Hopp til innhold
Kommentar

Kunsten å vinne med ryggen mot veggen

Seirene mot Serbia og Sverige vitner om et landslag som ikke bare kan nå et mesterskap, men som kan ta skalper når de først er der.

Fotball Sverige - Norge

IMPONERER: Det norske herrelandslaget ser helt annerledes ut nå enn for ett år siden.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

Mye kan skje på ett år. I juni i fjor leverte Norge to treningskamper mot Hellas og Luxembourg som var så svake at man både kunne grine og le.

Tempoet var lavt. Markeringen sviktet. Stjernene ble pakket inn.

Nå har Norge tatt to av landslagets sterkeste seiere siden årtusenskiftet, borte mot Serbia og Sverige. Det er ikke bare resultatene som gir tro på at Norge kan nå EM.

Det er også måten de har gjort det på.

Vil aldri bli som Brasil

I begge kamper har nemlig kampbildet vært som man kan forvente om Norge møter en antatt sterkere motstander i EM.

I store perioder sto Norge imot perioder med intenst press mot eget mål. Spesielt etter pause ble de spilt lave av Serbia og Sverige, som pumpet innlegg og cornere inn i den norske boksen.

Man kan anse dette som bekymrende, siden Norge måtte slåss så lenge med ryggen mot veggen. I en ideell verden hadde de styrt kampene hele tiden.

Men spillerne ble slitne, og Norge møtte to gode lag. Dessuten er disse situasjonene noe landslaget må mestre uansett.

Fotball, Nations League: Sverige - Norge

BESTOD TESTEN: Norge møtte to sterke lag og vant begge kampene.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

For samme hvor mye bedre Ståle Solbakken gjør dette laget, vil Norge aldri bli som Brasil eller Spania. De kan presse høyt og trille ball, men i sluttspill vil de møte sterke lag. De vil måtte forsvare seg dypt. De vil trenge taklinger, redninger og blokkeringer.

Slik sett var kampene mot Serbia og Sverige ikke bare en del av veien til EM, men en test på om Norge faktisk har noe der å gjøre.

Her kom de seg gjennom med bravur.

Konger i boksen

Mye av årsaken handler om hvordan Solbakken har drillet laget, at lagdelene henger mer sammen, at avstandene mellom spillerne er bedre.

Slike ting tar tid, og Solbakken var alltid klar på at man ikke kunne kreve perfeksjon i fjor sommer.

Det er oppmuntrende å høre ham si at Norge ennå har mye å forbedre.

Utover det taktiske har Norge fått på plass spillere som passer slike situasjoner. Ørjan Nyland har levert to gode kamper, de to backene bidrar fremover og er tøffe å komme forbi, og de tre sentralt på midten jobber knallhardt for å skjerme forsvaret.

Men nøkkelen i disse to kampene har vært stopperne, Stefan Strandberg og Leo Østigård, som har vist en enorm evne til å forsvare egen boks. Norge trenger slike kvaliteter om de skal vinne kamper i et EM.

Nå ser de ut til å ha dem.

Les også: Thorsby viste frem dette – fått sterke reaksjoner fra Sverige

Thorsby
Thorsby

Skudd under press

En positiv trend i de to kampene har vært hvor få store sjanser Norge har fått imot.

Generelt pleier lag som forsvarer seg dypt å slippe til en del skudd. Det er nesten uunngåelig.

Det viktigste er da å kun tillate skudd som tas under press, eller fra distanse, eller med mange norske spillere mellom ballen og målet. Lag som Burnley og Atlético Madrid har ofte spilt slik det siste tiåret – og lyktes.

Spesielt Atlético har tatt mange skalper ved å gå ut i høyt press, få et tidlig mål og så legge seg dypt og stenge av alle rom. De kunne blokkere skudd og klarere innlegg i mer enn en time, og de virket komfortable med det.

Når man igjen og igjen får skudd imot uten å slippe inn, er det ikke bare flaks.

Fotball Sverige- Norge

SOLID: Stopperparet Stefan Strandberg og Leo Skiri Østigård imponerte mot både Serbia og Sverige.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

Det samme kan sies om Norge i disse to kampene. Serbia hadde 13 avslutninger, Norge hadde fire. Men ser man på «forventede mål», statistikken som beregner hvor store sjansene var, så havnet lagene nesten likt. Norges fire avslutninger var altså like farlige som Serbias 13.

Sverige vant skuddstatistikken 13–12, men igjen skapte Norge de klart største sjansene. Det sier noe om forsvarsspillet.

Og så hjelper det å ha verdens kanskje beste kontringsspiss.

Et angrep alene

Evnen til å forsvare egen boks er nemlig en perfekt kombinasjon med Erling Braut Haaland.

I England har det allerede blitt pratet mye om hvordan Haaland vil passe inn i Manchester City. Grunnen er at City angriper over mange trekk, med flere korte pasninger, noe som gjør at rivalene legger seg dypt og stenger av bakrommet.

Med Norge i tøffe kamper er ikke dette noe problem.

Landskamp Norge-Sverige

STJERNE: Erling Braut Haaland er et angrep alene for Norge.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Når landslaget spilles så lave i banen, kunne de ikke drømt om en bedre spiss enn Haaland. Han får bakrommet han elsker, og han får plass til å utfordre stopperne og riste av seg markørene.

På sitt beste er han et angrep alene. Norge kan i teorien forsvare seg i 89 minutter, før en enkel langpasning mot Haaland fører til mål.

Store sjanser

Utfordringen er å finne et bindeledd mellom det dype forsvaret og Haaland som kan få ballen til ham i gode posisjoner. Det kan være en stikker fra Martin Ødegaard, som vi har sett før. Det kan være en stuss fra Alexander Sørloth, som vi så i Sverige på søndag.

Utover det er Haaland ypperlig til å løpe seg fri i feltet og finne farlige posisjoner, noe han har vist for Dortmund lenge, og som han demonstrerte med løpet før scoringen mot Serbia.

Det er en sannhet som gjelder alle storscorere. Noen avslutter bedre enn andre, men kjennetegnet på de beste er hvor mange store sjanser de kommer til. Slikt handler om teft, løp, timing, fokus, og de fysiske evnene til å komme seg i rett posisjon.

Få, om noen, er bedre enn Haaland på dette.

Kombinert med forsvarsspillet har dette gitt Norge en lovende evne over disse to kampene. De er flinke til å unngå store sjanser imot. De er flinke til å skape dem selv.

Og klarer man det, har man kommet langt.

Siste nytt

 • Kofstad dropper PGA-mulighet – blir værende i Europa

  Golfspiller Espen Kofstad drar ikke til Korn Ferry Tour Finals for å spille om en mulighet til å delta i PGA-touren neste år.

  Til TV 2 opplyser Kofstad at han ønsker å bli i Europa og spille for å beholde plassen på Europatouren og prøve å kvalifisere seg til sesongfinalen i Dubai.

  Britain Golf Wales Open
  Foto: Nigel French / AP
 • Serena Williams legger opp

  Tennisesset legger etter planen racketen på hylla etter US Open. Det bekrefter hun selv i et innlegg i Vogue.

  – Det kommer en tid i livet hvor man må gå nye veier. Den tiden er tøff når du elsker noe. Herlighet som jeg elsker tennis. Men nå har nedtellingen startet, skriver hun på Instagram.

  Williams anses som en av tidenes beste tennisspillere. Amerikaneren har vunnet 23 Grand Slam-titler i single, hvorav syv er tatt i Wimbledon.

  Det har vært et tungt år for tennisveteranen, som blant annet røk ut i første runde av Wimbledon i juni etter et langt skadeavbrekk.

  Den tidligere verdenseneren vant sin første tenniskamp på 14 måneder mandag, da hun slo spanske Nuria Parrizas Diaz i strake sett.

  – Jeg skal nyte de neste ukene, skriver 40-åringen videre i innlegget.

  Tennis: National Bank Open
  Foto: Dan Hamilton / Reuters
 • Jens Petter Hauge med i Frankfurt-troppen mot Real Madrid

  Jens Petter Hauge har ikke spilt så mange kamper for Eintracht Frankfurt denne sesongen, men er i troppen til møtet mot Real Madrid i Helsingfors onsdag.

  De to lagene skal spille Uefas supercupfinale hvor vinneren av mesterligaen og europaligaen møtes onsdag kveld i den finske hovedstaden.

  Hauge spilte de siste 20 minuttene i finalen i europaligaen mot skotske Rangers i mai. Han spilte sist i treningskampen mot Torino i midten av juli, men var ikke i troppen i den tyske serieåpningen i helgen.

  I slutten av mai skrev Bodø-mannen under på en langtidskontrakt med Eintracht Frankfurt etter å ha vært utlånt fra Milan. Han spilte 38 kamper for laget forrige sesong og scoret tre mål.

  Hauge ble solgt til Milan fra Bodø/Glimt i 2020. (NTB)

  Europa League - Round of 16 Second Leg - Eintracht Frankfurt v Real Betis
  Foto: HEIKO BECKER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste