB Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Fra sitt hjemmekontor forteller daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, at det viktigste nå er å ivareta helse og unngå all aktivitet som utgjør en smittefare.

– Derfor har vi stoppet all foredragsvirksomhet og satt kontrollvirksomheten til et minimum, men ikke hundre prosent lagt ned, sier Solheim til NRK.

Begrenser antall tester

Alle idrettsarrangement i Norge er utsatt eller avlyst på grunn av spredningen av korona. Det gjelder hovedsakelig også internasjonale idrettsarrangement. I går kom nyheten om at fotball-EM 2020 flyttes til 2021, mens IOC skriver at de foreløpig planlegger å avvikle sommer-OL i Tokyo som planlagt, selv om omstendighetene på ingen måte er optimale.

– Uten idrettskonkurranser faller all testvirksomhet i forbindelse med konkurranser bort. Vi har i tillegg besluttet at dopingtesting utenfor konkurranse kun foretas i begrenset grad, sier Solheim.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

TILTAK: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, forklarer at dopingtestingen i Norge vil begrenses.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Han påpeker at det fremdeles vil kunne gjennomføres dopingtesting av norske utøvere og at Antidoping Norge vil ta forholdsregler og bruke beskyttelsesutstyr ved kontroller.

Tror noen vil utnytte smutthull

Begrenset antidopingarbeid er ikke unikt for Norge.

Både i USA, Storbritannia og Kenya har antidopingorganisasjonene annonsert at de vil utføre dopingtester i svært liten grad i en periode.

Alle utøvere bes fortsatt om å føre inn hvor de befinner seg til enhver tid via ADAMS, registreringsportalen for antidopingarbeidet.

At det kan avvikles et OL kort tid etter en periode med minimal dopingtesting skaper reaksjoner. Skribent for nettstedet Women's Running, Erin Strout, stiller spørsmål ved dette og påpeker at hun selv er ukomfortabel med et slikt scenario.

Laster Twitter-innhold

At antidopingarbeidet i verden nå settes på vent, mener NRKs friidrettskommentator Jann Post er svært kritisk.

– Det finnes nok utøvere rundt i verden som vil utnytte dette. Det er ikke bra om noen vil jukse i denne situasjonen. Det er mye juks i idrettsverden, og det er bare trist om noen utnytter dette.

Jann Post

KRITISK: NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Er det rett å avholde store mesterskap etter en periode det har vært gjennomført minimalt med dopingtester?

– Hvis det kommer i gang etter påske så er det ikke et problem for OL, men tungtveiende grunn i diskusjonen rundt OL hvis det holdes frem mot sommeren. All historie viser at enkelte utøvere vil utnytte smutthull til å jukse, sier Post.

– Tragisk om folk utnytter dette

Kappgjenger Håvard Haukenes er OL-klar og håper alle utøvere tar situasjonen alvorlig og fortsetter å trene på ærlig og redelig vis.

– Hvis folk utnytter dette på grunn av doping er det bare tragisk, sier han til NRK.

Håvard Haukenes

OL-KLAR: Håvard Haukenes håper ikke konkurrentene utnytter at antidopingarbeidet svekkes som følge av koronakrisen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Han er riktignok ikke like kritisk som Post, og tror ikke utøvere er så kyniske at de vil utnytte koronasituasjonen idretten nå befinner seg i.

– Hvis man tror at noen har dopet seg så har man allerede tapt på startstreken. Det viktigste er å være sterk mentalt og tenke at jeg må være sterkest mulig ut ifra min form og stole på at konkurrentene ikke utnytter en sånn situasjon.

Status Norge

Sist oppdatert: 05.06.2020
8504
Smittet
23
Innlagt
238
Døde

Siste nytt

 • NFL beklager motstand mot kneling

  Lederen for det amerikanske fotballforbundet, Roger Goodell, sier nå at det var galt å nekte spillere å delta i fredelige protester mot rasisme ved å knele under nasjonalsangen. I en video beklager Goodell at forbundet ikke lyttet til spillerne.

 • LSK mister kapteinen sin

  LSK Kvinners kaptein, Anja Sønstevold, har signert for Fleury 91 i den franske toppligaen. Det skriver Romerikes Blad. LSK må dermed klare seg uten Sønstevold når Toppserien starter 3. juli. Sønstevold har 17 landskamper for Norge.

  – Det var egentlig ventet at dette skulle skje. Anja fikk ikke lov til å dra da hun fikk et tilbud i fjor sommer. Derfor lå det litt i kortene at hun ville få dra nå om det kom et tilbud, sier trener Hege Riise til avisen.

  cqPdfRs17Mw
  Foto: Fredrik Hagen
 • Vietnam: Fotball for fulle tribuner

  Fotball-ligaen i Vietnam startet opp fredag etter å ha vært stengt siden mars. Myndighetene tillatter fulle tribuner uten sosial distanse. På en kamp i Nam Dinh var det 30.000 tilskuere. Vietnam har bare hatt 328 smittede og ingen koronadødsfall.

  Fulle tribuner i Vietnam.
  Foto: Kham / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal