Hopp til innhold

Kutter kraftig i dopingtesting: – Er nok utøvere rundt i verden som vil utnytte dette

Koronakrisen får konsekvenser for antidopingarbeidet. Både Antidoping Norge og internasjonale antidopingbyråer sier de vil begrense kontrollvirksomheten kraftig, noe NRKs friidrettsekspert frykter utøvere vil utnytte.

Dopingkontroll

PÅ VENT: Antidopingarbeidet i Norge og internasjonalt preges av koronakrisen.

Foto: Regis Duvignau / Reuters/NTB Scanpix

Fra sitt hjemmekontor forteller daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, at det viktigste nå er å ivareta helse og unngå all aktivitet som utgjør en smittefare.

– Derfor har vi stoppet all foredragsvirksomhet og satt kontrollvirksomheten til et minimum, men ikke hundre prosent lagt ned, sier Solheim til NRK.

Begrenser antall tester

Alle idrettsarrangement i Norge er utsatt eller avlyst på grunn av spredningen av korona. Det gjelder hovedsakelig også internasjonale idrettsarrangement. I går kom nyheten om at fotball-EM 2020 flyttes til 2021, mens IOC skriver at de foreløpig planlegger å avvikle sommer-OL i Tokyo som planlagt, selv om omstendighetene på ingen måte er optimale.

– Uten idrettskonkurranser faller all testvirksomhet i forbindelse med konkurranser bort. Vi har i tillegg besluttet at dopingtesting utenfor konkurranse kun foretas i begrenset grad, sier Solheim.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

TILTAK: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, forklarer at dopingtestingen i Norge vil begrenses.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Han påpeker at det fremdeles vil kunne gjennomføres dopingtesting av norske utøvere og at Antidoping Norge vil ta forholdsregler og bruke beskyttelsesutstyr ved kontroller.

Tror noen vil utnytte smutthull

Begrenset antidopingarbeid er ikke unikt for Norge.

Både i USA, Storbritannia og Kenya har antidopingorganisasjonene annonsert at de vil utføre dopingtester i svært liten grad i en periode.

Alle utøvere bes fortsatt om å føre inn hvor de befinner seg til enhver tid via ADAMS, registreringsportalen for antidopingarbeidet.

At det kan avvikles et OL kort tid etter en periode med minimal dopingtesting skaper reaksjoner. Skribent for nettstedet Women's Running, Erin Strout, stiller spørsmål ved dette og påpeker at hun selv er ukomfortabel med et slikt scenario.

Laster Twitter-innhold

At antidopingarbeidet i verden nå settes på vent, mener NRKs friidrettskommentator Jann Post er svært kritisk.

– Det finnes nok utøvere rundt i verden som vil utnytte dette. Det er ikke bra om noen vil jukse i denne situasjonen. Det er mye juks i idrettsverden, og det er bare trist om noen utnytter dette.

Jann Post

KRITISK: NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Er det rett å avholde store mesterskap etter en periode det har vært gjennomført minimalt med dopingtester?

– Hvis det kommer i gang etter påske så er det ikke et problem for OL, men tungtveiende grunn i diskusjonen rundt OL hvis det holdes frem mot sommeren. All historie viser at enkelte utøvere vil utnytte smutthull til å jukse, sier Post.

– Tragisk om folk utnytter dette

Kappgjenger Håvard Haukenes er OL-klar og håper alle utøvere tar situasjonen alvorlig og fortsetter å trene på ærlig og redelig vis.

– Hvis folk utnytter dette på grunn av doping er det bare tragisk, sier han til NRK.

Håvard Haukenes

OL-KLAR: Håvard Haukenes håper ikke konkurrentene utnytter at antidopingarbeidet svekkes som følge av koronakrisen.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Han er riktignok ikke like kritisk som Post, og tror ikke utøvere er så kyniske at de vil utnytte koronasituasjonen idretten nå befinner seg i.

– Hvis man tror at noen har dopet seg så har man allerede tapt på startstreken. Det viktigste er å være sterk mentalt og tenke at jeg må være sterkest mulig ut ifra min form og stole på at konkurrentene ikke utnytter en sånn situasjon.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal